КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 913
  • 764
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 1 097
Благодаря момичета. Всъщност и на мен да е леко разпукан ми харесва повече, но леко, някак по-апетитен ми стои, но този път стана като настъпан  Laughing

# 151
  • София
  • Мнения: 12 914
Хайде и аз да се отчета с първи опит по рецептата на Elixir със заквасена сметана
Снимки
Скрит текст:


Нямах място и се опитах сплитането да го направя в самата тава и резултата не е много добър. Важното е че учудващо за мен на децата им допадна, единият се изяде, а другият е утре за хапване в училище, така че съм доволна.
Разбира се и приготвените стафиди забравих, обещах следващият път да сложа  Simple Smile

# 152
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Лелее..., Айла, скри ми шапката.  Laughing Нямаш място, та намери във формичката... факир си направо! Grinning    Много добре изглежда за плетено във формата!  smile3501
Хайде, утре в другата темата. Simple Smile

# 153
  • София
  • Мнения: 12 258
Хайде и аз да се отчета с първи опит по рецептата на Elixir със заквасена сметана
Снимки .....................
Нямах място и се опитах сплитането да го направя в самата тава и резултата не е много добър. .............
Разбира се и приготвените стафиди забравих, .....................
За този опит - 6 - шестица вече получи! А това, че и във формите си ги сплела -  6+. Отличничка!
Стафидите .... по Великден.. Joy
Тази плетка не я мога, виЙ си имате момиченца и им правите плитки и си ги знаете, аз си нямам такъв десен деца.  Simple Smile Simple Smile

# 154
  • Мнения: 47
Мисля, двойно по-малкото мая в традиционната технология, се компенсира с изработката на префермент.
ant G – ако го оставиш в хладилник без мазнини и после ги замесиш, подозирам фантастичен резултат
И наистина разпукването на козунака пофитата го считат за фал. Предполагам за да не се разпука, трябва да се изчака да втаса на максимум преди да се вкара за печене. Но нека който знае със сигурност да каже.

Еми не ми се получи както исках тази вечер. Свърши ми брашното за баници на София Мел и ползвах едно друго. Наложи се доста да досипвам за да стане долу-горе твърдо. Трудно е наистина, човек да прецени, дали да се довери на дадено нещо написано в интернет. Цялата лудост при мен започна преди малко повече от две години, когато си навих, че за Коледа ще направя козунак. Първите 3 опита и кокошките на село не искаха да ги ядат. Но аз продължавах да чета рецепти и да експериментирам. За това време може би средно веднъж в седмицата правя козунак – това ще рече поне 100-тина опита до сега. И продължавам. До кога – не знам. Може би докато попадна на добър психиатър. А конците със София Мел за баници даже накиснати в мляко остават здрави. Усещането като ги ядеш е неповторимо – нещо като добре сготвено бяло пилешко месо от младо животно. Само че сладко, разбира се. Е, и тия стават де, но се разкашкват в мляко. Не знам дали българския потребител може да възпита някак мелничарите, да оставят алчността си малко на заден план и да правят свястно брашно.

Тазвечершните ми отрочета:
Скрит текст:









# 155
  • Мнения: 24 197
Профитата винаги имат предвид нещо  леко изчанчено.Изчанчено от перфектност.Баба ни,в широк смисъл ,не личната ни баба,е  готвила просто и  от нищо е  правила вкусни  ястия.Обадих се в защита на оригиналното непринудено,неглижирано ,но от собствените ръце ....вкусно и  ценно зароди вложената обич при приготвянето.Професионалист предполага   серийност.

# 156
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Ралчо, страхотни!  bouquet
Моля те, рецептата и пълни подробности за технологията за това на снимките.  Simple Smile
Не си ги ръсила със захар, така ли?

# 157
  • Мнения: 1 097
Профитата винаги имат предвид нещо  леко изчанчено.Изчанчено от перфектност.Баба ни,в широк смисъл ,не личната ни баба,е  готвила просто и  от нищо е  правила вкусни  ястия.Обадих се в защита на оригиналното непринудено,неглижирано ,но от собствените ръце ....вкусно и  ценно зароди вложената обич при приготвянето.Професионалист предполага   серийност.

От както започнах и аз с опитите за домашен козунак, нито един купешки не може да ме накара да го заменя, независимо колко е красив и не знам си какъв купения.

# 158
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Така де, вкусът е най-важен и домашен с купешки по тоя показател изобщо не могат да се сравняват.  Simple Smile
И ние от първия ми козунак от 2006г насам сме само на домашен разбира се.

# 159
  • Мнения: 47
Технологията си я има по-горе, карах си без промени:
ЦЪК1
ЦЪК2
Наскоро започнах да не ръся захар. Много лепне, цапа. До преди месец си ръсех задължително. Идеята на поръската е да компенсира малкото захар В тестото, щото ако има много захар, глутена ще умре от жажда. Джемма ми дава обаче много полезни идеи. Едно е да пробваш на сляпо, друго е да знаеш закономерностите и от там да се водиш какво би било удачно. Ако снощи не го месих толкова много това смотано брашно, вероятно щях да получа по-добър резултат. Значи на първо време като промяна в технологията си, в началото просто ще омеся, колкото да се смесят хомогенно продуктите и ще оставя да се накваси глутена. Това особено важи при слабо брашно, но не виждам причина да не се прилага и при добро. Гледах вчера клипчета с правене на козунак и мисля открих каква е идеята на това "биене" в плота. То като замеси човек твърдо тесто, няма как по друг начин да го хомогенизира, освен да го бие. Също, ако го меси вместо го бие, глутена много се разтяга - пак съвета на Джемма да не се меси много, особено при слабо брашно. Ако логиката ми е вярна - то биенето (което аз не правя) ще се окаже ключов момент. Друг вариант за улеснение освен освен центрфуга дали има?

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 10:24 от -ral4o-

# 160
  • София
  • Мнения: 12 914
Аз вчера карах точно по рецептата на елексир и просто го пуснах в хлебопекарната два пъти на месене. Първо се замеси тестото без мазнината и после с по една лъжичка добавях бавно мазнината. След като се замеси втаса във фурната, след оформянето пак там, защото вкъщи не отопляваме отдавна и си е хладничко.
Козунака се одобри и от колегите, чакат следващите опити  Joy
Имам въпрос, кога точно се слагат стафидите и други сушени плодове, за да опитам и така следващият път?

# 161
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
..
Имам въпрос, кога точно се слагат стафидите и други сушени плодове, за да опитам и така следващият път?
Айла, виж при мен. Simple Smile

И ние не отопляваме, обаче сме югоизточно изложение и е топло... по къси ръкави и потници сме вече и даже не отваряме от юга, че топло влиза, цял ден слънце ни грее.

Мерси, Ралчо!  Hug
Аз дълго време месех така, добре че съм снимала детето Simple Smile

....
Но напоследък съм сменила начина и... имитирам хлебобекарната. Laughing  Та не разтягам.

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 20:05 от Morena

# 162
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Айле, аз слагам стафидите при оформянето на козунака. Разделям тестото на 2, после всяка топка на още 4. Малките топчици разтягам с намаслени ръце така, че да се получи нещо като дълга кора. Върху нея наръсвам стафиди и други сушени плодове. После усуквам на фитил, който сплитам.

# 163
  • София
  • Мнения: 12 914
Благодаря за отговорите.
Morena по рецептата, която ползвах има само едно втасване преди оплитането, тоест още при второто месене с хлебопекарната трябва да ги сложа. Кумата ми спомена обаче, че ако ги сложи преди да са оформени да втасват в тестото, около стафидите после оставало глетаво тестото, вие имате ли такива наблюдения и опит?
Деси допадна ми идеята ти, но малко се обърках. Получаваш реално 8 малки топки. После ги правиш като дълга лента така ли, която наръсваш със стафиди и други плодове? После всяка малка топка ли усукваш на фитил или няколко заедно? Тези осем топки за един козунак ли са ти и плитката ти от колко фитила е?
И последен въпрос, какви сушени плодове освен стафиди използвате?

# 164
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Благодаря за отговорите.
Morena по рецептата, която ползвах има само едно втасване преди оплитането, тоест още при второто месене с хлебопекарната трябва да ги сложа. Кумата ми спомена обаче, че ако ги сложи преди да са оформени да втасват в тестото, около стафидите после оставало глетаво тестото, вие имате ли такива наблюдения и опит?
.....
И последен въпрос, какви сушени плодове освен стафиди използвате?
Сложи ги като извадиш тестото да го плетеш, да. Макар аз да предпочитам по рано - при месенето, за да няма грубо месене накрая, преди сплитането.
   Никога не ми е било глетаво. Стафидите ги накисвам и преди да ги сложа в тестото, изтисквам и подсушавам с кухненска хартия.

На тази снимка са двата цвята стафиди и ананас.

Скрит текст:

Слагала съм и пъпеш, папая, както и имам едни лидълски - миск, цветни, дребно нарязани.  Въпрос на лично решение е какво ще сложиш. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт