КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 608
  • 764
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 1 708
Весели празници от Бонго.




# 691
  • София
  • Мнения: 336
Христос Воскресе!
Бъдете здрави, усмихнати и много, много щастливи!

Всички сте показали невероятни козунаци!
Джемма и Морена са върха на върховете!

Алена, не съм сигурна дали е било късмета на начинаещия, или просто много добре си си подготвила урока  chef

Не ми остава много време да опиша подробно какво - що, затова на части. Иначе ви чета през телефона. Жалко, че не успявам оттам да качвам и снимки.

Албумчето ми за 2016г.

Малко от козунаците:
Скрит текст:



Разрез на първия, най-големия, или "Мастер козунака", както го наричаме вкъщи. Конци има, но не са особено изразени, може би защото беше леко превтасал и има в себе си поне 250г стафиди, но пък е максимално влажен - точно както го обичам най-много:

Смешните мини кокосови козуначета (изядоха се още вчера, защото не ги броих за истински козунак). Направила съм от същото тесто в кексовата форма, с карамелена плънка и ми е любопитно какъв ли ще е отвътре. Малките си имаха конци, макар тестото да беше дооооста странно. Според мен кокосовата захар го направи още по-неуправляемо и течно и за да не добавям още брашно, сложих кокосови стърготини, които иначе мислех да разбъркам с карамела в плънката:
Скрит текст:

Ще добавям още снимки в процеса на рязането и изяждането  Wink

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 11:29 от Таря

# 692
  • UK
  • Мнения: 205
Христос воскресе на всички!  Hug

Ето го моя първи опит за козунак
Скрит текст:

Не стана на конци но беше вкусен много Simple Smile Ометохме половината веднага като излезе от фурната защото миришеше супер апетитно

# 693
  • Мнения: 250
Христос Возкресе - Во истина возкресе!

# 694
  • София
  • Мнения: 12 697
Христос воскресе!

Кулич със закваска


Малки козуначета със закваска

# 695
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Vanja77, чуден ти е куличът. И моят е със закваска. А ето и отвътре козунакът със закваска:



И куличът, точно каквато трябва структура:



Козунакът с мак, другите не сме ги рязали още:

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 16:04 от Джемма

# 696
  • Мнения: 984
Джемма, определено търся мнение, че още съм начинаеща  Hug
Използвах едно кубче мая (40 гр.) на 1 кг. брашно... но нещо не ми хареса втасването на маята в прясното мляко. Седеше малко като пресечена. Втаса си, дори бухна доста. Брашното е от Лидл, но не мисля, че в него беше проблема.
deedeetu,  виж тук може да ти е полезно за маята, да видиш как изглежда, а и омесеното тесто също.  Явно Т на млякото ти е била добра, щом се е активирала маята, та не си го представям това "като пресечена".
И с двата типа на Кастело (500 и 650) от Лидл съм правила козунаци, идеално си стават.
И май както писа Джема, остава да не си омесила добре тестото.  Трябва да е гладко и когато го натиснеш с пръст трябва да се връща в първоначално положение. Нужно е поне 10мин. месене.
Аз след като събера продуктите на топка, оставям да почине 10-15 мин. Тестото започва да втасва, омеква и е по-лесно за омесване.

Во истина воскресе!

Джема, Морена, благодаря за съветите  Hug в четвъртък и в събота правих козунаци по вашите рецепти, а и повторих рецептата, с която направих неуспешните кифлички - еми, всичко се получи...  май предния път маята е била с изтекъл срок на годност.

Скрит текст:

# 697
  • София
  • Мнения: 12 697
Джемма, бях приготвила вече закваската, за да правя козунаци. Обаче, като видях твоят кулич на снимките, се ентусиазирах и аз да направя.  Grinning

# 698
  • СОФИЯ/ДРАГАЛЕВЦИ
  • Мнения: 753
видях невероятни козунаци още по-невероятни яйца. Аз тайничко си откраднах рецептата от 8 страница на Морена- резултата........ божествен козунак .Нямам повече думи за него.
Много съм благодарна за споделената рецепта.Направих го по следния начин.Почнах на ръка да го меся, но когато тръгнах накрая да прибавям по малко маслото ми се видя многоооо тегава работа и го пъхнах в пекарната тя да го поомеси прибавяйки бавно маслото-тя меси два пъти по 15 мин. После го извадих и докато си пиех кафето го ударих 80-100пъти . И натам е ясно .
. . .

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 19:51 от Вероника@

# 699
  • Мнения: 12 771
Много ми хареса и на мен куличът и за първи път научавам за него и го виждам на снимка. Чудесно се е получил и при двете. Искам и аз  Mr. Green
Заприлича ми на английски коледен кейк, който също не съм правила. Много празничен и красив.

Джемма, на Софинден - в понеделник, след Томина неделя, тогава подаваме козунак и боядисано яйце за умрелите, нали така, или бъркам? Не знам защо ми е останал спомен, че не Томина неделя в нашия край наричат Великден на умрелите, а точно Софинден, понеделника и тогава раздаваме  newsm78 Гледам че в други краища на България точно на Томина неделя раздават, а аз си знам на Софинден. А иначе пише на други места, на Софинден яйца да не се ядат. Е, то на гробищата носим или раздаваме на близки, за помен.
Кога да боядисам яйцата?

# 700
  • Мнения: 299
http://ellisa.snimka.bg/daily/kozunaci.908058
Ето ги и моите снимки.
Дано да съм успяла да ги кача.

# 701
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Merelenda, точно, другият понеделник е Софинден. Аз в неделя ще правя козунака, за подаване в понеделник Peace Може  и кифлички де, не съм решила още. Точно Великден на умрелите го наричат и тук. Но в други краища знам, че на Спасовден празнуват нещо като Великден на умрелите. не съм много наясно, знам, че тук в Добруджа на Софинден се прави това. Засега майка ми прави подавките  и раздава, аз само имам грижата да приготвя нещо.

# 702
  • Мнения: 12 771
Merelenda, точно, другият понеделник е Софинден. Аз в неделя ще правя козунака, за подаване в понеделник Peace Може  и кифлички де, не съм решила още. Точно Великден на умрелите го наричат и тук. Но в други краища знам, че на Спасовден празнуват нещо като Великден на умрелите. не съм много наясно, знам, че тук в Добруджа на Софинден се прави това. Засега майка ми прави подавките  и раздава, аз само имам грижата да приготвя нещо.
Да, в добруджанско на Софинден. Значи правилно съм запомнила.
Благодаря  Simple Smile

# 703
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Христос Воскресе!
Здраве и благоденствие на семействата ви!

Много ми е приятно да съм ви била полезна, момичета!  Hug

Ето парчета и разрези от козунаците ми, яйцата, както и козунака на детето, а накрая и откъс от козунака на мама - беше много хубав - с локум, стафиди и черен шоколад.  Simple Smile

           

# 704
  • Мнения: 1 472
                                                  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
                                           Светли великденски празници!



Моите козунаци:




Мини козуначета


Тази година използвах рецепта от Време за губене -http://stirianowa.blogspot.bg/2011/04/blog-post_14.html
 От нея направих двойна доза,а пропорциите са  много точни . Използвах мерителна кана в литри и грамове. Брашното е София Мел Класик. Пресях го 3 пъти, а пълнежът в козунаците е от стафиди, локум и сладко от ягоди, което едва успях да извадя от буркана, но свърши чудесна работа. Месих на ръка. Пекох на 170 С.
Заложих на сигурното и се отказах от тестото в хладилника.  

Благодарности на Морена за съветите и бързите отговори  bouquet!!!!

Общи условия

Активация на акаунт