КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 76 883
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
Май взе да се надига, а аз избързах като очаквах на 30-тата минута да е преляло купата  Mr. Green това тесто, по учебника, обикновено за колко време втасва/удвоява обема си, че това не е много точно написано там ...

Иначе сложих както е написано от Morena - рецептата е на 95% същата с доуточнението за сухата мая:

10г суха мая
220 мл пр.мляко
5 яйца (4 със стайна температура от снощи изкарани от хладилника и 1 директно от хладилника)
100г разт.масло + 50г олио
275г захар (с 15г  повече от рецептата оригинал)
1002г захар
есенция лимон и 2 ван.захар

# 661
  • ES
Sad тестото ми не иска да набухне, оставило съм го на топло във фурната, всичко направих както е по рецептата от учебника, какво може да съм объркала Cry
Притоплих съвсем леко млякото, макар суха, активирах маята предварително с малко брашно и захар, знам, че това няма как да навреди, не го правя за първи път  - втаса си идеално Sad
Разбих яйцата със захарта и ароматите, пресях брашното - замесих  тестото и като се посъбра започнах да добавям маслото+олиото в течно състояние с потапяне на ръцете - разпъвах и събирах. Тестото стана тежко и нееластично ... онзи ден правих по друга рецепта с по-малко яйца, с по-малко мазнина и прясна мая, пак същото стана - къде греша  Cry
На мен така ми стана миналата година, 3 пъти ги правих идеше ми да ревна. Проблемът беше, първо, че ги правих без машина  Embarassed, после единият път използвах силно брашно (fuerza) и станаха супер релефни, ама само да ги гледаш. И топленето във фурната, там най вече прецаках нещата, от топлината прецаках маята и не я оставих да се развие. Внимавайте с втасването във фурната, в машината за хляб при втасване никога не вдига такава температура както във фурна.

И аз съм готова! Първата доза правих с нощно втасване, измесване с кокосово масло и кафява захар. Е няма такъв въздушен козунак, мек като памук! Но явно в комбинацията с кафявата захар на моите мъже не им допадна особено. Втората доза измесих с мас. Също станаха много хубави, по-пръхкави и по-бавно втасваха.

http://s142.photobucket.com/user/gery_to/library/PASCUA%202016?sort=3&page=1

# 662
  • Karlovo
Аз съм готова ,направих 4 малки козуначета . Първата доза докато тестото беше идеално и като сложих накиснатите стафиди и се развалиха конците .Май го омазах с тия стафиди ,не искаше да втаса ,малко се наду ,ето го
Скрит текст:
.
За сметка на това втората доза си я направих изчистена без нищо и станаха разкошни .Откраднах от Джема печенето и ето го резултата
Скрит текст:

# 663
  • Sofia
Браво, Гери, dreemsHug

Moringa, втасването не е по час, когато удвои, че и повече обема си - тогава.
Моето тесто (с 500г брашно) втасва 2 и половина часа.  Включвам фурната на 40 градуса, поставям тестото и като достигне зададената Т, изключвам и не отварям час и половина. Като проверя тестото,  пак загрявам и изключвам.

# 664

Подкрепа и от мен! bowuu bowuu bowuu

# 665
Благодаря много, през това време гледах и едно клипче в youtube и там жената казва точно това, че втасването не е като при хлебните изделия ( с каквито само имам опит досега) и отнема около 3-4 часа. А аз наистина нямам търпение, май следващият път ще пробвам със замесването от предната вечер.
Минали са вече близо 2 часа и определено тестото доооста е пораснало.

# 666
  • Sofia
Приключих с голямото месене. Сложих и третата 3/4доза да втасва. Два малки ще правя от нея.
Втора доза се пече, добре изглежда за сега. Пека на "долен реотан и вентилатор" , на 150-160гр.
   Моите хора още скитосват, а щерката ще прави козунак като се приеберат, за един приятел на брат ѝ, които баше супер ангажиран да ѝ взима стикери от Била за албумчето. Ние не пазаруваме в Била, та много ценим жеста му.

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 17:37 от Morena

# 667
Не знам за колко време втасва. Практиката от 2 поколения назад- меси се вечерта и се оставя да втасва през нощта. Даже го натиках в хладилника да втасва. Вдигна се поне 2х. Сутринта е готово за "разнемане" и второ втасване

# 668
И моите последни 2 втасват и след малко ги слагам и те да се пекат, и приключвам.  Simple Smile
Яйцата са готови, надявам се козунаците да са добре опечени - не обичам сухи, но пък все се притеснявам да не са сурови отвътре и ги попрепичам отгоре.
Скрит текст:

# 669
Браво на всички!
И аз съм готова с две дози козунак и една доза руло с орехов пълнеж,но така и не се научих да качвам снимки. Благодарение на всичко, което изчетох тук и донаучих за технологията и различните брашна, както и благодарение на мъжа ми, който и трите пъти меси геройски при вкарването на мазнината, резултатът е повече от превъзходен.
Благодаря ви момичета! bouquet
Желая ви Весел празник и много светлина и радост в душите ви!

# 670
И още един изпечен:
Скрит текст:

# 671
  • UK
Здравейте на всички! Simple Smile Аз малко късно се включвам в темата. Творенията ви са чудесни, браво! Аз правя първият си козунак изобщо тази година. Simple Smile Приятелят ми (англичанин) никога не е опитвал, а където съм аз изобщо няма откъде да се купи и аз реших да се пробвам Simple Smile Засега всичко е горе-долу по план, ударих тестото около 100 пъти в плота  Whistling и в момента втасва. Ползвам доста класическа рецепта и масло примесено с малко олио.

Да попитам малко идиотски въпрос аз - фурната ми няма режим, който да е без вентилатор. Как да го пазя, че да не изгори като стигна до печенето? Simple Smile

# 672
Момичеа прекрасни козунаци сте направили. Остават ми очите във всеки един. Големи майсторки сте. Така се пазят традициите Party
Ето малко симки от моите- прекрани на вкус, смао от плетката съм недоволна.
https://goo.gl/photos/5Z7UsbEAzetaLPEw5
Скрит текст:

# 673
аз си оправих нещата. При втората доза маята направо остана на гранулки, за пръв път виждам такова чудо. Изстрелях се до магазина за втора мая и благодарение на Moringa и Morena вдянах, че втасването в машината е всъщност за хляб, не за козунак. Малко късно, но все пак очаквам поредната доза да се получи вече добре.
Междувременно направих по 2 рула с шипков мармалад и с бадеми-белтък-захар.
Благодарение на вас не се отказах Simple Smile

# 674

Да попитам малко идиотски въпрос аз - фурната ми няма режим, който да е без вентилатор. Как да го пазя, че да не изгори като стигна до печенето? Simple Smile

на по-ниска температура, и не знам майсторките какво биха казали, но купичка с вода във фурната?

Общи условия

Активация на акаунт