Отговори
# 135
Мария, а коя мислиш че трябва да е думата за малко дете?
Наистина че чудя в яслите/градините коя/и думи ползват?

# 136
  • София
Да ви кажа рано е още , но си спомням че като гледах деца просто съм им обяснявала че момиченцата си нямат пиша, а имат цоцка (или подобно беше, дано се сетя, че беше по детски измислено) , а момченцата имат пиша. И че това е разликата. После жените имат и гърди, а мъжете не (зависи кой мъже, че има такива по надарени и от мен  Joy, но като цяло е така нали Simple Smile ). За бебета - идват от корема на мама и се получават от семенцата на тате, защото се обичат и така. Много подробности не им се дават Simple Smile, няма нужда за тази възраст. Обяснява някакси по детски и го приемаха добре.
Съгласна съм че думи като вагина и тн не е много удачно да се казват на децата. Те още не знаят много за смисъла на думите и могат да изтърсят какво ли не на кой ли не, та да не стане сконфузено по добре да им говорим с по детски думи за сега, мое мнение.

# 137
  • гр.София
В случая с моето дете е пишка. За момиченца и аз се чудя,но която и да избере за подходяща майката. Мислиш ли,че ако след години им се кажат нещата с истинските думи,те няма да схванат и ще продължат да си ползват "шуша" например? Аз не мисля така.
Според мен на 4-5 годишна възраст е нормално да почне да се говори с детето на тази тема,от къде и как идват бебетата и т.н
Но всеки решава как да говори със и на децата си! Всичко,което е нормално за родителя,не е проблем и за мен като страничен човек. Може да ми прозвучи грубо,но в никакъв случай не и да съдя който и да било. Аз съм избрала това за моето дете,и ако то самото не почне с въпроси по-рано,аз ще повдигна темата именно на посочената по-горе възраст.

# 138
Не ме разбирайте неправилно. Никого не искам да убидя.
Просто ми беше интересно, пък и странно, че някак си няма един отговор по въпроса Simple Smile

# 139
  • София
до сега винаги децата започват сами темата. От една страна като има 2ро и те говорят вече , става им интересно и питат. От друга ако второто е от друг пол и като го гледа различно и питат то защо така , а аз иначе и тн. Поне в моята практика деца на по 2 и 3 години са ме питали . Стане ли на 5-6 е лесно вече Simple Smile, тогава си разбират и можеш да му обясниш като на голям човек.

# 140
Момичета, благодаря за съпричастността към нашето снощно приключение. Лоша или добра, не се впрегнах прекалено, щото ние вече знам какво да правя (не че се наемам да намествам, трябва специалист да направи това), но бях относително спокойна. А иначе за реакцията в яслата и тяхното отношение - мислехме с ММ дали снощи да се обадим на директорката, с която комуникираме по телефон, а не с учителките директно, но се отказахме, защото вероятно щяхме да чуем "не знам", "не е станало тук" и т.н. Но тази сутрин ММ го е завел и е казал за ръката да им обърне внимание и да ас по-внимателни, защото явно ставите са слабо място на детето и възпитателката, която го е поела казала: Ами ВИЕ що не ни казахте?  #2gunfire #2gunfire #2gunfireмного нагло....обмислям да го преместя детето...уж частна, уж 7 деца по списък в групата, а в цялата ясла са 38...с поне 7 възпитатели общо...пиша общо, защото навън излизат съвместно децата от цялата градинка и възпитателите. Не ги обвинявам, може малкият да се е провесил, паднал, дръпнал с друго дете и т.н. Може в последния момент преди да го вземем да се е случило, но въпреки това...считам че недоглеждането не е оправдание. А и оправдание не ми върши работа, отнася ли се до здравето и живота на дете, което им е поверено Peace

А кво ще кажете за думата "калинка" назовавайки вулва? Joy Joy JoyМоя приятелка е предпочела тази форма за дъщеря си. Ми викам, тогава на насекомото как да му викаме newsm78
За истинските думи съм аз, но на по-късен етап. Някак ми се струва вулгарно (пак вероятно заради изкривено старомодно и консервативно мислене и възпитание) от устата на мъниче да излизат тези думи, раничко е...може към 8-9 годинки, а? Или тогава да не е прекалено късно...или пък като усетим, че децата проявят любопитство, съвсем индивидуално, както и за всичко останало, следим и тогава като "хванем" момента да им обясним...и то дори не всичко накуп, по-скоро на части - първо да ги запознаем с тези части на тялото, по-натам за какво служат и т.н. пък малко по-натам и за "бебетата и хората" Flutter

# 141
  • гр.София
Ти пък Ели,никого не си обидила. На мен също ми е интересно да чуя какво отговарят майките.
Споделям моето виждане,без да твърдя,че е правилно за всички,а за мен.
Бизи 8-9г е твърде късно според мен  Peace Децата съзряват доста рано вече,около мен 3-4 примера за цикъл при 10-11 годишни момичета.

# 142
  • София
Здравейте!
Алекс има сополи и кашля, но в това време с разлика в температурата от 20 градуса в рамките на 24 часа е нормално май.
На площадката не дава на децата да доближават количката на сестра му, много е смешен Simple Smile.
Бизи, потресена съм, що за хора работят в тези ясли не знам.
Трудно ми е да си представя да обяснявам на Алекс, че има пенис, а не пишка, звучи ми неестествено за дете на 2 години.
Весел ден!

# 143
Както казах имам много по малък брат. Един от анекдотите в къщи беше констатацията му на 4 години че "Ели няма пишка". Отговора на мама беше " момичетата нямат пишка" и този отговор му беше достатъчен.

От друга страна, не че се гордея със което, но на 9 години аз и още две приятелки докопахме едно еротично списание в къщата на едната от тях. Не мога да си спомня какво ми е било отношението към съдържанието, но държа да ви кажа че много обстойно го бяхме прочели и че на следващия ден питахме едната от майките ( не моята) какво е "Фелация" и тя ни обясни.
Казвам го защото смятам че на 9г вече сме имали доста интерес към нещата и доста информация. И всичко това е било преди масивната употреба на Интернет.

От друга страна, все си повтарям да не забравя че децата днес са толкова различни от нашето детство, колкото бяхме ние спрямо нашите родители.

Не знам за вас, но аз израснах с идеята че родителите ми са живяли на друга планета като по млади и случайно сме съвпаднали на тази след някаквото там последствие на нещата.
през годините сам ми мислила че би било много по лесно ако нямаше това табу между родителите ми и нас ( ние сме три деца) на тема секс ( и подобни), та си бях обещала да внимавам да не повторя тяхната грешка.

Сега, разбира се въпроса за шестица е, коя е правилната възраст? Да, не е 2г, за което се радвам , но 9 смятам че е късно, за да се започне този разговор, колко 6? 7? от къде да почна?
 Друго хубаво нещо в наше време е че има страхотно много четиво и хартиено и електронно по въпроса, така че ще си харесам/е някое и ще караме напред, но вcе ме е страх да не стане като в оня виц дето бащата на Иванчо му казва, че е време да поговорят за секса и Иванчо отговаря -Да, тате, питай, какво те тревожи?

# 144
Чакам да стане 16:00 часа и да си взема децата. Вчера само са си лежали,  не са могли да заспят.  У дома след 17:30 часа беше кошмар Ники само плачеше, не знаеше какво иска. Вечеряха, изкъпах ги и в 20:15 Валето заспа, но не и Ники - всичко му бе криво. Изкара много неспокойна нощ . Сутринта някак си го залъгах и неплака  - разплака се Валето.  После говорих с моята близка - закусили,  били спокойни. Тревожа се, дано напразно. По въпроса Ники има "пишка", а Валето ""шуша" или "мишонка", това е обяснила моя приятелка на нейните по големи близнаци, когато момченцето попитало "Защо сестра му няма пишка", а тя сравнила,  че момченцето има пишка като тате, а момиченцето шуша като мама!

# 145
  • гр.София
И ние сме три деца,с малка разлика в годините,вече дори незначителна.
Майка ми е забременяла малка,но напълно желано и съзнателно. Темата секс и съзряване никога не са били табу. Помня,че на около 10години говори с мен и сестра ми за цикъл,и интимните части. Обясни ни,че гърдите започват да нарастват,че момчетата ще започнат да се заглеждат по нас,но е неправилно(даже май използва думата забранено),да ни докосват по интимните места. Бях на 15г когато ми обясни за презервативите и т.н. Като тогава беше нормална тази възраст. Аз самата,не съм мислила за интимен контакт преди това,камо ли да се предпазвам. Всичко ни беше поднесено много разбираемо и в рамките на допустимото за онова време.
Баща ми е говорил с брат ми,и там незнам как са протекли нещата.
Аз самата съм на мнение,че двамата родители трябва да са достатъчно близки и свободни да говорят с децата и от двата пола за тези неща. Не както моите да се разделят,майката с дъщерите,бащата със сина. Но така са го почувствали,така са постъпили,важното е,че ни е било обяснено.
Сега тези години ми се струват доста късно за днешното поколение.

# 146
Мария, супер, че сте имали тази комуникация. На мен определено ми липсваше. Сега ми се налага да измисля сама процеса за себе си, така че не съм никак убедена как ще стане. Но дано успея да изградя някакво естествено ниво на комуникация.

Велина, не се притеснявай. Виж, децата не са глупави. Знаят че с мама е по хубаво от колкото в яслата и докато могат ще си отстояват позициите.
Аби е от почти 2 години на ясла и пак когато я водя аз плаче. А когато я води мъжа ми го оставя на врата и тича да се прегръща с момичетата дето ги гледат.

После като се окажат в яслата с децата, да знаеш че не си мислят само за теб. Таи има и други интересни неща, пеят се песнички, играят се игри... Peace

# 147
  • NE
Бизи Ужасно е това което сте минали. Дано повече не ви сполетявя такава тревога.
Велина Успех на ТМ и дано посвикнат Ники и Валето с детската. Ники сигурно е бил преуморен и затова е бил кисел вчера.
Аз викам пишле и дундичка. Blush Далеч сме от обяснението кой какво има.
В петък тръгваме на път до Пловдив и Родопите. Силно се моля да оцелеем по пътя.

# 148
Добър вечер Simple Smile Да се включа с двете ми момичета...значи каката знае на всичко истинските думи,за мензис,секс и всичко което се сетите сме обяснили.На Гери също сме казали, но според мен неможе да разбере точно смисъла и казва че има " муна" Grinning За памперсите- отдавна ползвам 6. Ние ходихме миналата събота и неделя в един еко хотел в Родопите....ееееее страхотна красота,препоръчвам който има възможност да отиде.Само че пътя от последното село до там е с ужасни завои...Лека нощ

# 149
Е чакай сега, къде избяга толкова бързо Wink
Кажи каката на колко г беше и как ск казва тоз еко хотел?

Общи условия

Активация на акаунт