Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 220
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • София, Bulgaria
Въпрос към купуващите с кредит: сблъсквали ли сте се с продавач, който има задължения към НАП? От банката ни искат документ, че такива няма, а продавачът още от сега си каза, че има. От банката искат тези задължения да се платят преди сделката...  Crazy Crazy Crazy ooooh!

Задължително се плащат даже преди предварителен договор или поне се знае размера им.  Представете си, че са на стойност по-голяма от продажната цена особено, ако има и ипотека да се погасява. Може да не стигнат парите за за покриване на всички задължения.

# 646
Лошо се изразих - не го е декларирал, когато го е придобил (обезщетение му е, бил е собственик на парцела), съответно не са плащани данъци, такси смет и т.н., акт 16 е от 2001 г.
Както е казала Томева, ще си го декларира и ще си плати данъците. Миналата година имах подобен случай и изпаднах в пълен потрес след като, без искане от моя страна, общината отписа погасените по давност задължения и платихме само за последните 5г. Нямаше и глоба за късното деклариране. Декларирала съм години след придобиване в други софийски общини  и в една морска - също без глоба.

# 647
И най-вероятно ще се размине без глоба.
Защо? Има срок за деклариране, на какво основание ще му бъде отменена глобата? Само питам.

# 648
  • София, Bulgaria
Защо? Има срок за деклариране, на какво основание ще му бъде отменена глобата? Само питам.

Да, най-вероятно... не знам, но до сега не са имала случай да глобяват..., макар че следва да е така.

# 649
Има срок, така е. Но са изтекли повече от 2 години от момента, в който е трябвало да бъде подадена декларацията, така че административно - наказателната отговорност е погасена (чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания).

# 650
Аз също имам недеклариран имот. Като ми дадоха документите вече беше минал 6 месечният срок за деклариране. Сега чакам да минат 2 г и 1 м от датата на придобиване и да го декларирам, че да ми се размине глобата (поне такава е вътрешната информация).
Нещо като с декларация 7 и декларирането в НАП

# 651
Скрит текст:
Има сро
к, така е. Но са изтекли повече от 2 години от момента, в който е трябвало да бъде подадена декларацията, така че административно - наказателната отговорност е погасена (чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания).
Щом има начин.
От друга страна си мисля, защо всички бързаме да декларираме, всеки може да изиграе общината с данъци за 2 години.

# 652
Скрит текст:
Има сро
к, така е. Но са изтекли повече от 2 години от момента, в който е трябвало да бъде подадена декларацията, така че административно - наказателната отговорност е погасена (чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания).
Не, ако декларира след като са минали две годни няма да наложат глоба за недекларирането, данъците си се дължат. При тях давността е 5 г.
Щом има начин.
От друга страна си мисля, защо всички бързаме да декларираме, всеки може да изиграе общината с данъци за 2 години.

# 653
Данъците текат от дата на декларирането. Rolling Eyes

# 654
Текат от дата на придобиване.

# 655
Текат от дата на придобиване.
Не точно. Имот който купих на зелено, придобих, взехме акт 16 след 3 години, декларирах, данък плащам от както е деклариран, не съм платила за изминалите 3 години в които е бил вече придобит.

Та в този случай човека ще плати поне от 2001 до сега, а той може и да го е придобил и много по рано.

# 656
Данък сгради е дължим от датата на придобиване,а ако към този момент не е издаден акт -от датата на акта.Тоест дължи се семо за готова и годна за обитаване сграда,данък сгради Laughing

# 657
Данък сгради е дължим от датата на придобиване,а ако към този момент не е издаден акт -от датата на акта.Тоест дължи се семо за готова и годна за обитаване сграда,данък сгради Laughing
Значи, данък е дължим от придобиване на въведен в експлоатация имот.
Щото от придобиване до акт 16 може да има 10 години разстояние. Laughing

# 658
Може,може-един легален начин да си обитаваш жилището без да дължиш данък сгради.
Реално, лично познавам няколко такива сгради в София.

# 659
  • България-Швейцария
Чух се с моята близка, собственикът се е консултирал с адвокат.
Глоба нямало да има - административно-наказателната отговорност за данъчни адм. нарушения има давност 2 години и е изтекла още през 2003-2004 г.
Данъци трябва да плати за 5 години назад заедно с лихвите.
В случая жилището има акт 16 от края на 2001 г., но не е декларирано.

Сгради без разрешение за ползване и обектите в тях няма как да се декларират, за общината те не съществуват.

Общи условия

Активация на акаунт