Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 385
  • 766
  •   1
Отговори
# 420
Какво ще кажете за тристистаен+гараж (общо 123 кв.) в Княжево за 95К на шпалловка и замазка? По-точно Карпузица се води - около площада.

Доста гнусно отдалечено кварталче напълно разбито и мръсно от кучета и кофи не можеш да се разминеш по тесните улички.

# 421
В БГ поради липсата на правила,всеки се спасява поединично,като хвърля едно око как го правят другите.
Ето една скорошна сделка в моето семейство:
Собственичката обявява имота си в нета със свои снимки и цена,базирана на нейни (доста задълбочени)проучвания за квартала.
След 10 мин.звъни първата агенция,питат може ли да качат обявата на сайта си и съгласна ли е на 3% комисионна,защото имат опашка от реални клиенти за нейния имот.Собственичката отговаря на първото "да",на второто "не,защото аз не съм ви наела".През 10 мин.звънят други агенции със същото предложение.Няколко месеца кандърми,огледи-къде редовни,къде фалшиви,за да подпише договор,опити за драстично събаряне на цена.Тя свали цената с 500 евро и я обяви за окончателна.
Накрая й се обадиха от агенция за оглед,без претенции за комисионна от сестра ми.Изискване:изрядни документи на имота.Няколко часа след огледа брокерът на купувача поиска копия от документите за проверка,като на следващия ден направиха сделката.На самата сделка купувачът плати комисионната от 3% на брокерката и покани сестра ми да полеят сделката.
Става и така.

# 422
Какво ще кажете за тристистаен+гараж (общо 123 кв.) в Княжево за 95К на шпалловка и замазка? По-точно Карпузица се води - около площада.

Тесни, разбити улици, няма магазини и удобен градски транспорт. Без кола си за никъде. Няма градинки, грозно е. Ако имате дете според мен ще е много тегаво с отглеждането.

# 423
Няма такъв филм като 3 % комисиона, ако като физическо лице искаш да купиш имот, който сам си си намерил, но продавача използва агенция. Може на брокерите да ви се иска това да се затвърди като обичайна практиката, но това не означава, че е правилно от законова гледна точка. И 6% от 60 000 евро са 3 600 евро или 7040 лева. Дори и адвокатите и нотариусите не взимат такива пари за същата тази сделка. Когато стигнете професионализма и предоставените услуги на брокерите в чужбина, можете и да имате право да претендирате за увеличение на процента над екзистенц минимума.

Няма и филм да плащаш 3%, ако си си пуснал сам обявата, но брокер нает от купувач го е довел на оглед.

Просто в тези случаи брокерът не е нает и няма право на възнаграждение.

А практиката да си искате парите още на предварителен договор бих класифицирала като абсолютна липса на почтеност.
Разбирам, че пазара е труден. Че сделки не се сключват толкова често колкото ви се иска. Но в крайна сметка пари се плащат за предоставена услуга. Когато не сте наети, вие не предоставяте услуга и  просто нямате право на възнаграждение.

# 424
Няма такъв филм като 3 % комисиона, ако като физическо лице искаш да купиш имот, който сам си си намерил, но продавача използва агенция. Може на брокерите да ви се иска това да се затвърди като обичайна практиката, но това не означава, че е правилно от законова гледна точка. И 6% от 60 000 евро са 3 600 евро или 7040 лева. Дори и адвокатите и нотариусите не взимат такива пари за същата тази сделка. Когато стигнете професионализма и предоставените услуги на брокерите в чужбина, можете и да имате право да претендирате за увеличение на процента над екзистенц минимума.

Няма и филм да плащаш 3%, ако си си пуснал сам обявата, но брокер нает от купувач го е довел на оглед.

А практиката да си искате парите още на предварителен договор бих класифицирала като абсолютна липса на почтеност.
Разбирам, че пазара е труден. Че сделки не се сключват толкова често колкото ви се иска. Но в крайна сметка пари се плащат за предоставена услуга. Когато не сте наети, вие не предоставяте услуга и  просто нямате право на възнаграждение.

Peace Абсолютно! Апартамента си го купих без брокер, просто през ум не ми минава да дам толкова голяма сума пари за некомпетентните им, уж "услуги". Реално не виждам с какво ме улесняват, освен че си присвояват чужди обяви, пуснати от частни лица.

# 425
  • София
Захир, а кой ти свърши цялата работа? Извини ме, ако си писала, не съм видяла.

И да попитам нещо друго. Преди малко брокерът ми каза, че довечера ще идват у нас трима клиенти на оглед и че сега попълва протоколите. Какви са тези протоколи, които са свързани с огледите?  Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 12:42 от Тонка*

# 426
Тонка, теб доколкото съм наясно не те грее. Тва е протокол, с който потенциалния купувач гарантира, че ако купи твоят имот дължи комисионна на агенцията, както и гарантира, че няма да прескочи брокера и да дойде сам да се пазари; също и че няма да прати други лица на адреса, нито да казва информация за имота другаде.
С други думи агенцията си връзва гащите с подпис и лични данни на купувача.

# 427
Протокола се подписва за да си вържат гащите брокерите,да не ги прескочи купувача.Попълват се данни на имота и на вече клиента-купувач,както и % на комисионтата,и какви неустойки дължиш,ако ги прескочиш,както и ако го купи член на семейството ти,или друг снързан с теб човек,прескачайки брокера   Shocked  Но те са готови бланки,и обикновено се подписват за 5 мин на място,а не предварително.

В момента наблюдавам 2 апартамента,висящи от няколко месеца на определена цена,и днес и двата са поскъпнали с по 2-3х евро   Shocked Агенциите са различни.Странна стратегия  ooooh!

# 428
  • София
Много ви благодаря за разяснението.  bouquet

# 429
От строителя го купих, те са фирма, подписахме предварителен договор, след време изповядахме сделката при нотариус, проблеми никакви не сме имали. Аз сама намерих апартамента, със строителната фирма нещата минаха много гладко и лесно и не сме имали никакви проблеми.

# 430
  • София
Захир, благодаря. За покупка директно от строителната фирма не бих си и помислила за брокер.

# 431
Тези протоколи ги въведоха от преди около две години, дотогава нямаше такова нещо. Тоест, времето им отива в попълване на протоколи, вместо в разяснение на характеристиките на имота на заинтересованите страни. Което именно потвърждава, че тази пасмина освен комисионната друго нищо не я интересува. Най-важно им е да не ги прескочи някой, а не да отговорят на условията, които са им поставени от купувача или продавача.

# 432
# 433
  • София

И аз съм напълно съгласна, че купувачът не трябва да дължи комисионна само защото се е обадил на агенцията, наета от продавача и е заведен да види апартамента. Но кажете  как избягвате това? Как не подписвате тези протоколи с заплашителни клаузи? Сигурно ако не го направи купувачът просто не му продават апартамента?

# 434

Общи условия

Активация на акаунт