КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 77 017
  • 764
  •   1
Отговори
# 270
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Благодаря, ще предам. А, ти пък виртуална ученичка, направо нищо не каза. Ти си в клас майстори. Hug

# 271
  • София
  • Мнения: 336
Браво на децата, всички! Страхотни произведения  Heart Eyes

Така да нямам търпение вече, значи  Crazy Не знам дали ще устискам до другата събота! Купила съм всичко необходимо и не ме свърта. Накиснах си стафидите в ром да не съм капо  Embarassed

Традиционния козунак ще е неизменен, но покрай фитнес и здравословните ни напъни, съм намислила да направя и един по-нестандартен - кокосов. Стандартната рецепта, но с кокосово масло и кокосова захар, а за плънка домашно сладко от мляко с кокосови стърготини. Бялото брашно няма да го сменям с пълнозърнесто. Дано да излезе сполучливо, да не похабя продуктите само!  Praynig

# 272
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
А, ти пък виртуална ученичка, направо нищо не каза. Ти си в клас майстори. Hug
О, благодаря за признането, Джема! Но човек винаги се учи, а аз от теб определено!  bouquet

# 273
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Да, човек цял живот се учи. И това е хубавото, значи се усъвършенства. Hug
Макар да знам на теория всичко за козунаците, пак с интерес чета всичко по темата от всякакви източници.

# 274
  • Мнения: 711
Здравейте, страхотни козунаци правите тук. Преди да открия темата ,си мислех че все някакъв козунак ще мога да направя,не като вашите, но все пак някакъв Simple Smile Но вече напълно се отказах. От всичко прочетено си дадох сметка,че добрите козунаци се правят много трудно и,че това си е цяло изкуство. Целият път,който се извървява при правенето на козунаци е  осеян с " препъни камъни " Simple Smile

# 275
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Здравейте, страхотни козунаци правите тук. Преди да открия темата ,си мислех че все някакъв козунак ще мога да направя,не като вашите, но все пак някакъв Simple Smile Но вече напълно се отказах. От всичко прочетено си дадох сметка,че добрите козунаци се правят много трудно и,че това си е цяло изкуство. Целият път,който се извървява при правенето на козунаци е  осеян с " препъни камъни " Simple Smile
Хайде пробвай преди да се откажеш.  Hug
Предлагам ти например две мои рецепти, виж в коя обясненията са ти по-ясни. Има и доста снимки. Simple Smile
http://morrennaa.blogspot.bg/2013/04/blog-post_19.html
http://morrennaa.blogspot.bg/2014/03/blog-post.html
Важното е мерак да имаш и проба-грешка (евенуално), да те нахъса повече.  Grinning
Щом си чела, може би си видяла, че моята 8 годишна щерка се справя прекрасно.  Simple Smile

# 276
  • Мнения: 711
Morena,благодаря за рецептите Simple Smile Козунаците ти са страхотни,за такива мога само да мечтая. Явно дъщеря ти е наследила таланта ти. Ще опитам,пък каквото ще да става. Малко месенето ме притеснява и това,че не мога да преценя кога тестото е добре омесено. Пък и втасването също ми е проблем. Чудя се на това време дали е нужно да се пускат печки или климатици за по-добро втасване Simple Smile

# 277
  • София
  • Мнения: 12 259
Morena,благодаря за рецептите Simple Smile Козунаците ти са страхотни,за такива мога само да мечтая. Явно дъщеря ти е наследила таланта ти. Ще опитам,пък каквото ще да става. Малко месенето ме притеснява и това,че не мога да преценя кога тестото е добре омесено. Пък и втасването също ми е проблем. Чудя се на това време дали е нужно да се пускат печки или климатици за по-добро втасване Simple Smile
Не, мила не е трудно , важното е време да имаш и търпение, честно. Не е нужно нито печки да пускаш, нито климатици, времето е достатъчно  топло, а и да ти кажа изобщо не се съобразявам с топлината вече. Важното е продуктите да са ми на стайна температура. Почвай ги и недей да мислиш. Избираш рецепта и... готово. Винаги в общи линии рецептите са все еднакви, мая брашно, мляко, яйца ,масло или там каквато мазнина си прецениш, аромати, грамажите са различни, защото си правиш твоята си доза. Втасали са когато стане двойно тестото в купата, измесваш докато ти свърши мазнината , стафидите си ги напоила предварително, мяташ ги в тестото и....ами това е. Печеш.  Simple Smile

Джемма, много са готини.

# 278
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
niamatakova, относно щерката, не знам за талант (времто ще покаже) за сега смятам, че наблюдението и опитването са ключа. Simple Smile
Та браво за това, само така:
... Ще опитам,пък каквото ще да става.
Опитвай с малки дози - делиш рецепта с 1кг брашно на 1/2, 1/3 (колкото искаш) - всички продукти .  
Втасването - включвам фурната на 40гр (това е минимума на моята фурна, иначе 30гр. би било най-оптимално слагам във фурната, когато достигне зададената Т, изключвам. След час проверявам тестот и като го върна, пак включвам пак да загрее, изключвам.
не топля помещението.
Месенето - поне 15ина минути - ако натиснеш с пръст в тестото, трябва вдлъбнатинката бързо да се възстановява. Освен това като събереш тестото на топка, не трябва да се разлива настрани, а да се задържа както го оставяш, само малко може да се понамести.  Laughing

А продуктите не слагам на стайна температаура  - те само млякото и яйцата са в хладилника. Simple Smile Маслото и маста също, но тях ги разстапям. Simple Smile
Млякото стоплям на момента, само яйцата изваждам предварително. Иначе, ако съм забравила и тях ги стоплям на момента, като ги държа в топла вода известно време, сменям я като се охлади от тях.

# 279
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 765
Aз втасвам във фурната, загрявам я на 50 гр. Не мога в апартамента по- друг начин.  С климатик на 30 гр. едни кифлички камъчета изпекох преди години Simple Smile ( не втасаха изобщо). Снимки на днешния козунак.
http://tanyap.snimka.bg/family/razni2.125524.36843261
 Месен в хлебопекарната  с яйца  директно от хладилника и всичкото масло сложено в началото, брашното  без да го претегля съответно и се наложи да долея мляко. Aз на ръка не мога да меся, но в  пекарната съм свикнала как трябва да изглежда тестото и ми се получават нещата.

# 280
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Да, това имах предвид, когато писах тези дни за конците при машинно и ръчно месене...
Ръчно стават и то прекрасни.  Simple Smile
Но с машината, стига да е добре преценено тесто (като при Таня) - няма начин за фал и конците са еднаааааа... идея повече/по-изразени.
Таня, според учебниците, 29гр. му трябва на козуначеното тесто за втасване.  Simple Smile

# 281
  • Мнения: 711
Благодаря ви много, момичета Simple Smile Имам само един последен въпрос. За да се получат конци, трябва при месенето да разтягам тестото, като дъвка Grinning и после да го събирам на топка ли? Каква е предпоставката за конци и за влага във вътрешната част на козунака?

# 282
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
За да е влажен вътре - по-меко/мокро тесто (рецептата ми с прясно и кис. мляко, от двете, които ти предложих).
За конци - месиш, както можеш, само да е достатъчно, както писах по-назад. Преди време, когато за първи път месих тесто, за питка, тогава всички вкъщи се изредихме да месим тестото - аз, мъжът ми и двете деца (на по 9 и 11г.) - питката стана невероятна. Родата беше шашната, а аз още повече.  Crazy
Машините не разтеглят, пък какви конци докарват.
И като започнеш с пробите, сама ще видиш нещата и ще придобиеш опит. Действай, стига ти толкова теория.  Hug

# 283
  • Мнения: 711
За да е влажен вътре - по-меко/мокро тесто (рецептата ми с прясно и кис. мляко, от двете, които ти предложих).
За конци - месиш, както можеш, само да е достатъчно, както писах по-назад. Преди време, когато за първи път месих тесто, за питка, тогава всички вкъщи се изредихме да месим тестото - аз, мъжът ми и двете деца (на по 9 и 11г.) - питката стана невероятна. Родата беше шашната, а аз още повече.  Crazy
Машините не разтеглят, пък какви конци докарват.
И като започнеш с пробите, сама ще видиш нещата и ще придобиеш опит. Действай, стига ти толкова теория.  Hug


 bouquet Hug

# 284
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Пък като започнеш - тук сме, да помагаме, ако имаш чуденки и притеснения.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт