КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 77 031
  • 764
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 76
Здравейте! Следя ви от началото на темата, но нямам време да се включа. Ще ви споделя моят опит с кваса. Отглеждам си от лятото на 2014 г. Когато стана готов почнах да го храня с бяло брашно на София мел Екстра. Правих от него козунаци, станаха чудесни. Вкусът им е много по-приятен, без кисела нотка и с много конци. Проблем се появи когато започнах да подхранвам кваса със  София мел Класик. Хляба който правих с този квас започна да си променя вкуса, започна да киселее. Структурата на тестото не ставаше достатъчно гладка, промени се и външния вид на хляба. Направих и козунак, не се получи това което трябваше. След като започнах да подхранвам пак с Екстра проблема изчезна и така до ден днешен не се е променил. От тук си правя извода за брашната, защото животинките в кваса реагира на брашната които не са съвсем чисти.

# 346
  • Мнения: 2 091
Момичета, здравейте Simple Smile

Тръгнах д правя днес козунаци, но забравих лимоновия сок и гледам, че след 1ч. малко се е надигнало. Дали е от това и може ли сега да се добави, да премеся и да оставя да втаса?

# 347
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Момичета, здравейте Simple Smile

Тръгнах д правя днес козунаци, но забравих лимоновия сок и гледам, че след 1ч. малко се е надигнало. Дали е от това и може ли сега да се добави, да премеся и да оставя да втаса?
Не. Лимоновия сок няма общо с втасването. А и повечето брашна са с аскорбинова киселина. Никакъв проблем няма, че си го забравила. Втасването не по час, чакай да се удвои и толкова, търпение.

# 348
  • Мнения: 2 091
Морена, четох, че ускорявал процеса на втасването. Предният път/ първи, в който меся козунак/ втаса за час, час и малко. Явно ще го чакам днес повечко. Мерси Hug

# 349
  • Мнения: X

Благодаря, Еликсир, за прекрасната рецепта! Весели празници, момичета!
А сега, ако ми кажете какво да направя с една кокошка, която пекох в печката 3 часа, и варих два пъти по за един час в херметическата, и все още е жилава, ще бъда много благодарна!
 bouquet

Заслугата е изцяло твоя,благодаря ти за споделеното задоволство! Hug Честита Цветница и светли празници и на теб,както и на всички,които пишат в темата! bouquet

За кокошката-имала съм такъв случай,нищо не помогна и нахрани котките.

# 350
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Морена, четох, че ускорявал процеса на втасването. ..
И така да е, няма чудеса да свърши, та да си струва да го добавяш на този етап.
Ако си сигурна в маята и е достатъчно, ще втаса. Аз лично често го пропускам лим. сок, ако нямам отрязан лимон, не срязвам нов за 2 с.л.

# 351
  • Мнения: 711
Аз пак имам въпрос Simple Smile Как се процедира,когато голямо тесто се раздели на няколко малки? Имам предвид,докато се пече единият,няма ли опасност другият да спадне или да превтаса и колкото козунака ще правя,толкова форми ли ми трябват?

# 352
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Аз пак имам въпрос Simple Smile Как се процедира,когато голямо тесто се раздели на няколко малки? Имам предвид,докато се пече единият,няма ли опасност другият да спадне или да превтаса и колкото козунака ще правя,толкова форми ли ми трябват?
Слагаш едно оформено тесто във фурната на затоплена фурна, друго на по-хладно място и така нататък.
Форми по принцип е добре да си предвидиш за всеки... но ако са например три, които печеш по отделно (иначе можеш и два малки козунака едновременно, стига да ти се събират във фурната), може да ползваш формата на първия за третия. Всъщност и едни след друг да печеш, пак можеш да ползваш една форма. Ползвай пекарска хартия, за по-лесно слагане и изваждане/ползване на формата отново.

# 353
  • Мнения: 711
Morena, ако съм разбрала правилно едното тесто умишлено се оставя да втаса по-бавно, за да има време да се изпече и да втаса и другото,така ли?

# 354
  • Karlovo
  • Мнения: 538
Ето и моя първи козунак -
Скрит текст:
. Не знам защо му се развали плетката ,но само на половината козунак .Това беше само проба дали ще се получат конци и как ще е на сладост без плънка и поръсване,само да видя самото тесто . Не ми беше сладко ,въпреки че добавих и една супена лъжица подсладител. Не ми харесва с плънка ,обичам го чист, но другия път ще го намажа отгоре с яйце и ще поръся захар .

# 355
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Morena, ако съм разбрала правилно едното тесто умишлено се оставя да втаса по-бавно, за да има време да се изпече и да втаса и другото,така ли?
Точно. Simple Smile Да втасват на различен етап. Пък и първия го сложи малко по-рано да се пече...
Ти не започна ли? От началото с голямо тесто ли смяташ да действаш?
Аз пак смятам, че трябва да се задействаш, личния ти опит ще те научи най-добре.

dreems, поздравления, много добра структура!  Simple Smile
Поръската от вън на мен лично не ми допринася достатъчно за сладост. То само хапката с горната коричка ще е сладка.

# 356
  • Мнения: 59
Morena може ли да качиш рецептата за кръглите курабийки.Джемма ще ни споделиш ли една рецепта за козуначени кифлички с пълнеж/ лесна и много вкусна/ Благодаря Ви предварително.Възхищавам се и се радвам,че Ви има за да се учим и ние да приготвяме вкусотии на любимите си хора.Весели празници.

# 357
  • Мнения: 711
Morena, не ще ги правя другата седмица. Не знам и аз с какво тесто смятам да действам. Искам да направя малък козунак,като начало. Но ми е трудно да преценя пропорциите за такъв.

# 358
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 747
Направена е репетицията, а това е резултата:

рецептата е на Еликсир, със заквасена сметана.
За да се запазят формите (плетката) замесих по-твърдо тесто, но първото втасване много се проточи ~ 2 часа. Можеше и още да изчакам, но трябваше да се вместя в определено време.
Едната ми приятелка е именничка, другата рожденичка и не трябваше да прекалявам със закъснението.
В четвъртък ще си карам с по-меко тесто, че ще правя поне 3 дози.

# 359
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Morena може ли да качиш рецептата за кръглите курабийки.
Тези ако имаш предвид, заповядай! Simple Smile

Клик за рецептата

Кифличките на Джема мисля трябва да ги има в 1и пост на темата.


..Искам да направя малък козунак,като начало. Но ми е трудно да преценя пропорциите за такъв.
Трябва ти 1/3 доза от рецепта с 1 кг брашно. Която си избрала, делиш всички продукти на 3 - ще е с към 340г брашно разбира се.  Или ако искаш по-голяма, ползвай половин доза, с 500г брашно - козунакът се получава около 700г

_ilka_ , много добре изглеждат!
Нормално са си 2 часа втасване. Пък ако времето те притиска си е друг въпрос...

Общи условия

Активация на акаунт