КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 656
  • 764
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
...Вчера пък в Каварна гледах едно непознато за мен като марка, тип 450, но никъде нямаше информация за белтъчини и пепелно съдържание, а аз на заглавни цифри не вярвам.
Нали... то ако е нещо хубаво, едва ли ще забравят да го напишат видно. Ама като не пише нищо... чудиш се: "какво крият?!"  newsm78
Макар, че аз и в обратния вариант съм мнителна.  Mr. Green  Като е "БИО" си викам мнго хубаво не е на хубаво...  Laughing    Абе не им вярвам, а много пари искат на това отгоре.  Whistling

# 181
  • Мнения: 47
Скромните ми познания за брашната са, че тип 500 е най-добрия вариант. С нарастване на "типа" на брашното нараства процента белтъци, както и процента влакнини. Едното повишава хлебопекарните качества, а другото ги влошава. Та до колкото разбрах, 500 е варианта където хем има достатъчно белтък, хем все още няма много влакнини. С 450 би трябвало да няма много белтъци и мисля би станал хубав кекс с него. Любопитно ми е, дали съм в заблуждение или наистина е така?

# 182
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
По принцип си права, че белтъчините са повече в по-тъмните брашна, т.е с по-високо пепелно съдържание. Но колкото е по-малко числото брашното е по-бяло. не че 500 не ме устройва, но 450 е по-хубаво, само да бяха дали инфо за белтъчините. Някои брашна, обявени като 500, не са точно такива. И тестото не става много бяло, сивее, затова само екстра вземам от наличните около мен. Та няма да се учудя 450 да е чисто 500. Дори на екстрата пише 550. Производителите правят какви ли не "магии", .т е. смесване на разни сортове, за да увеличат белтъчното съдържание.
Морена, крият и още как. Големи тарикати са търговците, но аз ако не намеря нужното ми инфо на етикетите, нищо няма да купя случайно. Да си го държат.

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 21:20 от Джемма

# 183
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Ето ги и моите по рецептата на Морена /както обикновено/ с прясно и кисело мляко. 3 яйца, 15 гр. мая, брашното е за баница и ми пое около 750гр.


Скрит текст:

# 184
  • София
  • Мнения: 12 222
По идея на Моренка снощи замесих по рецепта от първа страница козунак на Пина с около 550-600 г брашно. Само за проба с нощното втасване, метнах ги в хладилника да втасват и сутринта, то си беше по обяд щото ги забравих, ги метнах във фурната. Станаха, имат си конци, стафиди нямат, бадеми нямат, беше си само проба. Да, не са лоши, работих ги само с миксер и с ръце не съм ги подхващала, но ще си направя моите класически и някой и друг със закв. сметана и маскарпонето.  Това е. Ето ги, козуначета. Можеше още малко да ги препека, но бързах и нямах време да ги чакам още. Изпечени са. Не съм добра в плетките, а и нямам търпение да разглеждам как точно се правят, важното е че са много вкусни, аз на това залагам, вкус.

Скрит текст:
[/spoiler]

Скрит текст:
[/spoiler]

Скрит текст:
[/spoiler]

# 185
  • Мнения: 12 773
Твоите плетки като моите. И мен ме няма много в сплитането, но не се и старая. Често просто усуквам два фитила  Laughing Много са ти хубави козунаците.

# 186
  • София
  • Мнения: 12 889
Моят опит от вчера с козуначеното руло от еликсир :

Скрит текст:



И като споменаваме сексуален подтекст, чак след като изпекох остатъка от парчетата от рулото видях какво съм сътворила.....  Joy

# 187
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Тц, тц, тц, това произведние в историята трябва да остане.  Sunglasses   Crazy

Брей какви сте продуктивни вчера-днес... Браво, момичета!  Simple Smile

# 188
  • Мнения: 47
Да, мелничарите какви ли не магарии правят, за да печелят. Има логика 450 да се окаже 500, дано. И понеже в повечето случаи няма обявени стойности по пакетите, аз доста време експериментирах с всяко което ми попадне пред очите. Купувам пакета и гледам какво ще се получи. И да ви кажа, така и не намерих силно брашно, без това да е обявено на етикета! Тъй че, ако няма процент белтъчини, точно така - да си го държат на рафта. С риск да ни обвинят в реклама, кажете къде по нашенските магазини може да се намери силно, предполагам вносно брашно?

# 189
  • Мнения: 984
Момичета, от миналата година ви следя Simple Smile Тази година, покрай толкова вкусни произведения, и мен ме досърбяха ръцете преди Великден. Да се похваля с първите ми козуначени кифлички (а и въобще кифлички):
Скрит текст:

# 190
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
deedeetu, само се хвалиш или търсиш и мнение? Защото понеже пишеш, че са ти първи, нямаш опит, а вероятно искаш да се усъвършенстваш, затова ще ти кажа. Тестото ти ми се струва недобре измесено, стои някак грапаво, шуплесто. Или маята ти е била много, а има и вероятност брашното да не е било добро.
Надявам се да не се обидиш. Като за първи опит е добре.  Hug

# 191
  • Мнения: 984
Джемма, определено търся мнение, че още съм начинаеща  Hug
Използвах едно кубче мая (40 гр.) на 1 кг. брашно... но нещо не ми хареса втасването на маята в прясното мляко. Седеше малко като пресечена. Втаса си, дори бухна доста. Брашното е от Лидл, но не мисля, че в него беше проблема.

# 192
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Джемма, определено търся мнение, че още съм начинаеща  Hug
Използвах едно кубче мая (40 гр.) на 1 кг. брашно... но нещо не ми хареса втасването на маята в прясното мляко. Седеше малко като пресечена. Втаса си, дори бухна доста. Брашното е от Лидл, но не мисля, че в него беше проблема.
deedeetu,  виж тук може да ти е полезно за маята, да видиш как изглежда, а и омесеното тесто също.  Явно Т на млякото ти е била добра, щом се е активирала маята, та не си го представям това "като пресечена".
И с двата типа на Кастело (500 и 650) от Лидл съм правила козунаци, идеално си стават.
И май както писа Джема, остава да не си омесила добре тестото.  Трябва да е гладко и когато го натиснеш с пръст трябва да се връща в първоначално положение. Нужно е поне 10мин. месене.
Аз след като събера продуктите на топка, оставям да почине 10-15 мин. Тестото започва да втасва, омеква и е по-лесно за омесване.

# 193
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
И аз снощи спретнах козунак със заквасена сметана, но понеже го пекох по тъмни доби, го попрепекох една идейка повече

Скрит текст:
тестото след 3 часа втасване в хладилник


Оформен и втасал:
 

Попрепечен:
 

# 194
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Мммм... как обичам препечено...  Heart Eyes
Страхотен, KayRenn, и плетката му стои.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт