КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 77 038
  • 764
  •   1
Отговори
# 360
Morena, благодаря.  Hug

# 361
  • Варна - Черна гора

_ilka_ , много добре изглеждат!
Нормално са си 2 часа втасване. Пък ако времето те притиска си е друг въпрос...
Морена, правя козунаци по тази рецепта от поне 3 години и винаги първото втасване е било 1 - 1,5 часа. Ползвам програма месене+втасване на хлебопекарната, която е с 1 час втасване.
Не оспорвам продължителността на втасването, а го свързвам с по-твърдото тесто.  Peace
... и да хубавите работи стават бавно, особено козунаците  bouquet

# 362
Привет Simple Smile От мен един разплетен натюр.
Скрит текст:
Скрит текст:

Много съм доволна този път. Омесих го с пропорции за малък хляб и донякъде на око, опекох го на тънката тава от снимката, но с хартия. Стана сладък, с тънки корички, влажен и мек. И се опече за 30мин. Досега повечето козунаци все не ми бяха достатъчно сладки и добри на консистенция. При мен вероятно е от това, че добавяйки брашно, съм развалила пропорцията...Но, като цяло съм изненадана, че се получи най- хубавият ми козунак от минимум продукти.
И един миналогодишен с подобна структура:

Скрит текст:

# 363
  • Sofia

Морена, правя козунаци по тази рецепта от поне 3 години и винаги първото втасване е било 1 - 1,5 часа. Ползвам програма месене+втасване на хлебопекарната, която е с 1 час втасване.
Не оспорвам продължителността на втасването, а го свързвам с по-твърдото тесто.  Peace
... и да хубавите работи стават бавно, особено козунаците  bouquet
Имаш предвид, че твърдото тесто е забавило втасването ли? 
Повече захар или мазнина или повече да е дошло брашното за количеството мая може да са причини.

Leaves, поздравления!  Simple Smile
С какво брашно работи? И как го пече за 30мин?

# 364
Morena благодаря ти за рецептата,моля те само за съвет ако на рецептите които давате увелича малко захарта/ моите мъже предпочитат доста сладичко/ ще станат ли сполучливи козунаците и курабийки те.До какво количество мога да увелича за да е сполучлив крайния резултат..

# 365
  • Sofia
На курабийките няма проблем, стига да не е с много де.
За козунаците като ориентир до 340г захар на 1кг брашно.

# 366
Морена, благодаря:-) Сложих от брашното за баници(защото чета внимателно темата) и малко от тип 405 на Хит, общо около 500гр. За такова смесване четох в една чужбинска рецепта за панетоне и исках да видя какво ще стане. Сравнено с другия ми козунак от брашно Екстра не виждам голяма разлика, но може би трябва повече време да втасат. За печенето не знам как толкова бързо стана на 180градуса, но пък самият козунак беше нисък, а тавата тънка. Със стандартна тава долна коричка не ми се получава.

# 367
  • Sofia
... Сложих от брашното за баници(защото чета внимателно темата) и малко от тип 405 на Хит, общо около 500гр. ...
Аз тъкмо обмислях да смесвам "за баница" на София мел и брашно тип 450.  Hug
За печенето нямам тънка тава, все се каня, та ще взема да се активизирам за купуването на такава.

# 368
# 369
Много благодаря,надявам се да се получат поне малко като твоите.Весели празници.

# 370
момичета, някакви съвети за козунак в работен ден? този план до какво би довел?
сутринта замесвам, после до 18ч. в хладилник, после замесвам и във фурна на 40 градуса удвояване, и после печене newsm78

# 371
  • Sofia
момичета, някакви съвети за козунак в работен ден? този план до какво би довел?
сутринта замесвам, после до 18ч. в хладилник, после замесвам и във фурна на 40 градуса удвояване, и после печене newsm78
Аналогично на моя "неработен" вариант.  Никакъв проблем нямаш. Grinning
Аз замесвам вечер, оставям да втасва в хладилника, сутринта е втасало, оставям да се поотпусне, оформям, втасва отново и пека в загрята фурна.  
Можеш, ако времето те притиска и да сложиш по-малко втасало в незагрята фурна и да печеш.

# 372
И аз тук при вас.
Тази година няма да има предварителна подготовка - направо за празника.  Hug
Но отсега се замислям дали да не купя някакви по-удобни еднократни форми.  Rolling Eyes

Тези мажете ли ги с нещо или директно слагате тестото?
И на този линк пише, че това струва 22,90  Shocked , нали има и по-евтини?

# 373
  • София/Варна
Аз си ги купувам значително по-евтини от Джъмбо Simple Smile
В тях пека директно, без да подмазвам, понякога слагам хартия за печене.

# 374
да, мерси, дори гугълах междувременно и така пишеше за втасване през нощта - е, моето е е през деня Simple Smile
а за формите: щото аз нямам, и ми се поразливат в ширина, та сега съм решила кръгъл да го правя  Laughing ето като тези  Peace

Общи условия

Активация на акаунт