Парите в семейството

• 76 908
  • 988
  •   1
Отговори
# 135
  • гр.Пловдив
Всичките ми семейни приятелки без изключение си имат някакъв таен фонд /женски пари/ от порядъка на 500лв заделяни от заплати или кредитна карта без знанието на партнъора  Mr. Green
Чувстват се спокойни по този начин,ако изникне нещо непланирано,или не могат да устоят на някое изкушение Mr. Green

Аз по никакъв начин не се чувствам длъжна да давам отчет за всеки лев или да се планира месечния бюджет по пера сакън някой да не кривне от допустимо предвидените пари за храна ....ако единия плаща сметките ,другия поема хладилника,покупки за детето ,дрехи,обувки или обратното....

# 136
  • София
Всичките ми семейни приятелки без изключение си имат някакъв таен фонд /женски пари/ от порядъка на 500лв заделяни от заплати или кредитна карта без знанието на партнъора  Mr. Green
И мъжете си имат, не ги мисли.

# 137
Всеки си има смета и плаща нещо от домакинството. Никога не сме се карали за пари. Всеки си харчи от неговите.

+1
Нямаме общ бюджет, всеки си харчи неговото. Днес аз ще напазарувам, утре той и така.
Аз плащам сметка А и Б, той В и Г и така.

# 138
ДонЖон, смешен си направо.
Има различни видове работа, дейности и тн. Не само в офис от 9 до 5.
ММ си има няколко банкови сметки, но аз държа неговите дялове в компанията.
Аз съм бил смешен, но не твърдя, че няма различни видове работа. Визирам конкретно 2 дейности, гледането на децата и домакинстването. Да се придържаме към написаното, а не да залитваме към теми с елементи на разсъждение... кратко и ясно е написано, че да може лесно да се разбира.

# 139
  • София
Чух от една приятелка това за тайните фондове и много се смях.
Не, че си опвам банковото извлечение с магнит на хладилника всяко първо число, например, но чак пък и да го крия.

Чудех се как да го формулирам, ти го каза най-точно. Общият бюджет върви с общото отношение към парите.
Възможно е, но обратната връзка не е вярна. Общото отношение не винаги води до общ бюджет.

# 140
  • Canada
При нас винаги бюджетът е бил общ. Даже когато за първи път чух, че има семейства с отделни сметки и пари, бях изумена. Впоследствие разбрах, че това даже не е и рядко срещано.
Имаме обща сметка, по която влизат всички приходи и към която имаме карти. Преди, в България, имахме отделни сметки, но всеки имаше регистрирано пълномощно в банката, за да може да разполага със средствата на другия.
Още като бяхме гаджета тръгнаха така нещата, никой не е имал и мисъл за нещо различно. По принцип аз се оправям с парите, понеже мъжът ми е много широкопръст - доброволно ми отстъпи задачата.
Като цяло не се караме за пари, по-скоро спорим, тъй като аз съм практична, правя обмислени покупки, а той е импулсивен и харчи ей така, за кеф.
Между другото сме минавали през всякакви периоди - аз безработна или пък в майчинство, той също за около 3 години, после емиграция и т.н. Винаги е бил общ бюджета. За мен това си е част оъ понятието за семейство.

# 141
Общ бюджет - имаме. Общо отношение към парите обаче - не. Става трудно и понякога е повод за караници. Аз искам по-планирано харчене и пресмятане на бюджета, той действа първосигнално и импулсивно и харчи пари за дребни неща по-скоро. Аз обичам да има осигурено по-същественото - жилище, кола, спестяване - пък за дребни ежедневни харчове не държа да има, той пък иска да си има винаги в джоба, за да може импулсивно да вземе някоя джунджурийка, но планирането му липсва.
Не сме се юрнали да правим кариера за сметка на семейството.
Тайният фонд ме смехува. Щом е 'таен', значи е от чуждите пари, не виждам причина да си 'заделям' от моите си пари 'тайни пари'.  newsm78 Защо пък?
Но пък мъжа ми го прави.  newsm78 Аз харча повече от него и той поскрива по нещо, което обаче ни върши чудесна работа в даден момент. Съвсем навреме вади от този фонд, за общи харчове обаче, не за негови си лични. /без да съм сигурна, разбира се/.
Не сме в крайностите, според мен приближаваме по-скоро към средата.

# 142
  • гр.Пловдив
Ако трябва да бъдем честни,при много малко двойки е налице абсолютна прозрачност по отношение на "планиране" на семеен бюджет,"общи" пари,спестявания и т.н ,,Особено когато и двамата са работещи на що-годе нормални заплати,с впечатление съм,че витае доза независимост и пълни права над "личните" доходи Mr. Green

# 143
Нормално за мен, когато двамата си покриват нуждите и им остават... за какво са им общи пари, като има в излишък.

# 144
Ако трябва да бъдем честни,при много малко двойки е налице абсолютна прозрачност по отношение на "планиране" на семеен бюджет,"общи" пари,спестявания и т.н ,,Особено когато и двамата са работещи на що-годе нормални заплати,с впечатление съм,че витае доза независимост и пълни права над "личните" доходи Mr. Green

Естествено. Нямам намерение да го уведомявам всеки път когато съм на фризьор или козметик или реша да изпия вино с приятелка в хубав ресторант.

# 145
  • София
Естествено. Нямам намерение да го уведомявам всеки път когато съм на фризьор или козметик или реша да изпия вино с приятелка в хубав ресторант.

Ти мъж нямаш ли си, та ще пиеш вино с приятелки

# 146

Ти мъж нямаш ли си, та ще пиеш вино с приятелки

Joy

Ти сериозно ли питаш?

# 147
  • София
Joy Ти сериозно ли питаш?
Не, разбира се.
Аз съм също по-пестелива, защото женските изкушения са много повече от мъжките и трудно се устоява.

# 148
Чух от една приятелка това за тайните фондове и много се смях.
Не, че си опвам банковото извлечение с магнит на хладилника всяко първо число, например, но чак пък и да го крия.

Чудех се как да го формулирам, ти го каза най-точно. Общият бюджет върви с общото отношение към парите.
Възможно е, но обратната връзка не е вярна. Общото отношение не винаги води до общ бюджет.
О, да, изобщо не е задължително обратното. Peace Важното е всяка двойка да намери техния си начин, който удовлетворява и двамата.

# 149
При нас всеки си има сметка, ня която ни превеждат запалтите и по една кредитна карта. Не си водим сметка кой колко плаща и за какво. По-големите покупки минават на семейно обсъждане. В края на месеца дърпаме черата  и каквото остане го прехвърляме по депозит. До сега не сме спорили (много) за пари.

Общи условия

Активация на акаунт