Парите в семейството

• 75 726
  • 988
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Не става дума да разчиташ финансово. И аз ще се справя сама - нито на улицата ще остана, нито гладни ще ходим, може даже и повече пари да ми остават.

Идеята ми беше по-скоро за чисто емоционалното ниво и очаквания в една връзка. Никога не съм подхождала с мисълта, че може по някакъв начин да се объркат нещата и аз да съм финансово ощетена от съвместното ни съжителство. Със сигурност бих била емоционално срината, но и за секунда няма да помисля за финасовия аспект на една раздяла. А гледам повечето искате да се подсигурите за всеки случай.
Много ми беше полезна тази тема, тъй като видях и едно различно отношение към парите в семейството.

# 541
И ние така всеки може да се самоиздържа и никой не паразитира върху другия. Колата е сио мъжът ми си я купи с наследени пари. Аз не я карам, защото не мога да шофирам. Апартаментите в по-голямата част съм платила/изплащам аз, защото там живеят/ще живеят моите роднини. Той не иска да живее там. Децата ги гледаме общо, като не делим на половина, плаща или той или аз както дойде и този който смята, че този разход е нужен.

# 542

Ключово е и, че заедно сме си помогнали да стигне всеки до своята финансова независимост-веднъж с общи натрупани блага, даващи спокойствие, втори път всеки със собствено развитие. И двамата можем да се самоиздържаме, никой не паразитира или да е в тежест.

Ами да, нещо такова смятам и аз за възможно най-доброто.

Идеята ми беше по-скоро за чисто емоционалното ниво и очаквания в една връзка. Никога не съм подхождала с мисълта, че може по някакъв начин да се объркат нещата и аз да съм финансово ощетена от съвместното ни съжителство. Със сигурност бих била емоционално срината, но и за секунда няма да помисля за финасовия аспект на една раздяла. А гледам повечето искате да се подсигурите за всеки случай.
Много ми беше полезна тази тема, тъй като видях и едно различно отношение към парите в семейството.

А, ами ако си отговорна и за дете/деца и обстоятелствата са такива, че освен за емоционалните си терзания трябва да се бориш и за тяхното добруване? Достатъчно немислими неща съм видяла да се случват на хората - то стига и тук да минеш повърхностно темите. Самодоволството е хубаво нещо, но неразумно.

Подсигуряването не пречи на любовта, гаранция. Даже я подхранва, понеже се вижда, че имаш работа с разумен човек.

# 543
  • София
Мисля за две деца. Но не смятам, че те са само мой ангажимент - каквото и да се случи си имат и баща.
А и при евентуален развод парите и на двамата ще се делят на две (поне така си мисля, че е newsm78), при смъртен случай пък аз го наследявам изцяло, така че не виждам смисъл от предварително заделяне.

# 544

Ключово е и, че заедно сме си помогнали да стигне всеки до своята финансова независимост-веднъж с общи натрупани блага, даващи спокойствие, втори път всеки със собствено развитие. И двамата можем да се самоиздържаме, никой не паразитира или да е в тежест.

Ами да, нещо такова смятам и аз за възможно най-доброто...
Peace
Страничен ефект от любовта - двама заедно, с общи усилия и активи могат да постигнат повече за себе си и децата, в сравнение с всеки по отделно. То си е заложено в природата, за да оцеляваме по-лесно.

# 545
Нещо смешно извън темата. Една приятелка ми каза - ти си такава кукувица, че сега ако си търсиш мъж никой няма да те вземе. А пък мъжът ми като разказвал на неговите колеги ергени, кой какво плаща, щото техния аргумент че не се женят е че жените гледат само парите, та се оказало че всички ме искат. А пък вие тук ме съжалявате.

# 546
Искат те, докато имаш пари. Спреш ли да имаш, да видим опашката пак.

# 547
Нещо смешно извън темата. Една приятелка ми каза - ти си такава кукувица, че сега ако си търсиш мъж никой няма да те вземе. А пък мъжът ми като разказвал на неговите колеги ергени, кой какво плаща, щото техния аргумент че не се женят е че жените гледат само парите, та се оказало че всички ме искат. А пък вие тук ме съжалявате.
Абе ти на приказки много не вярвай  Laughing не щат да се женят, щото не могат да намерят за кого...
Иначе всеки си е малко луд, аз имам доста крайни изисквания за някои неща във връзката и също се чудя как си намерих мъж със същите (въпреки че за всичко останало сме като деня и нощта), но както казва мъжът ми по повод пасването на характера - "Не е нужно да си красив, достатъчно е да намериш същия изрод като теб"  Mr. Green

# 548
Е то жена ако не ти смачка самочувстието, няма кой. Шегувах се, освен това на етапа от живота си, никога пак не бих се омъжила. Само партньор за секс бих си търсила. Неангажиращо и приятно.

# 549
Телевизорите купувам аз, защото им разбирам повече.
Ютията си я е избирал сам, защото само той я ползва.
Колони и усилватели всеки сам си купува, защото имаме различни предпочитания за тях - неговите са басови, моите - мелодични.
За колите - също.
Въобще, тези неща не са СИО за мен  Laughing, а вещи за лична употреба.

И всеки си слуша музика ба неговите тонколони. Представих си го!  Laughing

# 550
  • София
Е, при нас колите са СИО, така че са общи, не бих купила без него, нито той без моето мнение. Две глави мислят по-добре от една
И при нас юридически са СИО, но фактически всеки си е купил неговата. Аз принципно не съм съгласна непрекъснато да се изплаща заем за кола, но за ММ това си е страст и аз не му преча, доколкото не се лишаваме от нещо друго съществено. Ако той предяви претенции за моята кола, аз ще претендирам за неговата, от което бих спечелила (Рав 4 срещу Корса Wink)

christina1980, зависи как те е представил мъжът ти, явно е в положителна светлина. Ако се оплаче - "Жена ми е кариеристка, едно ядене не може и не иска да сготви", познай дали желаещите ще са толкова много. Само не се обиждай, не искам да те изкарам, че не заслужаваш възхищението на колегите на ТМ  Laughing

rori4, блажени са вярващите "Това на мен не може да се случи". Ако един хипотетичен мъж напусне жена си заради друга, (с 20-тина години по-млада), и съдът му определи някаква смешна издръжка, защото успешно си укрива доходите и е наел някой мастит адвокат - ти пак няма грам да се замислиш за финансовата страна, над тези неща си

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 11:23 от Cuckoo

# 551
Мисля за две деца. Но не смятам, че те са само мой ангажимент - каквото и да се случи си имат и баща.
А и при евентуален развод парите и на двамата ще се делят на две (поне така си мисля, че е newsm78), при смъртен случай пък аз го наследявам изцяло, така че не виждам смисъл от предварително заделяне.

Но бракът е точно такова подсигуряване, за каквото говоря. Един от видовете подсигуряване.
 Тук често се описват случаи, в които любов голяма, жената отива да живее в имот на мъжа, дори на родителите му, не работи, ражда дете, финансово охолство и бам! Изненада.

В случай на ниски или никакви доходи, липса на собственост върху жилището и деца, задължително е да сключи брак. Съвместното съжителство е за равностойни имотно и професионално хора.

# 552
  • София
По новия семеен кодекс винаги повреме на брака съпрузите могат да предвидят режим на разделност в агенцията по вписванията и така вяка вещ си е лична собственост - имам предвид коли и апартаменти - за телевизори и ютии собствеността не е уредена законово.
Абе хубаво е една жена да има мъж, които да осигурява коли, жилища, ваканции, а жената до него да е красива, ако може и чистачка и детегледачка да плаща.
Моят не е такъв. Искам ли нещо си го осигурявам сама. Такъв ми е изборът. Убедена съм че мъж да ми угажда няма да намеря.
Той апартаменти не иска да има, аз ги искам. За него родния дом е върхът и не би се преместил никога.
Ако се случи да се разведа или овдовея ще го преживея, живота продължава. Той мен също ще ме преживее.
Около мен с малки изключения повечето жени не разчитат финансово на мъжете си.

Ужас, колко прагматично звучат последните ти редове, направо се втрисам, но пък....... си е право в десятката, вероятно.

# 553
Понеже съм ужасно прагматична с мъжа ми никога не се караме. Неемоционална съм почти колкото дивана в хола, а никой нормален човек не се кара с дивана, нали.
За това и не вярвам, че мога да намеря мъж, които да ми играе по свирката, разбирай да ми купува каквото искам и да си харчи парите съобразно моите виждания за да имаме така наречения семеен бюджет.
Мъжете трябва да бъдат манипулирани от уж слабите жени, които да закрилят. Аз тоя театър не го умея. При мен картите са на масата.

# 554

За това и не вярвам, че мога да намеря мъж, които да ми играе по свирката, разбирай да ми купува каквото искам и да си харчи парите съобразно моите виждания за да имаме така наречения семеен бюджет.
Мъжете трябва да бъдат манипулирани от уж слабите жени, които да закрилят. Аз тоя театър не го умея. При мен картите са на масата.

Това не го разбирам. Семейния бюджет е равно на играене по свирката на някой? Т.е. например, моя мъж ми играе по свирката? И ми купува каквото искам? Това не е семеен бюджет, ако така го разбираш ти, е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт