Майчинството счетоводно-69

• 55 693
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,първата година майчинство ми свършва на 09.07.2016 година ,искам да попитам началото на Юли месец ще имам превод за цял месец,нали така?А Август само за 9 дни ли? Какво се изисква от мен да подавам като документи за втората година и кога?Шефката отказва да ми подадат документите ,моля дайте съвет.

В началото на м. Юли ще вземете пълно майчинство за м. Юни, а до 5 работни дни от 09.07. ще ви изплатят дължимото за дните от м. Юли. Работодателят ви е длъжен да ви даде необходимите документи едно-две седмици преди изтичане на първата година и да ви ги предаде в НОИ. Поне можете да си изтеглите от сайта на НОИ необходимата декларация, да я попълните и предадете на работодателя си - http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity  - Приложение 7

# 691
  • София
Здравейте
Искам да попитам - болничният издаден от болницата - който е за 42 дни, включва ли деня на раждането и как се брои въобще? Ако например детето е родено на 1ви, тогава кога е последният ден от този болничен?
Благодаря предварително

# 692
  • Пловдив
Здравейте
Искам да попитам - болничният издаден от болницата - който е за 42 дни, включва ли деня на раждането и как се брои въобще? Ако например детето е родено на 1ви, тогава кога е последният ден от този болничен?
Благодаря предварително

Да,включва деня на раждането.От първи включително броиш 42 календарни дни

# 693
Здравейте. Позволявам си да ви запозная и с моя казус. В отпуск по майчинство съм, бебето е на 3 месеца. В същото време реших да довърша и задочното си висше образование, зарязано преди 10-на години. Новост е, че трябва да изкарам задължителен кандидат-инженерен стаж в държавно предприятие. С какъв договор могат да бъдат уредени взаимоотношенията ми с временния работодател (6 седмици през настоящото лято), така че да не повлияе на обезщетенията при майчинството, както и на трудовите ми взаимоотношения с постоянния работодател? Ако е от значение и това би опростило нещата - нямам нужда от заплащане по време на стажа, но все пак предприятието държи на договор. Много благодаря за компетентния ви съвет.

Няма да се плаща по време на стажа, така ли? Това не може да е нито трудов, нито граждански договор. Ето да прочетете каква е разликата между стажантски договор и летен стаж, практика:

http://www.economy.bg/featured/view/17095/Kakvo-predstavlyava-st … antskiyat-dogovor

Lady Brinne, понеже написах допълнение, пък не ми отговорихте, позволявам си пак да помоля за отговор. Този път накратко. Ако предприятието, в което ще карам стажа, настоява да сключим срочен трудов договор по някакви съображения (за 6 седмици), със съответно заплащане, ще имам ли право да си продължа да си получавам обезщетението за майчинство в цял размер? Всичко това ще се случи съвсем скоро, след 5 дни, и попада в периода след 135 ден и преди 410 ден. Отново благодаря! Нямаше да досаждам, ако бях намерила някъде еднозначен отговор, но всичко което изчетох, беше многозначно.

# 694
Ако предприятието, в което ще карам стажа, настоява да сключим срочен трудов договор по някакви съображения (за 6 седмици), със съответно заплащане, ще имам ли право да си продължа да си получавам обезщетението за майчинство в цял размер? Всичко това ще се случи съвсем скоро, след 5 дни, и попада в периода след 135 ден и преди 410 ден. Отново благодаря! Нямаше да досаждам, ако бях намерила някъде еднозначен отговор, но всичко което изчетох, беше многозначно.
http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/976-faqbenefits10

Това трябва да ви даде еднозначен отговор. Или с други думи, щом започнете работа в периода от 135 до 410 дни на втори трудов договор и НЕ прекъсвате отпуска по основното правоотношение, няма да ви бъде спирано обезщетението за бременност и раждане, ще го получавате в пълен размер.

# 695
Здравейте! Извинявам се предварително ако въпроса ми не е за тук! По майчиство съм и съм бременна и детето ми е на 1г искам да прехвърля майчиството на бабата,Да се върна за няколко дни на работа и да изляза болничен. Въпроса ми е дали аз като съм болничен ще спрат майчиството на бабата. По принцип болничния в нои се води едно общо заболяване

# 696

Това трябва да ви даде еднозначен отговор. Или с други думи, щом започнете работа в периода от 135 до 410 дни на втори трудов договор и НЕ прекъсвате отпуска по основното правоотношение, няма да ви бъде спирано обезщетението за бременност и раждане, ще го получавате в пълен размер.

Magairlin, благодаря! Господ здраве да Ви дава, и на всички съфорумки Simple Smile!

# 697
Имам няколко въпроса относно еднократната социална помощ при бременност. Чета условията:

"Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

- удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
- удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;
- копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
- медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
- лична карта (за справка)."
Въпросът ми е какво реално трябва да си набавя като документи и от къде трябва да си ги набавя (удостоверение за месечни доходи и т.н.), при положение, че нямам никакъв трудов стаж, нямам брак, пак ли трябва да ходя до НОИ? Предполагам медицинското удостоверение трябва да ми го издаде следящият лекар, личната карта и молбата са ясни, но необходими ли са другите неща? Благодаря ви предварително!  bouquet

# 698
Radostina Zoteva,aми днес около 5 пъти разговарях със работодателя и повече от 6-7 пъти със счетоводителя на фирмата.Отказват да ми подготвят и пуснат документите за втората година.Тоест безсилна съм и за моето мъниче няма да има парички.Има ли вариант да си пусна жалба в Нои и оттам да си ги накарат,ако може така да се каже да пуснат документите ми?Инспекция по Труда ли да запозная със случая?Просто вече не знам ,а срока си наближава.Нито искат да подпълват документи,нито да се срещнем,просто единственото,което ми казват е ,че няма да пуснат документите.От мен се искат веднъж 600 лева за осигуровки,след няколко дни 900 лева.Няма оправия.Живеем в държава с никакъв ред,без закони и т.н Sad Жалкото е за децата ни.

# 699
Здравейте,
Разчитам на компетентния отговор на миналите по моят път.
Аз съм в майчинство първата година, която изтича на 30. 07. 2016г. Налага ми се за втората година да се върна на работа. Детето е записано на ясла, като трябва да тръгне на 19. 09. 2016г. , но ще се възползваме от правото да отложим тръгването на ясла с три месеца, през което време ще го гледа баща му в къщи. Искам да Ви попитам:

1.Ако работодателят ми се съгласи да си пусна натрупаната отпуска, трябва ли да се връщам формално на работа за един ден или седмица, за да не получа намалено възнаграждение/майчинство?
2. Какви декларации трябва да подам / вероятно за прекъсване на майчинството, за изплащане на 50 % от м- вото за втората година/?
3. За тези три месеца, в които ще е отложено тръгването на детето на ясла и то ще е записано, но реално няма да я посещава, ще трябва ли да се уведоми НОИ за промяна в обстоятелствата в декларацията за изплащане на майчинството? В съотв. страници на НОИ пише, че детето се счита, че посещава ясла от реалното му тръгване, а не от записването. Ако това наистина е така, то трябва ли да си пусна и втората година майчинство, което да ми върви до 19. 09. 2016г. или не?
4. Също така струва ли си за тези три отложени месеца от 19. 09. 2016г. до 19. 12. 2016г. да прехвърля майчинството си за втората година на бащата / тъй като той реално ще го гледа/ или на наето лице по програмата в подкрепа на майчинството, за да се получават някакви пари в къщи или е по- добре да си получавам 50 %- та от обезщетението за майчинство?

Съжалявам, ако вече е отговаряно по тези въпроси, но ми е много объркано. От сайта на НОИ не ми стана по- ясно.

Последна редакция: вт, 14 юни 2016, 01:18 от gazella53

# 700
Буболинка, попълни си документите и ги пусни с обратна разписка. Някой тук каза, че имало и вариант, придружен с опис. Само гледай да са вярно попълнени.

# 701
От мен се иска приложение номер 7 ,а тези от работодател,какво се случва с тях ???Ако ги подам с обратна разписка,какъв би бил резултата?

# 702
Какъв е този вариант с опис? Simple Smile

# 703
Резултатът е, че чрез обратната разписка можеш да докажеш в съда, че си подала необходимите документи.
Това с описа и аз не съм сигурна как ще стане, но този, който приема документите в пощата вероятно издава документ, в който пише какво точно е изпратено.
Приложенията на работодателя не са твоя грижа.

# 704
E,да,но аз дори и това приложение,което аз трябва да подпълня няма на кого да дам.Него ли имаш предвид да изпратя с обратна разписка ???То от къде се взима?

Общи условия

Активация на акаунт