Парите в семейството

• 75 288
  • 988
  •   1
Отговори
# 945
Даже и сина ми съм пращала да пазарува с карта, успешно беше при това.  Laughing
В някои магазини става, но в Била примерно върнаха дъщеря ми, и тя пазарува с нашите, на банкомат тегли като я върнат.

...
Та това общ или отделен бюджет е според вас? За мен е общ...
И за мен.

# 946
Та това общ или отделен бюджет е според вас? За мен е общ, но някои могат и като отделен да го възприемат

Според мен е напълно излишно да се дефинира, тъй като и двете понятия са толкова разтегливи, а и напълно ненужни. След като при вас функционира добре тази практика, какво значение има?  Simple Smile

# 947
Ами веднъж съм го правила, имаше някаква спешност, не помня вече, все пак е само на 10, даже и аз не съм толкова смела. Но стана, нямаше проблем нито с картата, нито с детето...
Даже и той знае, че може да се пазарува с чужда карта.  Laughing

Веселка, общ бюджет е според мен. Разходите, спестяванията се поемат общо, екстрите, как.

# 948
Пак се делят едни пари и в двата модела и е нормално. Хората с "отделни" бюджети си споделят общите разходи, останалите им пари си ползват както решат. Като знам средните заплати в България, останалото е наистина не много. Може да има и изключения, но по статистически дани, над 60-70% отива именно за сметки и храна, а ако не и повече. За мен това си е напълно приемлив вариант и изобщо не мога да нарека подобни семейства съквартиранри.

Родителите ми и аз докато живеех с тях бяхме с общ бюджет, после аз и съпругът ми също. Не беше проблем в началото, но аз изкарвах доста повече от него, после той нямаше постоянна работа, но в един момент си намери и се започна с натякването за моето пушене. Излизаше така, все едно от неговите пари харча. Аз и докато той не работеше пушех, а и заплатата ми не само не се намали, а и увеличи, така че явно съм си ги купувала сама. Смятам, че ако имахме отделни бщджети подобни дребни дразги нямаше да се получат, а и може би щеше да оцени повече подкрепата, която му оказвах доста години.

# 949
защото си имам собствени доходи и спестявания, и в случай, че той не може да издържа семейството, имаме план Б.   
Така де така, отделни бюджети, щом ти си имаш собствен Simple Smile

# 950
...Смятам, че ако имахме отделни бщджети подобни дребни дразги нямаше да се получат, а и може би щеше да оцени повече подкрепата, която му оказвах доста години.
Това е до човек, и до отношения. Ако нещо го е дразнело, ще намери за какво да се хване, ако ще да е кремчето си за лице или цигарите.

# 951
  • София
... Той ако искаше слугиня, нямаше да сме заедно. Нито ми раздава заповеди, нито изтъква с нещо, че той поема главните разходи.
И сега ми кажи, че доходите са ви еднакви  Whistling

Защо са му на някой 8 карти  Shocked

# 952
  • Варна
Абе и и на мен ми се сториха много ама си премълчах.Аз гледам всичко да тъпча в 2  карти Rolling Eyes

# 953
Харесва му да си има. Аз имам една дебитна, с която пазарувам и в интернет, пейпал и т.н.
Не виждам нужда за повече карти  Crazy

# 954
При нас заплатите ни минават на всеки на лична сметка. Всеки от нас е поел някакво перо от разходите/сметки, дете, кола и т.н/ и всеки следи и плаща нещата за които отговаря.
Освен това имаме обща спестовна сметка, като парите там са с определена цел. Като взема заплата, преценявам колко пари мога да отделя в спестовната сметка, след като си планирам разходите, за които отговарям в семейството, оставя си някаква резервна сума за всеки случай, джобни и евентуално някоя глезотия ако съм си предвидила за месеца. Мъжът ми прави същото.
Пари назаем не си даваме и връщаме. Някой ако свърши парите, взима от другия, като целта е да не пипаме спестовната сметка. Нямаме твърда сума, която спестяваме всеки месец, а е според моментните ни желание и възможности. Храна купуваме според това кой е в магазина, той плаща
Та това общ или отделен бюджет е според вас? За мен е общ, но някои могат и като отделен да го възприемат

Не знам какъв е, но и нашият е същия, само обща спестовна сметка нямаме, тъй като имаме  отделни от преди които поддържаме.
 Имаме само две карти на името на всеки. Никога не съм плащала нищо с чужда карта и мислех, че е забранено.

# 955
... Той ако искаше слугиня, нямаше да сме заедно. Нито ми раздава заповеди, нито изтъква с нещо, че той поема главните разходи.
Не обичам да говоря за пари и нямам представа колко му е точно доходът, мога само да предполагам (в сферата на частния бизнес е, а там всичко е относително). Моят стига, ако се наложи, да покрия разходите и на двама ни.  Peace Той просто го приема като негово задължение и си е преценил, че може да се справя, и то го прави доста добре засега.

# 956
  Ами не знам, от една страна е хубаво, разбира се, мъжът ти да покрива всички разходи, а твоите доходи да ти стоят настрана или за глезотийки. От друга страна - мисля, че с общо покриване на разходите, макар и не точно наполовина, а приблизително пропорционално,  и мъжът ще може да си позволи повече неща, защото ще му остават повече пари, нали така, или да не работи чак толкова много, и да има повече време и да си щади здравето. Дори доходите на мъжа да са наистина много високи, тогава обикновено има и много повече разходи. А и като сте двама пак добре, но с появяването на децата наистина сумите стават големи, поне при нас там вече се налага да се включа и аз, дори за всичко друго да е възможно с лекота всички разходи да се поемат само от единия. Освен това може някой ден да се почувства ощетен или да каже нещо, ако цял живот е покривал всички разходи, макар и доброволно. 

Но щом толкова държи ...

Само не приемам мъж да ми казва "Дръж си паричките и си купи нещо, аз ще плащам всичко", много е смешно.

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 15:51 от Iris04

# 957

Защо са му на някой 8 карти  Shocked
хора, мислете с главите си бре, това беше само пример
какво, искате и точния брой на картите си ли да изтипоса в интернет.......

ПРИ - МЕР - значението на тази дума знаете ли го?

# 958
Като давате примери поне да са реални иначе почваме да си пишем фантастика тука. Не че няма фантастични изказвания, но все пак...

Аз пък веднъж докато се бях наредил да си взимам храна в Арена-та в Младост и видях една натокана пухкавелка фръц фръц отива при гаджето си и вика "бебчооооо, дай ми 20лв да си взема една пица" и този вади и дава. Не че не бих дал и аз, но самият подход ми беше много смешен  Joy

# 959
Неизбежно е човек да си следи картите, за да види с колко разполага, просто ние вместо да имаме всеки по 4 (примерно) имаме общо 4. Така се следят само 4, не 8. Дори е по-лесно. Под следят имам предвид крайния резултат, не че се гледа кой какво е купил.
Е как ще стане разговор, като постовете дори не се изчитат.... ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт