КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 565
  • 764
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 451
Ами не знам защо така, то аз още докато го месих ми направи впечатление, че няма шупли...

# 736
  • Мнения: 984
Морена, по-скоро изглеждаше по този начин:
Скрит текст:
Ето - https://youtu.be/qlK2nCWbyp4?list=PLE9E48DE1F27D5BB8&t=84

Морена, а дали подобна технология може да се приложи за козуначено тесто с плънка, така че да го пъхна във формата за кекс?

# 737
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Ами не знам защо така, то аз още докато го месих ми направи впечатление, че няма шупли...
Пипи, искаш да кажеш, че не е имало мехурчета предполагам.  Thinking   клик

Ако е така - наистина не е билоо добре омесено.

Морена, а дали подобна технология може да се приложи за козуначено тесто с плънка, така че да го пъхна във формата за кекс?
Не съм пробвала конктретно това, аз си падам без форма да пека.  Wink
Та нищо друго не ти пречи, само премественето във формата ми се вижда сложничко.  Crazy Със сигурност ще ти трябват поне още две ръце за целта.  
Ако го печеш просто в кръгла форма, лесно ще пренесеш с пекарска хартия. Може да сложиш и огнеупорна чаша в средата.

# 738
  • Мнения: 451
Да, това имах предвид...знам, че за да станат конци трябва да има такива мехурчета.

# 739
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тогава открихме причината, малко си го месила.

Олиото няма общо, в училище правим само с олио, всичко си се получава.

# 740
  • Scotland
  • Мнения: 1 405
Да, това имах предвид...знам, че за да станат конци трябва да има такива мехурчета.
Според мен конците са от усукването на фитилите. Аз правя една погача,като тестото деля на топчета,пълня с плънка и правя фитили,като всяко фитилче връзам на възелче.Нито се меси кой знае колко,да не кажа никак,нито втасва дълго тестото...ама какви конци има тази погача,който я е опитвал всеки е бил очарован.Та идеята е в усукването май  newsm78

# 741
  • Мнения: 984
Ако го печеш просто в кръгла форма, лесно ще пренесеш с пекарска хартия. Може да сложиш и огнеупорна чаша в средата.

Супер идея! Имам още две кубчета мая и ще я използвам преди да й е изтекъл срока (малко стана като лафа "имам копче, ще си купя палто към него")

# 742
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Тц, не е непременно от усукването. Аз писах... не усуквам. А конци имам и в козунак без месене. Simple Smile
А Джема каза, че усукването помагало при по-слабо брашно.

Имам още две кубчета мая и ще я използвам преди да й е изтекъл срока (малко стана като лафа "имам копче, ще си купя палто към него")
 Laughing  И аз смятам утре за сефте да ползвам векинденския козунак да направя нещо с него. Панирани филии ще са и като го оползотворя така, ще правя нов.  newsm44
 На нас иначе все не ни остава, но този пък нали направих два (по половин доза) и нали харесваме козунака топъл и пресен..., затова и обичайно по малко правя.

# 743
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Усукването не формира конци, само може да ги оформи по-дълги и да ги направи по-видими. Питката е друго нещо, там няма захар и мазнина, които да пречат на формирането на глутена, там и без месене, само престой с течността веднага формира хубав глутен. Peace При козунакът захарта и мазнината възпрепятстват този процес. Захарта ако не е разтворена особено, разкъсва нишките. и резултатът е точно хлебна, кексова структура, не на конци.

# 744
  • София
  • Мнения: 1 379
За конците в козунака ми е странно как стават, дали ако е с по-малко яйца това помага? Една година направих с едно втасване и яйцата бяха 4 на 1кг брашно, месила съм не много , брашно обикновено и  такива конци имаше/ бях ги снимала/, целия се делеше на големи конци и нишки като прежда ...не мога да си обясня  Mr. Green А захар и мазнина не спестявам ,даже в повече слагам.

# 745
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Не е от яйцата. Силно брашно и добро свързване  и набъбване на глутена от водата.

# 746
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Великденските празници отминаха и ние се прибрахме от странство. Козунаците ми пожънаха много овации, ометоха се за отрицателно време (затова и снимки няма) Simple Smile Благодарности на Еликсир за сполучливата рецепта!
И понеже на децата им размина от преяждането с козунак и яйца, от вчера са ме подгонили да им правя пак Simple Smile

# 747
  • Бургас
  • Мнения: 24 171
Я сега,да ме светнете с някоя рецепта за оползотворяване на изсъхналите козунаци  newsm78
Спомням си,че се режеха на филийки,редят се в съд и се заливаха с някаква смес  newsm78
Други предложения  newsm78 Hug

# 748
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
И понеже на децата им размина от преяждането с козунак и яйца, от вчера са ме подгонили да им правя пак Simple Smile
Ние едва днес ги приключихме, ама на мен ми се прави (повече отколкото ми се яде)...  Crazy   Най-рано в неделя може да ме огрее.  Thinking


Я сега,да ме светнете с някоя рецепта за оползотворяване на изсъхналите козунаци  newsm78
Спомням си,че се режеха на филийки,редят се в съд и се заливаха с някаква смес  newsm78
Други предложения  newsm78 Hug
Нарязан на филии става:
- панирани такива
- вместо блат за торта с какъвто ви харесва крем, включително и крем-карамел

# 749
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Здравейте дами! Имам едно питане. Козунаците ги месих на ръка и станаха добре и конци даже имаха Simple Smile. Обаче повечето от вас ги правят в хлебопекарни. Реших и аз да си купя, та молбата ми е да ми препоръчате качествена, но не много  скъпа хлебопекарна. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт