Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 204
  • 766
  •   1
Отговори
# 60
Запис,
колко бързо пишете...отивам да чета. Rolling Eyes

# 61
  • София, Bulgaria
Сделки с купувачи се затварят в рамките на месец и половина два, имам предвид до избор на имот и после още около месец и половина до финализирането. За сравнение периода за намиране се е увеличил с около месец в сравнение предни години.
Най-успешни и добри сделки правят тези, който имат по-широк периметър на търсене и не са си сложили някакви ограничения, за които и те не знаят защо са, най-често някой им бил казал... чули са...Или отхвърлят локации само защото не ги познават.
Всеки ден откривам прекрасни места и локации в квартали, някои от който посещавам дори за първи път...и виждам как с нищо не отстъпват на други, където за да купиш трябва да платиш едни 10-15000 Евро в повече за идентичен имот.
 Повечето купувачи търсят в района, където живеят, защото им е познат... Някой дори... в каре определени блокове...ееее как и кога ще стане, каква е вероятността да излезе имот точно там. Така минават месеци... години...
Когато страхът и опасенията са водеща сила в процеса, обикновено пак се прецаква човек...и не визирам само за покупка на имот.
От 25 години съм в търговската сфера, последните 9 в недвижимите имоти, и във всяка една сфера винаги, винаги.... точно най-взискателните...на най-претенциозните ...на най...амаааа ама всички аспекти да са огледани и с хиляди опасения.... точно на тях по закона на Мърфи и точно, защото и търговецът е на нокти през цялото време се прецакват много неща...Ще излезе супер тегава сделка както казваме няма нещо, което да може да се обърка и да не се обърка.дори и супер нелепи ситуации, които се случват веднъж на 1000....

Давайте по-ведро и бъдете позитивни...

# 62
Томева, напълно си права, но и парите не са малко и не е за един ден или година покупката на жилище. Но... наистина човек трябва да е позитивен,да гледа това дето му е важно и направи умерен компромис.
Моят случай
1 Търсех ново строителство -не се получи(единият ми го взеха, вторият щях да изгоря с парите)
2 Насочих се към тухлени само в Иван Вазов -не намерих последен етаж ,лошо разпределение.на другите., входове неподдържани.
3 Изпуснах два страхотни в Хиподрума и Стрелбище , заради нерешителност и квартал , че не е моя и  до ден -два и ги взеха.
4.Трябваше бързо да избирам накрая (беше особено при мен положението) , фирма случайна ме заведе в един дето не знаеше и дали е последен етаж и какъв е. Нищо не очаквах . Квартала не харесвах въпреки ,че...близо до моя предишен на 1 спирка, но..Оказа се последен етаж (не съвсем има тавански отгоре  , ЕПК е , не е тухла както исках, беше сравнително нов като строителство ,разпределението -чудно , гледка страхотна, почти самостоятелно отстрани откъм съседи. Не осмислих дори на място всичко, оказа се , че имаше и проблеми невидими, но решими-за смяна вана, тоалетна...такива неща, които и без това бяха наложителни . Не знам как , но...направо казах че го купувам. Гледаха ме кат извънземно. Не се пазарих и за парите.
5. Докато правех ремонта -козметичен все пак се налага -стени , тавани... започнаха да идват хора , да предлагат по-висока цена и се молят да го вземат. Гледали го, харесали го , пазарили се , но...чакали отбивка от цената , мислили , и...... увиснали.
6 Сега съм доволна, висок етаж -но има 2 асансьора, винаги работят, друго и да не правят никой не оставя да не се поправят или поддържат щото....ход нагоре по стълбите и увисват и тези от по-ниските етажи. Нищо около мен не се застрои та да ми разваля погледа , защото няма и как да стане. Локацията ми е страхотна има си тролей, рейсове и хубав трамвай с чудни мотриси)) Малко по-нагоре от спирките почнаха вече и метрото да копаят. Имам си градинки, близо съм до парка -не колкото преди бях , но...Направих компромис с вид строителство , дори квартал -все пак ми е близо , но не е същия като предишния. Санирах си жилището отдавна. Не съжалявам за избора и компромисите дето направих. Като сума обаче съм назад с парите, защото предишния ми апартамент и този не са същата цена в момента на пазара със сигурност. Блокът си държи вида , както когато купувах. Новите кооперации наоколо вече са с вид дори по-лош поне външно.
Търсете и в близки райони, вижте всичко на пазара , защото на описание е едно , друго на място и не отказвайте огледи. Новото строителство е хубаво нещо ,няма спор, но...има и запазени и много добри като разпределение особено и може би по-качествено строителство стари . Цената също е определяща, защото ще трябва и по свой вкус после да си го направите.
Всичко е шанс и късмет, но най-важно е да се направи компромис умерен и да не се чудите и мислите ,че нещо по-добро ще изпуснете. То и това може да стане , но...

# 63
Ние направихме компромис точно с локацията. В същия квартал, в който искахме е, но е в края на квартала. Гледката е буквално към извън града. Нас ни устройва, поради няколко причини:
-Квадратурата на същия апартамент, в централна част на квартала е с минимум 5000 евро по-скъпо.  Shocked Виждали сме и с 13 000 повече.  Shocked
-По-спокойно е, защото наоколо няма толкова място, за да никне като гъбки новото строителство.
-Има много, много автобуси, можеш да отидеш навсякъде.
Намерихме си го за две седмици търсене почти по цял ден.
Преди това търсехме месец, но отгоре-отгоре.

# 64
  • In the shadows of my mind
Koмпромис винаги има  Peace Важното е да усетиш, че това жилище е твоето жилище.
За мен нещата в нашето търсене най-много се промениха, когато погледнах на квартала с нови очи (говоря за Младост, тъй като все още живеем тук (под наем)). Изведнъж осъзнах, че не искам да живея повече в цялото това сборище от хора и изникващи блокове навсякъде. Отидох на няколко огледа в Лозенец и Хладилника близо до Южен парк и погледнах с други очи на района, още повече и с метростанцията, която лятото ще открият до мола.
Днес с колата обикалях до няколко магазина и видях двата строежа в Младост 2 на Кирпиян на Контракт сити, дострояването на сградите на Ваклин груп, след това до естакадата - и чисто новия строеж на Аргогруп... Изумих се буквално как за няколко месеца там са изникнали 3 големи строежа  Shocked
В Младост 1 Артекс довършват една сграда на Йерусалим, най-вероятно ще издадат до есента, а отсреща започват втора.
В Младост 3 около метростанцията никнат сгради като гъби, зад Кауфланд строят втора част на тази поредица Селере.
В Младост 4 пред очите ми построиха една сграда до метростанцията, около Лидл копят на 2 места, Артекс завършиха миналата година комплекс Лилия...
Някакво чудо е  Crazy Crazy Crazy

# 65
Здравейте, искам да питам, след като харесате даден апартамент, какви са въпросите, които би трябвало да се зададат към собственика или строителя? Какво има интерес купувачът да знае преди да даде отговор?

Харесах един апартамент и обмислям покупка, но се сетих, че не знам колко е таксата за поддръжка на блока, а това си е важно. И оттам тръгнаха едни опасения, че прибързвам и че може да има още важни неща, които би трябвало да знам преди да дам отговор. Притеснявам се, че някои факти могат да излязат наяве в напреднал етап от сделката, а още по-лошо, да ме изненадат неприятно след финализирането й.  Rolling Eyes

# 66
Мишелин, таксата за блока ти е най-малкият проблем. Пък и тя подлежи на изменение според собствениците в блока, но е малка и не тя е важна. Би следвало да кажеш, че ще изповядаш сделката след като ти представят бележки за платени консумативи -ток, вода , парно. Така ще си спокойна поне. Също дали е ипотекиран апартамента-това брокера трябва да провери , но е хубаво да заявиш , че държиш на проверка и предварително да знаеш за капариране. Питай и за съседите около жилището.има ли под наем, какви са, под него и над него също (не че ще ти кажат истината). По-колко е парното на месец също е важно , щом те притеснява за блока поддръжката. Но..където и да отидеш се плаща това, въпросът е да са се изплатили към момента на сделката.Данък сгради годишно също , ако желаеш питай. Сменили ли са тръбите за вода, към коя фирма за топлинно отчитане са (мен това ...ми е все едно но..) Зависи от блока -асаньора работи ли . Въпросите дето те вълнуват ще получиш отговор след влизането на владеене на жилището вярвай ми. Ако е нов блок няма как да знаеш тези неща. Пак ще разбереш после. Важно е да не е ипотекиран, да знаеш колко са собствениците на жилището -ще е важно при изповядването и да се разпишат на предварителния договор всичките също е важно. Ми то затова са брокерите, но....ти също си питай и дръж на тези неща. На мен провериха за тежести жилището , когато изповядвахме сделката и то щото се запънах и отказах. Било се знаело какво толкова съм искала. Направо ми се разби нервната система и бях пред нервен срив(( Май дори си платих проверката, беше символична цена на място в нотариата.То беше чудо направо, това е най-важното да искаш и колко са собствениците по нотариален акт да се разпишат , че продават жилището. Едното жилище дето го умувах и се отказах беше по тази причина. Собствениците са баща и дъщеря , но дъщерята я нямаше уж била съгласна , но нямало да идва и не знам какво си.Другото ... то си е навсякъде няма какво да го мислиш.

# 67
  • In the shadows of my mind
При ново строителство:
- има ли акт 16, ако няма - кога се очаква и защо се бави, кое не е в ред? Строителят има ли други завършени обекти, може да се разходиш да ги видиш - изпълнение, поддръжка, гаранция, оплаквания на живущите в другите обекти.
При всички видове строителство:
- продвачът ли е единствен собственик - женен/омъжен ли е, има ли деца, има ли други собственици/наследници;
- документно всичко ок ли е - има ли всички нужни листове от всяквки институции;
- имотът чист ли е - ипотекиран, искови молби, възбрани;
- да се уговорите как ще се плати - дали сте с кредит и налични пари или само налични пари и дали продавачът е съгласен на вашия начин на плащане;
- живее ли се в момента в имота, кога ще го освободят живущите там;
Неща, които трябва да разберете без помощта на продавача:
- как се поддържа входа, всички ли си плащат и т.н. - това става с 2-3 огледа, като се разходите по стълбите, огледате етажните площадки, асансьор, състояние, чистота и т.н.
- правен ли е скоро (кога) ремонт на фасада / покрив / подземни гаражи - кои платил - строител или собственици, колко. Дали предстоят такива ремонти и по колко ще се очаква да се плати;
- проблемни съседи - от живущите във входа може да разберете дали случйно отгоре/отдолу и отстрани няма алкохолици, наркомани, клошари, душевно болни и т.н. Ясно е, че няма как 100% да знаете какви са хората или какви ще се нанесат след месец-два, но все пак;
- бъдещи планове около блока, ако има свободно пространство - предстоящи строежи/големи ремонти;
- да се разходите в района, по улицата, да добиете представа как протича живота в квартала - не само дали има къде да се паркира, но и наличие на магазини, паркове, градини, училища (ако ви интересуват тези неща де).
Това се сещам на първо четене  Peace

# 68
Тук се сещам, ако жилището не е ново строителство и собственикът е един , но семеен би ли трябвало да има съгласието на съпруга-съпругата? Дали трябва да се разпише в предварителния договор при капарирането и трябва ли да присъства на изповядването на сделката. Май имаше нещо , не помня вече, но това е важно.

# 69
Апартаментите са нови и не е живяно в тях. Акт 16 ще има скоро. Първоначално се плаща 1000 евро капаро, а след като издадат Акт 16, останалата част от сумата. Може би е важно да уточня, че връзката между продавача и нас е приятел, който ни каза за апартамента.

# 70
Много странно. Само 1000 капаро за ново строителство и акт 16 скоро. Не знам. Но това, което пита няма кой да ти го каже, защото собствениците на събрание взимат решение кой да е домоуправител, по колко на месец да събират, кой ще чисти, от блока ли-фирма ли...всичко това в последствие като се нанесете и вие си го решавате. Това капаро символично малко ме притеснява мен поне, не съм чула за такава нищожна  сума, но може би е въпрос на дни акт 16 и да дадете останалите.

# 71
При тези уточнения направени вече от Мишелин, за мен остава най-същественото проучване-читава ли е фирмата изпълнител-т.е дали и как ще спази сроковете ,за строителство .

# 72
Здравейте.Много четох но не можах да добия представа добър ли за живеене е районът между бул. Г.М.Димитров, Пощенския институт и улица Никола Габровски?Това е в долната част на Студентски град.Благодаря предварително.

# 73
На мен идеята ми беше дали няма и нещо друго, подобно на тази такса, което е добре да знам по-отрано, но го пропускам. Преди година някъде много ме блазнеше идеята за апартамент в Младост 3, където ще строят на мястото на Деницата. Но като видях, че таксата за поддръжка беше някакъв процент от квадратурата на жилището и се връзваше около 100 лв...

Акт 16 ще има към края на месеца. Капарато защо е толкова малко... може би защото става въпрос за приятели  Rolling Eyes

# 74
Таксата за подръжка е вероятно такава,но за година Laughing Лично плащам повече,но за година!
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт