Дилема

• 3 633
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Няма значение откъде идва детето. Дали от чужбина или друго по вид училище. По- важна е възрастта и разминаването с материала.
Може детето и да не държи такъв по английски, понеже е /ще бъде/ в седми клас, но не можем да сме сигурни, т.к. тогава ще действа новият закон и трябва да има нови подзаконови нормативни актове по него. Не може от сега да се каже какво и как ще се реши за тогава. Детето да си готви езика, пък каквото решат. Изпитът не е страшен. Аз съм ходила на няколко приравнителни при смяна на училище, като същевременно си готвех и кандидатстудентските изпити. Никакви проблеми няма.

Ето пример:

file:///D:/Downlaud/nrdb_3_03_ocenjavane.pdf
НАРЕДБА № 3 от 15.04.2003 г. за системата за оценяване

Чл. 26. (1) Приравнителни изпити се провеждат:
1. при преместване на ученика в паралелка на същото или в друго
училище, когато съществува различие между съответните училищни учебни
планове;
2. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005 - 2006 г.) за
ученик, прекъснал обучението си, който желае да го продължи, ако
действащият учебен план е различен от учебния план, по който ученикът е
започнал обучението си.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005 - 2006 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005 - 2006 г.)
Учениците от I до VIII клас не полагат приравнителни изпити освен в
случаите, предвидени в наредбата по § 5 от допълнителните разпоредби на
Закона за народната просвета.

# 16
Именно.  Simple Smile

Цитат
Учениците от I до VIII клас не полагат приравнителни изпити

# 17
Не само това, което цитирах от наредбата е важно, а по- скоро това, което ще се приеме за новата учебна година. Затова не гадая дали ще има и за кого приравнителни, т.к. ми я няма сферата, а вечер кафе не пия.
Както и да е, това не е толкова важно. Нищо страшно няма в един изпит.

# 18
Няма, ама е гадно да си провалиш ваканцията и да се готвиш за изпит, а такъв да няма. То е ясно, че ще наваксва детето. Но няма нужда от излишен стрес.
Съветвам майката да провери тези неща навреме, а не да разчита на ЕЖК.  Peace

# 19
Така или иначе ако ще сменя училището и ще догонва съучениците си по език, ще се наложи да учи. А това не е задължително развалена ваканция.  Laughing
Принципно цялата информация, чак до учебниците и издателството, си се взема от самото училище. Но това го бистрихме вече. Какво ще си решат оттук- насетне - те си знаят.

# 20
      А няма ли детето да изживее двоен стрес- веднъж мести училище в VІІ клас, попада в някакъв нов колектив,към който също трябва да се приспособява,  а наред с това- трябва да се готви и за кандидатстване след VІІ клас. Прекалено много новости и отговорности се стоварват върху детето.

Разбира се, има значение  колко са отдалечени градовете, но ако не е голямо разстоянието и детето прекарва съботи, недели и ваканции с родителите си, защо не остане там, където е било, с познати деца и учители, в крайна сметка става въпрос за една учебна година.

# 21
  • София
И аз това казвам - за 1 учебна година ще му се натрупа двоен, че и троен стрес - местене, ново училище, нови деца, кандидатстване пак за ново училище, лудница...

# 22
Пък аз точно седмокласна година не бих рискувала и точно тогава да оставя детето на друго място. Предпочитам аз да си провеждам контрола по подготовката за кандидатстване.

# 23
  • София
А нямате ли възможност да отложите преместването с една година, когато детето така и така ще трябва да кандидатства и смени училището? Ако не, и аз смятам, че е по-добре да е с вас, а с английския ще се справи.

Общи условия

Активация на акаунт