Отговори
Привет мами,
Предстои ми избор на проект за кухня. Може ли някой да сподели кое е най-удобното за домакинята разпределение на мивка, печка, миялна, работен плот и място за чинии. Особено ако кухнята ще е на ъгъл. Какво може да се сложи в този ъгъл, за да не се губи пространство.

Например вградена печка и над нея плот с котлони (60 см), до тях работен плот 60 см, до тях мивката (90 см) - в мивката се мият разни неща, прехвърлят се на плота за да се режат и после на котлона или във фурната. Къде да оставя миялната и мястото за отцеждане на чинии? Добре ли е миялната да е до печката?

Приемам всякакви съвети. Важното е да е удобно и практично.

Хубав ден на всички!

# 1
Основното правило за удобство е хладилник - мивка - плот - котлони Peace

# 2
При мен е- хладилник, шкаф за подправки, оцет, олио / забравих как е по модерному да се каже/, печка, 30 санта плот- ъгъл, мивка, плот, а отдолу-съдомиялна, шкаф на другия ъгъл, пералня.

# 3
  • София
Ако котлоните и фурната са отделни уреди, не е нужно да са един над друг. От мноооого години фурната ми е на нивото на плота. В момента под нея е пералнята.
Миялната трябва да е близо до мивката и да е разположена така, че да ти е удобно да я зареждаш без да капе по пода.

# 4
  • София
Миялната до мивката не само заради удобството, а и заради захранването с вода и канала за мръсната. Печката по-далеч от мивката, за да не пръска вода. До нея плот за подготовка на това, което се готви. Ъгълът е удобен за някой електроуред от по-малките - тостер, кафе машина, робот.

# 5
При мен разположението е: миялна, мивка, място за отцеждане, ъгъл (сложила съм шкаф горе и долу, за да използвам мястото), плот, котлони (отдолу е фурната) и още един плот Simple Smile

# 6
  • София
По принцип казват, че най-удобно е на ъгъл. В ъгъла ми е плота, от двете страни - печка и мивка. Мивката е с място за отцеждане. Има и още плот след печката.
Не е добре миялната да опира до печката. Но ако фурната е вградена, с добра изолация, е възможно.
По принцип би трябвало миялната да е до мивката /за вода и канал/. Ние не я сложихме там, защото я купихме след ремонта и ММ не искаше да разваля плочките и крана.

# 7
Благодаря на всички Simple Smile.
Говорих с човека, който ще прави кухнята и ще бъде ето така:
хладилник -  плот - мивка  - котлони (на ъгъл) - плот (продължението на буквата Г) под него фурната.
Под плота до мивката ще е миялната, както ме посъветвахте да е близо до мивката.

Чудя се Г-то колко дълго да стане, дали само за фурната или да оставя още плот и да се превърне в преграда или бар плот...

# 8
  • София
не става ясно дали ще има плот между мивката и котлоните?

# 9
ами съвсем малко разстояние - 10 см. Не бих го нарекла плот, но от мивката не би трябвало да пръска защото няма много да се мие (миялната е за това). Освен това мивката ще е с онова малко продължение на което уж стоят чинии т.е. мивка още малко продължение и 10 см плот до котлоните. Друго не успяхме да измислим защото няма място Simple Smile.

# 10
  • София
ами съвсем малко разстояние - 10 см. Не бих го нарекла плот, но от мивката не би трябвало да пръска защото няма много да се мие (миялната е за това). Освен това мивката ще е с онова малко продължение на което уж стоят чинии т.е. мивка още малко продължение и 10 см плот до котлоните. Друго не успяхме да измислим защото няма място Simple Smile.

Плотът между мивката и котлоните е изключително важен. И не заради пръскането, а защото това ще ти е основният работен плот по време на готвене. Миеш зеленчуците (примерно) в мивката, после режеш между мивката и котлоните, после мяташ в тигана.
Това само като пример.
Важно е дали и котлоните са вляво или вдясно от мивката според това коя ръка е водеща при теб.

# 11
Да, права си. Аз си мисля, че тъй като котлона е на ъгъл, ще мога да прехвърлям от мивката към плота над фурната, който е от другата страна на котлона. Без схема стана малко объркано за обяснение. Не е перфектният вариант, но иначе няма къде да оставя хладилника. Съветите на всички бяха много полезни, особено това за миялната, не го знаех.

# 12
  • Varna
Кухнята ми е малка и е разположена така - Висока колона със вграден хладилник, до него на нивото на плота - фурна, под нея големи чекмеджета. След това има плот /без него не бих се справила с ястията от фурната никога..., а под плота е съдомиялната, в съседство шкава с мивката над него. На ъгъла е плот, на който държа кафемашина и кана за вода, а на другата страна на Г-то са котлоните, а отдолу големи шкафове за тигани, тенджери и т.н.... Правилото вадиш, слагаш, миеш, слагаш, готвиш е спазено.Със съдомиялна съм от 5 години, пускам я постоянно, но много се мокри плота около мивката ежедневно. Няма начин поне докато миеш продуктите да не хвърчи вода. Но щом има страничен оцедник на мивката може и да е ок. На мен не би ми било удобно да имам котлони на ъгъла, освен ако не са специани ъглови котлони - т.е. самият ъгъл е като трапец, а не остър.

# 13
А каква е височината на долния ред шкафове?
Че моите ми се струват високи? newsm78 85 см.

# 14
А каква е височината на долния ред шкафове?
Че моите ми се струват високи? newsm78 85 см.
Добре е тази височина на плот(за теб като домакиня висока около и над 165 см).
Задълбавайки в подробности,
то трябва да се съобразяваме с костна система и мускулатура .
Това са "гонените" нива на плот:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт