Парите в семейството

• 75 744
  • 988
  •   1
Отговори
# 525
Аз мога. Когато имаме общ дом, деца, планове, не приемам сама да харча за излишни неща без да се консултирам. Същото очаквам отсреща.
Но пак казвам - не става дума за дъвки, бонбонки и подобни, за по-големи неща.
Нямам нищо против и човек сам да си харчи парите, но няма как да дели с мен дом и живот.

# 526
Защо, ти би ли направила съдружник човек, който налага вето и си финансира проекта, ползвайки общата ви фирма? newsm78
Аз не бих, защото бизнес така не се прави.

Абсурд, каква обща фирма, нали писах, че са две отделни Grinning

Ако очакванията са ти за бизнес в семейството, тогава напълно те разбирам. За мен, обаче, семейството има малко по-различни измерения.
То е ясно, че тя вижда семейството като фирма, от която да печели дивиденти (било то под формата на имущество, закупено по време на брака или като се харчат парите на мъжа за лични нужди на жената). Не случайно за нея всичко, което е различно от "двама души, встъпили в брак, без предбрачен договор и с общ бюджет" е равно на съквартирантство  Sick

# 527
  • София

Ей, 35 страници тема и пак не разбра, че изгъзиците се купуват след като и двамата покрият първо общите нужди на семейството.
Вярвай си! Mr. Green

Абсурд, каква обща фирма, нали писах, че са две отделни Grinning

Ако очакванията са ти за бизнес в семейството, тогава напълно те разбирам. За мен, обаче, семейството има малко по-различни измерения.
Нали и аз това казвам-  по- различни и от фирма, и от семейство, щом вето има тоя, който е решил да си финансира проекта, без да му пука, че другият не е съгласен!

То е ясно, че тя вижда семейството като фирма, от която да печели дивиденти (било то под формата на имущество, закупено по време на брака или като се харчат парите на мъжа за лични нужди на жената). Не случайно за нея всичко, което е различно от "двама души, встъпили в брак, без предбрачен договор и с общ бюджет" е равно на съквартирантство  Sick
Не се излагай, все пак досега си показала средна интелигентност и е жалко да зачеркнеш впечатлението от мерак да уязвиш.
Написала съм какво ми е разбирането за семейство и как беше при мен, и нищо общо няма с нелепия ти опит за внушение.
И да, не случайно, за мен семейство са тези, които отговарят на законовото определение в СК.
Въпросът е, защо ти като не искаш по закон да встъпиш в брак, драпаш толкова страници вече, да принудиш публиката да те признае за семейна?
Нали не ти пука и си широко скроената, защо се дразниш на ограничените, че не те признават за равна по статус с тях?

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 22:24 от Не се сърди, човече

# 528
absurt, а защо малко по-назад в тази тема (която е за парите, а не за документацията) твърдеше, че ако двама души (било то и встъпили в брак) са съквартиранти щом нямат общ бюджет? Къде в СК, който постоянно дъвчеш по смешен начин, пише че парите на двете страни ТРЯБВА да са общи и ако не са такива, то те не са семейство по закон?
И не, че нещо, ама аз не пиша във форума за да си показвам интелекта пред теб (специално). Ако ти си за това тук, то това не е мой проблем. Комплексите и чувството за малоценност се "поправят" при специалист, а не във форума Peace Аз лично пиша тук, защото съм решила, че мога да губя определено време тук, а не защото искам да се доказвам пред непознати хора по някакъв (в твоя случай крайно комичен) начин.

# 529
  • София
absurt, а защо малко по-назад в тази тема (която е за парите, а не за документацията) твърдеше, че ако двама души (било то и встъпили в брак) са съквартиранти щом нямат общ бюджет? Къде в СК, който постоянно дъвчеш по смешен начин, пише че парите на двете страни ТРЯБВА да са общи и ако не са такива, то те не са семейство по закон?
И не, че нещо, ама аз не пиша във форума за да си показвам интелекта пред теб (специално). Ако ти си за това тук, то това не е мой проблем. Комплексите и чувството за малоценност се "поправят" при специалист, а не във форума Peace Аз лично пиша тук, защото съм решила, че мога да губя определено време тук, а не защото искам да се доказвам пред непознати хора по някакъв (в твоя случай крайно комичен) начин.
Твърдях го и ще го твърдя при всеки случай като този, в който в отношенията няма грам от духа на СК.
Що се отнася до писането във форума, всички пишем за забавление, разбира се, но като пишеш, проявяваш интелекта си, дори и да не искаш.
Така че, за миг не ми е минало през ума, че може тук някой от "широко скроените" да си "поправи" чувството за малоценност както генерално, така и спрямо семейните по закон, с които все се равняват.

# 530
Аз мога. Когато имаме общ дом, деца, планове, не приемам сама да харча за излишни неща без да се консултирам. Същото очаквам отсреща.
Но пак казвам - не става дума за дъвки, бонбонки и подобни, за по-големи неща.
Нямам нищо против и човек сам да си харчи парите, но няма как да дели с мен дом и живот.

За големи общи неща - да. Но ако реша да си сменя колата с по-нова и я заплащам с мои пари - не.

# 531
За големи общи неща - да. Но ако реша да си сменя колата с по-нова и я заплащам с мои пари - не.
Е, при нас колите са СИО, така че са общи, не бих купила без него, нито той без моето мнение. Две глави мислят по-добре от една  Simple Smile

# 532
И при нас нещата, които са си лични, всеки си ги купува според нуждите си (дрехи, обувки, чанти и т.н.). За останалите неща се съветваме. Аз понеже не разбирам от коли, естествено мъжът ми взима решение какво да се купи, аз взимам отношение по въпроса за сумата, която можем да отделим. И при нас колите са общи.
Телефони и друга лична техника си купуваме без да се обясняваме един на друг, като и двамата не купуваме последни модели телефони за много пари.

# 533
Е, при нас колите са СИО, така че са общи, не бих купила без него, нито той без моето мнение. Две глави мислят по-добре от една  Simple Smile

Аз също не бих купила без него, не разбирам. Колите ми ги купува той образно казано-ходи, избира, взима оферти и т.н., мен ме води само да кажа дали ми харесва. Изплащат се (плащат се) все пак от натрупани някакви финанси през годините, които са общи, независимо кой колко е сложил настрани през годините в този куп. Телевизор отива и купува сам, по същите причини, аз пък отивам сама да си купя ютия (пак образно казано, въпреки, че ютия не ползвам почти, откакто той пък отиде и купи сушилня  Crazy). Но това са неща за дома, за семейството и не делим и не мерим кой точно в кой момент какво е купил.

# 534
  • София
Телевизорите купувам аз, защото им разбирам повече.
Ютията си я е избирал сам, защото само той я ползва.
Колони и усилватели всеки сам си купува, защото имаме различни предпочитания за тях - неговите са басови, моите - мелодични.
За колите - също.
Въобще, тези неща не са СИО за мен  Laughing, а вещи за лична употреба.

# 535
Да, за лична употреба, но взаимнозаменяеми. Като вкара неговата за щети, може да му се наложи да вземе моята, и обратно. Т.е. ако моята е смарт, а неговата не, и тръгнем някъде семейно и неговата се повреди, смарта не ни върши работа.  hahaha
Освен това, той не може да си продаде колата без моя подпис и обратно, нищо, че са ни лични. Laughing

# 536
  • София
Без да генерелизирам, ми се набива впечатлението, че повечето от радетелките на разделния бюджет са имали в живота си неприятни приемери и ситуации, в които неразумното харчене от страна на единият е  било част от тежки семейни катаклизми, или са от задомилите се след 30, т.е. за дълъг период от време им се е налагало съвсем сами да се справят в живота и имат някакво собствено натрупване зад гърба си.

Давам си сметка, че винаги ми е било широко около врата. Като се взехме с ММ и двамата започвахме тепърва да градим (той беше доста по-напред, но все пак е 7 год. по-голям) - може би и затова възприемам всичко като наше общо. Никога не сме си броили един на друг харчовете, но и никой не е действал прибързано и без коментар с другия - не само за ежедневни разходи, но и за финансиране на хобита и екстри. (Един единствен път ММ се опита да ме зарадва с новата си пушка, без да съобрази, че на другия ден трябва да платим лагера на детето, а пушката може да почака няколко дена. След като го пратих той да помоли наш'те за заем, му минаха всякакви мераци в бъдеще да ме изненадва с разни щуротии).

# 537
По новия семеен кодекс винаги повреме на брака съпрузите могат да предвидят режим на разделност в агенцията по вписванията и така вяка вещ си е лична собственост - имам предвид коли и апартаменти - за телевизори и ютии собствеността не е уредена законово.
Абе хубаво е една жена да има мъж, които да осигурява коли, жилища, ваканции, а жената до него да е красива, ако може и чистачка и детегледачка да плаща.
Моят не е такъв. Искам ли нещо си го осигурявам сама. Такъв ми е изборът. Убедена съм че мъж да ми угажда няма да намеря.
Той апартаменти не иска да има, аз ги искам. За него родния дом е върхът и не би се преместил никога.
Ако се случи да се разведа или овдовея ще го преживея, живота продължава. Той мен също ще ме преживее.
Около мен с малки изключения повечето жени не разчитат финансово на мъжете си.

# 538

Без да генерелизирам, ми се набива впечатлението, че повечето от радетелките на разделния бюджет са имали в живота си неприятни приемери и ситуации, в които неразумното харчене от страна на единият е  било част от тежки семейни катаклизми, или са от задомилите се след 30, т.е. за дълъг период от време им се е налагало съвсем сами да се справят в живота и имат някакво собствено натрупване зад гърба си.

Давам си сметка, че винаги ми е било широко около врата. Като се взехме с ММ и двамата започвахме тепърва да градим (той беше доста по-напред, но все пак е 7 год. по-голям) - може би и затова възприемам всичко като наше общо. Никога не сме си броили един на друг харчовете, но и никой не е действал прибързано и без коментар с другия - не само за ежедневни разходи, но и за финансиране на хобита и екстри. (Един единствен път ММ се опита да ме зарадва с новата си пушка, без да съобрази, че на другия ден трябва да платим лагера на детето, а пушката може да почака няколко дена. След като го пратих той да помоли наш'те за заем, му минаха всякакви мераци в бъдеще да ме изненадва с разни щуротии).

Е да, то е много естествено, когато човек няма нищо отделно, а всичко е придобито като обща собственост, или пък няма приходи, или те са пренебрежимо малки, тогава е по-разумно всички финанси, имоти и текущите доходи да са реално общи.

Без да имам някакъв горчив опит, но пък като наблюдател на огромен брой правни казуси, при които много партньори са оставали неприятно изненадани, все пак съветвам всяка жена да не се оставя  без някакъв вид гаранция... просто за всеки случай.

# 539
Това, че мъжът ми е избрал колата не значи, че ми я осигурява. Генерализирате отново. Доверявам се за избора му, защото не разбирам. Кога и как сме натрупали финансовите блага заедно, че да разполагаме с тях е въпросът на темата. Заедно е ключовата дума при нас, без оглед в годините кой колко точно е допринесъл.
Ключово е и, че заедно сме си помогнали да стигне всеки до своята финансова независимост-веднъж с общи натрупани блага, даващи спокойствие, втори път всеки със собствено развитие. И двамата можем да се самоиздържаме, никой не паразитира или да е в тежест.

Общи условия

Активация на акаунт