КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 77 095
  • 764
  •   1
Отговори
# 390
Може ли да ми помогнете с рецепта за тесто ,което да използвам за направата на кошница за боядисани яйца.Някъде чета,че трябва да е със сода,другаде- с мая.Моля за вашите идеи,че да не се изложа точно за празника.

# 391
  • Sofia
Може ли да ми помогнете с рецепта за тесто ,което да използвам за направата на кошница за боядисани яйца.
Обикновено хлебно тесто - мая, вода, малко сол и захар, брашно.

# 392
  • София
В момента втасват в алуминиеви тавички, четири малки козунака отново по рецептата на Еликсир със заквасена сметана. За пръв път пробвах един от вариантите за сплитане с пет фитила, но първият път не улучих размера спрямо тавичката и не се получи. Тавичките са много малки. Следващите станаха горе-долу. Първият е без нищо, вторият е със стафиди, третият е със захаросани плодове от лидл и четвъртият е с шоколад.
Дано поне един от тях става за ядене  Joy

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 22:56 от Aila

# 393
Един път пробвах тесто с оцет и не ми хареса, усещах го. Оттогава винаги слагам лимонов сок. Simple Smile

# 394
  • София
Eто ги и вчерашните козунаци.
От този опит научих, как трябва да сплитам с пет фитила и че многото стафиди или захаросани плодове или шоколад, които смятах, че съм сложила трябва да се издирват с лупа след опичането на козунаците. Следващият път ще действам по-смело и ще слагам по повече. Така или иначе колегите ги удобриха, както и децата сутринта.
Скрит текст:

Със стафиди -

# 395
  • Sofia
Айла, много ги храниш твоите колеги, късметлии...  Simple Smile

# 396
Здравейте отново Simple Smile

Пробвах да правя козунак с парченца шоколад, но нещо не ми хареса как стана- сякаш се губеха парчетата. Сега харесах какаовата плънка на Елексир, но искам да питам- само на един фитил ли мажа, или на всеки по малко? И със сладко става ли така, и какво сладко?

# 397
  • София
Моят съвет е да мажеш по много  Mr. Green
Защото после като втаса се губи шоколада или плънката, ако са били по-малко  Simple Smile

# 398
За плънката май да. Но за сладкото сега се чудя..да не се вдлети Thinking

# 399
  • София
Аз правих козуначено руло със сладко, имаше обаче и орехи и стафиди и нямаше проблем.
Отново обаче ми беше малко сладкото, а ме притесняваше, че ще е много. Нямаше обаче проблем от това, че има сладко.
Скрит текст:

# 400
Здравейте,след малко ще замеся един козунак. Вчера правих питка и се получи добре,днес ще е за козунак. Ще използвам рецептата на Morena за козунак с прясно и кисело мляко. Имам въпрос в рецептата се слага 20 гр. жива мая или 10 гр. суха, за 1 кг,след като ще слагам само 350гр брашно и разполагам със суха мая,как да премеря количеството мая,съответстващо на 350гр брашно и ако сложа,целият пакет,ще бъде ли проблем?
Имам и още един въпрос,вчера много месих питката,която беше постна,само с вода и олио, но въпреки това не се получиха конци. Всяко тесто ли образува конци, независимо от продуктите в него ?

# 401
  • Sofia
.. Сега харесах какаовата плънка на Елексир, но искам да питам- само на един фитил ли мажа, или на всеки по малко? И със сладко става ли така, и какво сладко?
Колко да мажеш е въпрос на избор. На колко от фитилите също.  Пробваш и ще установиш за вас.
Ако е много течно по-трудно ще се изпече и има вероятност около сладкото/плънката да е глетаво.
   У нас много се харесва с какаова плънка (просто забърквам какако с малко захар и пр. мляко) и сливов мармалад. Kакаовата нагарча и страхотно се съчетава със сладостта на мармалада и козунака. Ето тук е с двете.

клик

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 10:41 от Morena

# 402
  • Sofia
... Имам въпрос в рецептата се слага 20 гр. жива мая или 10 гр. суха, за 1 кг,след като ще слагам само 350гр брашно и разполагам със суха мая,как да премеря количеството мая,съответстващо на 350гр брашно и ако сложа,целият пакет,ще бъде ли проблем? ...
Зависи каква мая ще ползваш и на пакета пише за колко брашно е, прецени от там. Само че за коунак сложи повечко.
На Йоткер са по 7г., така че половинката ти е добре за 350г брашно.
Другите маи са по окол 10-11г.
Мисля, че питката ти би трябвало да има конци. Не помня дали съм правила таква обикновена - все има и яйце поне при мен, а по принцип и мляко.

# 403
  • София
  У нас много се харесва с какаова плънка (просто забърквам какако с малко захар и пр. мляко) и сливов мармалад. Kакаовата нагарча и страхотно се съчетава със сладостта на мармалада и козунака.
Много добре изглежда, задължително ще пробвам следващият път с подобна плънка.

# 404
Моята е от 11г, така че ще сложа половината. Явно не съм се справила добре с месенето на питката,щом не се получиха конци. Мислех,че при положение,че няма яйце в нея и е постна,няма как да се получат.Но явно ми липсва практика в месенето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт