Парите в семейството

• 75 682
  • 988
  •   1
Отговори
# 630
И аз така мисля, но тук май гледат само парите, а нематериалната част никой не гледа.
Темата се казва "Парите в семейството" и е повече от ясно, че в нея се гледа именно това - материалната страна на нещата.

# 631
Обичайно при раздяла жената не взима повече, отколкото е дала. Напротив, обичайно тя е вложила много повече, отколкото получава. И негативите след раздялата са преди всичко за нея.

И аз така мисля, но тук май гледат само парите, а нематериалната част никой не гледа.

Припомням заглавието на темата: "Парите в семейството".  Laughing

# 632
И едно друго мнение се ширеше, че мъжа винаги трябва да обича повече жената, от колкото тя него и ако и той покрива сметки, жилище и т.н. ... дали пък жените наистина губят повече?  newsm78

Аз като се изнасях оставих всички вещи, които съм купувал аз или двамата, освен тези които са ми подарък.

# 633
Не знам вие в какви среди се движите, но сред моите познати доходите на двамата в двойката са съизмерими.
Дори когато жената взима по-малко, но поема голяма част от домакинската работа, създава комфорт на мъжа, за да изкарва повече (рядко мъже са склонни те да поемат тази част от задълженията, а да оставят на жената да се развива в кариерата), и тогава не може да се каже, че при делба наполовина след раздяла, той ще е ощетен. Много по-често се случва жената да поеме всички тежести в семейството, да подкрепя мъжа при рискови бизнес начинания, да мине с него през множество препятствия, а при успешно развитие на бизнеса или кариерата да бъде заменена от по-млада натокана мадама, и да остане само с децата и мизерна издръжка, плащана нередовно.

# 634
Румцайс, темата нали е за парите в семейството, все пак ...
И не, че нещо ама ако жената няма нищо против да прави всички тези неща, докато мъжа й само си гледа работата (защото така написано от теб разбирам, че тези мъже нито помагат вкъщи, нито подкрепят жените си, нито им създават някакъв комфорт за развитие, нито нищо), то нека се сърди на самата себе си ако накрая се чувства ощетена. Макар, че подобни мъже най-често влагат всичко изкарано в движими и недвижими вещи, които при един евентуален развод ще се поделят и жената пак ще е получила повече от това, което е дала (според моите разбирания).

# 635
Румцайс, темата нали е за парите в семейството, все пак ...
И не, че нещо ама ако жената няма нищо против да прави всички тези неща, докато мъжа й само си гледа работата (защото така написано от теб разбирам, че тези мъже нито помагат вкъщи, нито подкрепят жените си, нито им създават някакъв комфорт за развитие, нито нищо), то нека се сърди на самата себе си ако накрая се чувства ощетена. Макар, че подобни мъже най-често влагат всичко изкарано в движими и недвижими вещи, които при един евентуален развод ще се поделят и жената пак ще е получила повече от това, което е дала (според моите разбирания).

Ако са сключили брак, ще получат нещо, и то ако мъжът действително е използвал по-малкото си ангажименти вътре в семейството и домакинството, за да натрупа нещо. Но пък подобни мъже често гледат да не сключват брак, за да не им вземе гадната бивша жена натрупаното.

Жените се нагърбват с всичко, когато това им е вменено от семейството, в което са израсли, и ако се е случило така, че друго не са виждали, понеже са били с мъже, които пък са израсли в семейство, където жените се нагърбват с всичко. Чували са там, че при някои от другите хора не е така, но когато не ти се е случвало на теб, звучи като да послъгват останалите. Най-често не горят от желание те всичко да правят, обаче все някой от двамата трябва да направи компромис - все някой трябва да изчисти, да сготви, да изпере, да гледа децата, когато са у дома, да ги закара и прибере от детската градина... Дори не говорим за по-ниски доходи и по-късо работно време извън дома, които жената да се налага да "компенсира" с повече работа вкъщи, защото това се случва и при приблизително равни, а дори и по-високи, женски доходи и натоварване извън дома.

# 636
Парите обичайно се заплащат за определена работа и пак с тях заплащаме за нещо, което не сме произвели сами, нали?
Когато жената е поела ангажименти, за които, ако се наеме друг човек, ще се плащат немалко пари, това спестява пари на семейството, нали? Не мога да разбера позицията ти, наистина. В няколко поста повтаряш, че при раздяла жената взима повече, отколкото е дала. Моите наблюдения сочат точно обратното. Жените около мен и изкарват пари, и помагат с домашни, и домакинстват - т.е. и печелят, и спестяват пари за семейството, и при раздяла са ощетени, защото повечето грижи и задължения остават за тях. Разбира се, говоря за семейства с деца, при такива без нещата са доста различни.
Дали са си виновни сами? Вероятно да, но като имам предвид колко широко е разпространена практиката в България, и то сред хора с различно образование, произход, местоживеене и пр., май не е и много лесно да се избегне подобна картинка.

# 637
Ама това, че една жена е съгласна всички домашни задължения да лежат на нейните плещи си е лично нейн проблем Peace
Когато бях малка никога баща ми не е чакал изцяло на майка ми да прави всички изброени неща. За щастие ММ също не очаква, че аз ще се нагърбя с цялото домакинство, а той просто ще работи ...
Да, дете нямаме, но и тогава няма как всичко да е на мой гръб, защото мъжа до мен ме уважава и държи на мен. А ако не беше така, то аз нямаше да съм с него, защото смятам, че в едно семейство двамата партньори трябва да са равни, а не един от тях да е ощетен заради другия.
Между другото в зависимост от конкретната ситуация в някои случаи наемането на гледачка от време на време или на чистачка може да излезе много по-евтино от това жената да остави собственото си кариерно развитие на заден план за да върши въпросните неща. Да, като ги прави тя пести от надници на друг човек, но пък ако е по-отдадена на работата си вероятно и заплащането ще й е по-високо (виждам как подобно нещо работи при две познати двойки и покрай домашната помощница, за която дават 120лв. на месец (едно и също момиче и в двата случая), дори и отношенията им се подобряват).
Иначе аз казвам, че при развод без предбрачен договор жената взима повече Peace При обикновена раздяла, една жена като описаните по-горе няма как да вземе повече, разбира се ...  Peace

# 638
Иначе аз казвам, че при развод без предбрачен договор жената взима повече Peace При обикновена раздяла, една жена като описаните по-горе няма как да вземе повече, разбира се ...  Peace

Как повече? При раздяла, последвала съжителство на семейни начала, жената не взима нищо. В тези случаи никой не ѝ отчита компромиси от сорта, че си е спряла развитието в работата за няколко години, че след това е избрала по-нископлатена работа, но с по-късо работно време, където са склонни да дават болнични, ако децата се разболяват често, че има едно 3-4 часа вечер "работа" и в дома...

Иначе понякога нито максимумът на мъжа, нито максимумът на жената, позволяват добре платена работна позиция, заради която е по-изгодно да си платиш на наемен персонал да ти свърши домакинската работа или работата на децата. В провинцията знаеш ли колко ги има, които работят за 400 лева чисто и мъжете, и жените. При това положение как се плаща 120 лева за чистачка.

# 639
Първо Честит празник! Честито на именниците и семействата им (ако има)!

О, боже! Най важното- разбрах защо повечето бракове завършват с развод.... К'ви предбрачни договори, к'ви 5лв???  #Crazy Че ако ще правя договор с мм, то по добре да се разделим, значи въобще няма смисъл да се мъчим да създаваме нещо общо, след като имаме едно на ум!
Това   'Как хипотетично мъжът ми ще продаде нещо, което е на мое име? Ако се водя собственик то следователно е мое решение дали ще продам, заменя или подаря. И мъжът ми няма право и на гък в случая.' също не го разбирам и не искам- след като ти е мъж (независимо с брак или не) и бонбон не може да подариш/продадеш/и т.н. ако той не е съгласен, не защото има някакви права, а защото ти е мъж и си решила да градиш бъдеще с него и трябва да се съобразиш с неговото мнение (от човечност и любов). Това 'който плаща- той решава' е толкова малоумно че няма накъде..  Щом влиза в семейството и ще се ползва от двамата много ясно че двамата ще избират и решават! Относно това да остарееш с един човек- нищо не ти го гарантира (злополуки и т.н) или се разделяте и имате деца, то трябва да забравиш мисълта да остарееш с друг. Малоумно е да си мислиш че другия би приел децата като негови, казвам го като израснала с пастрог!
Скрит текст:
В началото когато се събраха решиха да ни водят на концерт, той отишъл по рано и купил 4 билета- за него, за майка ми и за 2те му деца, и вечерта ги показва на майка ми и и казва че купил билетите всичко готово, деня преди концерта, ние със сестра ми много развалнувани, чакаме с нетърпение и той изцепва 'ама незнаех че и те ще идват, аз не съм взел за тях билети' майка ми отишла да види ама не и се давали 200лв и ние си стояхме вкъщи. А тя застанала да ми обяснява 'той не го е направил нарочно, просто е свикнал само с 2 деца' После 2г по късно ще ни водят на море (вече им се беше родило дете) той казва на майка ми да се обади на баща ми да му иска пари, тъй като той не е длъжен да плаща и за нас. Беше против майка ми да ни дава повече пари или само тя да плати нещо по нас защото те били семейство и това ощетявало и него... Това аз небих причинила на децата си!

# 640
кукумицинка, нали и аз това казвам ... Ако двама души се развеждат, жената ще получи половината от имуществото, придобито по време на брака. Като според описаната по-горе ситуация, то следва да е било заплатено предимно от мъжа. Ако се разделят след като само са живели заедно всеки си прибира това, което е заплатил и толкова.

Относно домашната помощница - за това казвам, че зависи от конкретната ситуация. Ако работата на жената не подлежи на развитие и повишаване на доходите няма смисъл да се взима трети човек. Но ако същата пропуска подобно повишение на доходите (като не говорим за повишение от рода на 50-100лв. все пак) за да може да насмогне с домакинската работа е много по-добре да се прибегне към наемането на помощница.

Много изместихме темата ... Не е ли крайно време да се върнем на въпроса за семейните пари и тяхното ползване, вместо през пост да се възмущаваме на хората с брак, без брак, с договор и без такъв Peace

# 641
Тоблеронке, някои като си хванем мъж, душо,продължаваме да взимаме самостоятелни решения относно нещата, които ни се водят собственост. Пък ти ако желаеш му искай разрешение да си подмениш и четката за зъби. Не забравяй обаче да се съобразиш с него ако ти каже, че може още да изкараш с нея. Какво значение има твоето мнение все пак, важното е да се съобразиш с милото от любов hahaha

# 642
Тоблеронке, някои като си хванем мъж, душо,продължаваме да взимаме самостоятелни решения относно нещата, които ни се водят собственост. Пък ти ако желаеш му искай разрешение да си подмениш и четката за зъби. Не забравяй обаче да се съобразиш с него ако ти каже, че може още да изкараш с нея. Какво значение има твоето мнение все пак, важното е да се съобразиш с милото от любов hahaha

Това беше ненужно.

Надали хората с безмерни авоари са толкова улави (каква хубава дума ми дойде спонтанно), че да не се застраховат при евентуални раздорни състояния, но това не се отнася за масовия човек с едно жилище от мама и тате и заплата около 1000 лева, нали?

Вашият пример не би могъл да бъде пример за семеен модел също. Помисли над това.

# 643
Вашият пример не би могъл да бъде пример за семеен модел също. Помисли над това.

Според кого не може?

# 644

Според кого не може?
Според мен явно.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт