Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 186
  • 766
  •   1
Отговори
# 30
Ми като е такава апокалиптична картината, не купувайте бе, някой кара ли ви насила.

Търсене и предлагане винаги ще има. Един ще иска по-голямо жилище, друг по-добра локация, трети ще бяга от съседи и проблеми. Но да купуваш с цел да си вложиш парите и препродадеш на печалба си е риск , както всичко друго де. За наеми също не е удачно, вярвайте ми. Може би няма да е такъв апокалипсис , но няма да е като сега и преди години. Имаше хора продадоха 2002 година , стояха в банка парите с високи лихви една -две години и си купиха доста по-добри апартаменти , че някой и два (за един и същи район) . Други дори взеха крайно за себе си решение, когато им се обезцениха парите 2004 мисля  и вече в долари предимно се купуваше и продаваше. Сега такива игри с недвижимите имоти трудно може да станат, да " връткаш" чакаш момента и да си на печалба солидна. Ако имаш нужда -да, но ако искаш да вложиш и да чакаш печалба ми се вижда малко вероятно. Не че аз не го чакам де, щото съм намислила да продавам.

# 31

От Дондуков надолу, към Сточна гара, към Сливница е един разлом. Точно затова има такова стръмно спускане там.
И често в ниското има мъгла есенно време, а във високата част - не. Та тая мъгла на мен ми бърка в здравето, защото задържа и замърсителите на въздуха.

Айде сега пък разлом, защо да не е просто хълм (височина)  newsm78

Като си говорим за мъгла и замърсители, то кварталите, разположени в котловина по северните склонове на планина, са най-мъгливи и замърсени, но това не пречи куцо и сакато да се натиска и да дава луди пари, за да живее там  Mr. Green

# 32
Толкова черни мисли сте изакали в темата, че като прочетох ме атакуваха мисли, че някой ден ще умра и няма смисъл нито да работя, нито жилище да си купувам.  Joy
И около мен всички са с брутални кредити за 25-30 години. Плащат си хората, страхуват се в рамките на нормалното и се радват, че имат дом и че някой ден евентуално може да си го изплатят. Между наем и заем предпочитам заема.  Rolling Eyes

# 33
Мецане, и в момента можеш да вземеш в някои части на район Оборище за по 750-800 е/кв -нали ти постнах две оферти от имот.бг  Ето ти и още:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c144914426190838 … k=26wfia&f1=1  - Новострояща се сграда, на 5 минути от паметника Левски. 777/кв

Не е толкова важно, но вие как смятате цената на м2? Защото в тази обява цената е 948 лв/м2, което си е почти 1000.
Не ми е ясно защо включват общите части в квадратурата на обекта, освен цената да изглежда ниска.  Sad Манипулативно, но явно ефективно.

# 34
Не е толкова важно, но вие как смятате цената на м2? Защото в тази обява цената е 948 лв/м2, което си е почти 1000.
Не ми е ясно защо включват общите части в квадратурата на обекта, освен цената да изглежда ниска.  Sad Манипулативно, но явно ефективно.

Аз нищо не смятам Simple Smile Новото масово се обявява по този начин. А специално тези линкове са за илюстрация на нещо специфично, обсъждано назад - цена в Оборище под 1000 е/кв.   Повече няма да пиша по този въпрос.

# 35
Аз отново да задам въпрос, малко отвъд темата, но колко от вас биха позлвали и адвокат при сключване на сделка, т.е да не разчитат само на брокера си, на банката и т.н? Това при условие, че принципно нищо не ги притеснява по сделката, т.е чувстват се уверени, но все пак, нали не сме адвокати, за да разбираме в детайли...

# 36
Аз отново да задам въпрос, малко отвъд темата, но колко от вас биха позлвали и адвокат при сключване на сделка, т.е да не разчитат само на брокера си, на банката и т.н? Това при условие, че принципно нищо не ги притеснява по сделката, т.е чувстват се уверени, но все пак, нали не сме адвокати, за да разбираме в детайли...

За мен това е задължително. Винаги ползвам адвокат. Хонорарът на адвоката е в пъти по-малък от този на брокера, а това е страна, която няма интерес непременно сключване на сделката.

# 37
Jalana, и ние си имаме адвокат. Предварителния договор го пише той, не от агенцията. Така поискахме ние и те се съгласиха.

# 38
Задължително с адвокат според мен или поне трябва да сте много сигурни в брокера си.

# 39
  • София
Ще се натреса и аз в темата, че вече има лъч надежда.  Grinning

Тъй като продавам другата седмица един имот в друг град и искам да купя сравнително голям апартамент в София, а трябва да продадем и сегашния ни, според вас как се прави тази акробатика. Тоест да си продадеш апартамента, в който живееш, за да си купиш друг? Това го въртя, суча и ще откача.  Crazy На квартира ли трябва да ходим? В задънена улица съм.

И още един въпрос (извинявам се, ако звуча тъпо). Ще държа по-голяма сума в банката за около година и нещо - в левове или евро е по-изгодно? Наясно съм, че левът е обвързан с еврото, поне в лихвите има ли разлика?

Последна редакция: пт, 08 апр 2016, 13:17 от Тонка*

# 40
За това кое е по-изгодно отваряш лихвения бюлетин на банката и проверяваш, няма нужда да питаш във форума Grinning

Иначе много често апартаменти се продават със срок за освобождаване - сключвате договор, плащат ти 10% капаро и почваш да си търсиш жилище, за което имаш един месец. Когато си намериш свое жилище изповядвате сделката и продаваш окончателно. Недостатъците са, че:
- масата пари получаваш след нотариалния акт, а пари ти трябват за новия апартамент. Там дали ще вземеш мостов кредит, дали ще се наговорите да останеш и след нотариалния акт си е въпрос за решаване.
- за кратко време не е лесно да си намериш хубаво жилище и ще си притисната да вземеш какво да е или да отидеш под наем.

Ако имаш готови пари обаче проблем няма - първо търсиш и купуваш, после продаваш. 

# 41
ЧС е отговорила; да допълня, че по принцип в София е нормално и е честа практика да се уговори срок на освобождаване примерно 1 месец след изповядването, тоест ти можеш да продадеш, да вземеш парите и чак след месец да освободиш. В същото време, като купуваш, ако се спазариш да се нанесеш веднага, има продавачи, които могат веднага да се изнесат, или пък купуваш ново и тогава също можеш веднага да се нанесеш. В този период от 1 месец, докато освободиш продаденото, имаш време да пренесеш багажа в новото, че и за освежителен ремонт. (Ако се налага фундаментален ремонт, трудно ще стане).
Просто като вземеш капарото от апартамента, който продаваш, с него веднага капарираш другия, който купуваш.

За сумата в банката - все пак в левове лихвите са малко по-високи, по принцип, но така или иначе лихвите в момента са смешни и от този месец ги намаляват още. Така че ако в евро лихвата е 0,01% годишно, а в левове - 0,02% годишно, не виждам особена разлика, дали вместо 10лв годишно ще вземеш 20 Mr. Green

При левовете сметки прехвърлянето от сметка в сметка е много по-евтино - банковият превод струва максимум 2лв, независимо каква сума нареждаш. Евровите преводи са много по-скъпи, а таксата зависи и от размера на нареденета сума и може да стигне и стотици левове. Също и при превалутирането има курсови разлики, които са ти чиста загуба и на суми от порядъка за един апартамент курсовите разлики също са няколко стотин лева.
Така че за мен левова сметка е по-добрият вариант.

# 42
По-добре под дюшека  Mr. Green  Mr. Green
 А най-добре да се инвестират в децата или в себе си. Може човек да защити  някоя добра сертификация, да си повиши квалификацията.

Не говоря за случая, в който ще ти трябват след година, а по принцип.

# 43
  • София
Благодаря много за отговорите.
Невъзможно е да си харесам и купя апартамент в срок от 1 месец. Предният път когато купувах точно така бързах и затова се нахендрих на пачи яйца.
Остава варианта с излизането под наем, което е супер неприятно, но явно ще се наложи да го преживеем.
Да не говорим, че аз търся апартамент само в един квартал, а предлагането е почти никакво, така че може да се наложи да чакам с месеци, че и година, да изпадне нещо свястно.

# 44
Тонка, точно това щях да пиша  и аз, как така един месец хаха, аз търся от 2 години буквално.  Crazy За мен продавате и си търсите някакво моментно жилище под наем, където можете да си останете до година. Иначе и аз съм мислила този вариант.

JonyBonboni вярно ли е че адвокатите взимат 1.5 от сделката или това са някакви слухове и всеки си има тарифа просто? Иначе и аз съм на мнение с адвокат, въпреки че жестоко ще обидя брокерката си, но не ми дреме много.

Иначе аз нали си рупам в младост оферите да ви шокирам за квадратният метър гледам, че си говорхте за гарсионера, повтарям гарсионера, преустроена в двустаен, без балкон с цена от 55 000 евро, демек квадратен 1200 евро  Grinning Честито на печелившите. Ето за това говоря, какво се случва в Младост -  http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b145975947421363 … k=26wjxn&f1=1

Общи условия

Активация на акаунт