КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 621
  • 764
  •   1
Отговори
# 675
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И последният за този Великден - кулич със закваска. Най-после сварих и глазурата да направя, че да го покажа. Сега ще си почина и ще ви изчета, че много сте написали.




Аз продължавам другата неделя или с козунак, или с кифлички, защото тук при нас ще е Софинден и ще се подава за починалите боядисани яйца  и козунак.

Пожелавам весел празник на всички!

# 676
  • Sofia
  • Мнения: 4 830
Джемма, какво е точно кулич?
Не знаех за тази традиция на Софинден.

# 677
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Моите козунаци станаха много мекички и вкусни, но за съжаление като втасаха добре  и след това като се изпекоха плетката им се позагуби. Не стоят така стегнати и не се разпукаха като вашите. Каква ли ми е грешката, ако може да подскажете. Аз мисля, че може би ми е било много меко тестото или... newsm78 Embarassed

# 678
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
...  фурната ми няма режим, който да е без вентилатор. Как да го пазя, че да не изгори като стигна до печенето? Simple Smile
А какави са режимите?

Джема, отново прекрасни!
И аз продължавам и през седмицата, та до другия уикенд. Имаме уговорка с голямата щерка да се прибере тогава да се учи, пък да видим.
Ето моя втори, много добре се изпече на "долен реотана и вентилатор", ще го видя вътре как ще е - влажен, сух... , а последните два ще са късни.

 



# 679
  • Мнения: 2 841
Прекрасни козунаци, дами smile3501

И моите станаха много хубави, влажни /ометохме единия Embarassed/, с конци, остава дасе науча да ги сплитам по-добре, но и това ще стане, правя за трета година все по рецептата на Морена bouquet, и тази година и маята, и тестото втаса много бързо, опекох ги за 40-45 мин на много бавна фурна-на слънце, както се казва /моята е стара, няма вентилатор, но е много силна/, ползвах лидълското брашно, досега нямам никакъв провал с него Peace диният е с течен шоколад, единият с много стафиди, третият чист.
Снимките да малко лоши, но ароматът и вкусът са важни Laughing, много съм доволна и фемилито де!

Скрит текст:


Благодаря за експертните мнения, съвети и напътствия, чета ги и изпълнявам!

Светли празници на всички

# 680
  • UK
  • Мнения: 205
...  фурната ми няма режим, който да е без вентилатор. Как да го пазя, че да не изгори като стигна до печенето? Simple Smile
А какави са режимите?

Грил и печене с вентилатор Simple Smile майка ми ме посъветва да го завия с фолио като го видя че се запича отгоре

# 681
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Джемма, какво е точно кулич?
Не знаех за тази традиция на Софинден.

Май само в Добруджа е така.

Кулич е руския козунак, някои я наричат паска. Съставките и технологията е същата, само тестото се оставя по-меко и се разпределя във високи форми, покрива се с белтъчна глазура и цветна захарна украса. По традиция също се прави и сирна пасха, но аз тази година я пропуснах. Аз понеже съм наполовина рускиня, та спазвам и двете традиции. Simple Smile

Морена, супер е станал козунакът . Peace

Jane2013,  tinki_15, 6tastliva, много красиви са ви козунаците! Трудно ми е да изброя всички, но с удоволствие ви разгледах продукцията. Браво, момичета!

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 20:15 от Джемма

# 682
  • София
  • Мнения: 12 222
Аз съм готова ,направих 4 малки козуначета . Първата доза докато тестото беше идеално и като сложих накиснатите стафиди и се развалиха конците .Май го омазах с тия стафиди ,не искаше да втаса ,малко се наду ,ето го==================
Не, от стафидите не може да се изгубят конците, това не е възможно.
Тези които печат с игла - 93-94 е най-добрата температура която показва иглата за готово. Ако ке качи на 97 стават сухи и препечени.
Моринда, козунаците втасват за около 2 часа, ти бързаш,  даже може и повече, този процес  зависи от много неща. Прибързана си.
Както казах и показах съм ги пекла само на 150-160 градуса с вентилатор и в момента н който малко се покачи температурата съм врътвала копчето надолу.  Не ги завивам с фолио.

# 683
  • Мнения: 3 020
И ето и последните опечени:
Скрит текст:






Джемма, благодаря.  bouquet

Плетките се запазиха, но този път ги пекох на слаба фурна. На силна бързо се разпукват отгоре, покафеняват доста и се поизсушават.
Сега ще видим как са. Нямам търпение до утре.
Имахме едно вчерашно руло с шоколад, която доядохме току-що и днешните остават утре за празника.

# 684
  • Мнения: 767
Свърших. изпечен е и последния седми. Вече има и един изяден. Джемма  bouquet Hug такива конци никога, никога не съм получавала. Сега като се разрових из старите готварски книги на София Смолницка и там жената си го е описала за маяното тесто но, кой да чете. Станаха страхотни.

# 685
  • Мнения: 1 232
Христос Воскресе!
Желая благодатен Великден на всички.

# 686
  • Мнения: 1 708
Христос Воскресе. Бъдете жива и здрави.
Благодаря ви, че за поредна година правихме заедно подготовката и споделяхме красоти и идеи.

# 687
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Дълъг живот и много здраве на всички!
моят не особено сполучлив опит, още не разрязан!

# 688
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Христос Воскресе!

# 689
  • Мнения: 2 074
Христос Воскресе!
Благодаря за съветите, бяхте безценни Simple Smile
Помъчих се да кача една снимка, дано се вижда, че съм през телефона Tired

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт