КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 77 087
  • 764
  •   1
Отговори
# 375
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
Здравейте  Hug

започнах да чета темата, съветите на Джема и pina. Пише, че при ползване на хлебопекарна - да не се работи с програмата за сладък хляб. Защо? Програма за обикновен бял хляб ли да се ползва?

# 376
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Аз лично не я препоръчвам тази програма, защото с нея наистина ми става сладък хляб- т.е шуплеста структура и никакви конци. Преди бях разучила минутните разлики в програмите, но вече ги забравих. Аз имам ръчни настройки на моята и съм си направила програма по съвети на Ердинч, адаптирани с моите температури у дома.  Ако и така  ще го наблюдаваш, без да го оставяш без надзор  решението е да ползваш програма тесто с втасване. След това сплиташ и връщаш на изключен уред, ако е необходимо пускаш за малко печене да затопли. И когато втаса пускаш програма печене. Ако искаш автоматичен процес ползвай бял хляб, не съкратена програма.

# 377
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
Благодаря, Джемма  bouquet

Мислех да ползвам пекарната само за месенето. Но четох, че трябва да е с изтегляне и се чудя дали изобщо да ползвам машината или всичко да е на ръка  Thinking

# 378
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Ами тогава програмата сладък хляб изобщо не те касае. Нали си имаш програма за тесто? Ползвай си нея. Не се притеснявай с изтеглянето, пекарната меси повече от отлично. Машинното измесване винаги е перфектно.

# 379
  • Sofia
  • Мнения: 22 685
пекарната меси повече от отлично. Машинното измесване винаги е перфектно.
Абсолютно! Simple Smile  
Като видя конци, ми става ясно машинни ли са или ръчни... по принцип.  Wink

# 380
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
О, благодаря Simple Smile   Hug

А добре ли е да пусна тестото да се измеси 2-3 пъти последователно - преди да втасва? Или веднъж е достатъчно  Rolling Eyes

# 381
  • Sofia
  • Мнения: 22 685
О, благодаря Simple Smile   Hug

А добре ли е да пусна тестото да се измеси 2-3 пъти последователно - преди да втасва?
О, да. То при първото замесване, нали добавяш я брашно, я мазнина... Simple Smile
Аз пускам първо на "тесто" (понякога и повтарям) и после на "месене и втасване".

# 382
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
Чудесно - гледах указанията - да не остава нищо полепнало по бъркалките и да е меко и еластично Simple Smile

# 383
  • Sofia
  • Мнения: 22 685
Чудесно - гледах указанията - да не остава нищо полепнало по бъркалките и да е меко и еластично Simple Smile
Ако държиш на плетката, а и да не се разстила настрани, ако печеш свободно, без форма - гледай да не е много меко. Simple Smile

# 384
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
Сигурно ще е "каквото стане", защото с моя опит ... Laughing

Да се възползвам да попитам - какво повече има в брашното за козунаци от обикновеното бяло ? По-подходящо ли е?  Rolling Eyes

# 385
  • Sofia
  • Мнения: 22 685
Опитът ще ти е полезен какъвто и да е. Simple Smile Успех!

какво повече има в брашното за козунаци от обикновеното бяло ?
Нищо поне според етикета. Виж, онова "за баница" е с повече протеин/белтък.

# 386
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
Какво би ми препоръчала да взема?  Rolling Eyes Свекърва ми беше правила погача за Цветница с козуначеното брашно и ми се стори, че сладни  Thinking По-сладкишена ми се стори   newsm78

# 387
  • Sofia
  • Мнения: 22 685
Ами аз обикновено карам с Класик на София мел, Екстрата също става.
Сега съм си наумила за Великден да смеся "за баница" с тип 450 на Мелко  в съотношение 2:1

# 388
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 770
Четох тука, че "конците" са глутеновите нищки, т.е. белтък Simple Smile Така, че ще взема и аз да последвам примера ти, щом в тестото за баници е повече Simple Smile

Сега се сещам, че преди 100г имах приятелка, която работеше в хлебозавод и правеше домашни баници. Обясняваше, че ако е слабо брашното, добавя оцет. В хлебозавода, разбира се - те си правят проби на място и коригират каквото трябва. Аз се бях запалила и точех тогава  Blush  и без проба си добавях 1 с.л. оцет за всеки случай Blush

# 389
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Да, в баничното тесто по технология задължително има оцет, за да става тестото по-разтегливо и да не  се къса, не е приумица на даден  хлебозавод. Peace

Общи условия

Активация на акаунт