Парите в семейството

• 75 395
  • 988
  •   1
Отговори
# 750
  • Варна
Леле. Предвид това колко рядко нося стотинки в себе си (щото бягам и ми пречат), всеки път като ми се допикае и се наложи да му отнема 50 ст. ще си мисля каква жалка държанка съм.  Laughing Толкова пък дребнаво да се гледа на всичко...

А това си беше чиста проба заяждане с Nesiha.Не разбирам защо трябва да се нахвърлиш задължително върху някой с различно мнение от твоето.
С общ бюджет сме.Всички сметки плащам аз от общия бюджет.Никакви скрупули не изпитвам,когато останат пари да си купя дали ще е чанта,дали ще са обувки или рокличка.
Обсъждат се само големите покупки-кола,обзавеждане и т.н.

# 751
Леле. Предвид това колко рядко нося стотинки в себе си (щото бягам и ми пречат), всеки път като ми се допикае и се наложи да му отнема 50 ст. ще си мисля каква жалка държанка съм.  Laughing Толкова пък дребнаво да се гледа на всичко...

И кой я е нарекъл "държанка" заради 50-те стотинки за кенеф?
Хайде да не караме по хронология кой върху кого се нахвърля заради различно мнение  Laughing

# 752
  • София
Глухарче, ако от общите ви пари остане някаква сума, си склонна да я похарчиш цялата за собствени глезотии, така ли? А ако не е цялата, каква част от нея си склонна да пръснеш за роклички и чанти?

# 753
Assos, това с чантата и тн. е предимството да имаш финансова независимост, която обаче се запазва и при общ бюджет или такъв, в който "мъжът плаща по-големите сметки". Както разказах, то и тези негови велики плащания са фиктивни. Ако мъжът е настроен ти да си добре и иска най-доброто за теб, тогава те оставя, както Charming каза, "неговото е общо, моето си е мое".

Пак казвам, това, за което Charming и аз говорим е за отношение от страна на мъжа, което (защо тия примери постоянно се подминават?) в реалността води до едно взаимно даване, което технически мисля че изравнява сметките.

cristina1980 аз съм доста свободолюбива душа и професията ми е артистична; миля че мъжът до мен се зарежда от духа ми по някакъв начин и е щастлив да е моя човек, за това и никога не съм чувствала какъвто и да е натиск да отвръщам на неговата грижа с домакинска работа или каквото и да е задължение. То пък това като високоплатена робиня ще е...

Селските провиквания няма да ги коментирам.

# 754
Ние сме с общи пари и аз не чакам мм " да се събуди" , че да го питам мога ли да си купя чанта. Ако искам купувам. По същия начин е и той. Реши , че иска кола и си купи, същото и за тв и музика и разни други такива.
Ако сте свикнали да харчите парите си отделно според мен няма да се промени във времето. Нашите са с 40г брак и всеки си харчи неговите пари. Татко плаща сметки , а майка се глези и си купува каквото иска. Така са и от към подаръци за внуците. Купуват по два подаръка все едно не са семейство , а отделни.

# 755
И ако настъпи момент, в който приятелят ти да разполага с по-малко средства от теб или никакви такива, ти ще поемеш ли изцяло неговите разходи, защото при положение, че сте заедно се предполага, че си настроена той да е добре и искаш най-доброто за него?
"Неговото е мое, моето си е мое" аз лично не го разбирам, освен ако нямаме ужасно фрапантна разлика в доходите. Била съм с мъж, чиито финансови възможности бяха много над моите. Е, не се получи. Човекът посещаваше скъпи ресторанти, почиваше в скъпи курорти и цялостния му стандарт на живот беше много над моя джоб. Не се чувствах добре да ми поема сметките и разходите постоянно, както и той не беше склонен да направи компромис с вкуса си и да посещаваме по-непретенциозни места. Имам непримиримост към това да ме издържа някой, дори и когато го прави с най-чисти чувства, а аз нямам никакъв избор ( както ако съм без доходи, примерно). 

# 756
  • София
Виждам, че има единомислие при общобюджетните по темата за чантите.
В такъв случай явно сме омесени от различно тесто, защото аз бих имала притеснения да изхарча общия ни остатък за една единствена чанта, без дори да се консултирам с него.

Антигона, явно имаме еднакъв опит. Аз се опитвах да поема разходите, които ми бяха по джоба, но беше като плуване срещу течението и определено не се чувствах комфортно.

# 757
Когато единия от партньорите е с доста по голям доход от другия в случая мъж , а жената дори с малкия си бюджет се опитва да поеме част от сметките , то тук вече става въпрос за принципи, които не искате да пренебрегнете. За което евала , защото има такива които искат да бъдат издържани от някои независимо да ли са от женски или от мъжки пол. По често жени се възползват от заможни мъже и чакат точно такъв мъж от който вие сте се чувствали неловко.
Важното е двама души да се разбират и да общуват един с друг , а парите общи или всеки с неговите това е решение и на двамата и на кой как ще се чувства по удобно. Когато има разбирателство между двама души парите не са от значение.

# 758
  • София
На това не му ли се викаше "издръжка", не общ бюджет? Аз не разбрах живеят ли заедно или просто си излизат. За мен не е удачно да работя и да легна на парите на мъжа ми. Въпрос на гледна точка, обичам да разполагам със собствените си пари и това да ми дава достатъчна финансова независимост. Не бих могла да съм държанка, работеща при това.
Чудя ти се  на акъла- живееш като съквартирантка с поредния любовник и се пъчиш, че не би живяла като държанка. Mr. Green
Ами, някои не биха живели като любовници, нито биха родили извънбрачно дете, ама не са тръгнали да ти начукват канчето, нали?
И да, въпрос на гледна точка е дали ще намериш мъж, който иска да поеме разноските по всичко, като ти остави бонус заплатата ти за твои нужди или ще намериш такъв като теб- да внимава да не се мине и да плати един кенеф в повече. hahaha
ПП. Не се сдържах, мразя да мачкаш някой ей така, за кеф.

# 759
Barefoot Kontesa, майка ми (лека й пръст) и баща ми от 20 годишни са заедно (мама почина на 60), семейство са били 36-7 години (женени). За това време общ бюджет не са имали, никой не е знаел колко точно пари има в чуждата сметка и т.н. Но това не означава, че майка ми е разчитала на себе си по време на бременността или докато последната година не ходеше на работа заради болестта ... 
Общия бюджет и парите, влизащи в семейството нямат нищо общо!
Това, че двама души са с отделни бюджети не означава, че те не вкарват пари вътре или не покриват сметките и разходите на другия ако той временно няма тази възможност.
Не знам, колко години смятате, че двама души трябва да живеят с отделни бюджети за да приемете, че има и такива семейства и то не малко (назад писах, че около мен - сред познати, приятели, съседи и колеги има не повече от 5-6 семейства с общ бюджет).
Глупаво е това отричане на нещо, което работи не само при един-двама във форума, а при много повече и извън него, само защото вие не можете да го разберете ...

# 760
  • София
Хм, малко е странно да сме единствените.
Аз дори не мога да си представя как се управлява нещо, което е общо. Всъщност, мисля, 45 години имахме ясен пример точно как.
По- голяма глупост скоро не бях чела!
Следващата крачка е и децата да са си само твои, щото няма как да се управляват общо- ей на, 45 години имахме ясен пример! Mr. Green

# 761
Цитат
На това не му ли се викаше "издръжка", не общ бюджет? Аз не разбрах живеят ли заедно или просто си излизат. За мен не е удачно да работя и да легна на парите на мъжа ми. Въпрос на гледна точка, обичам да разполагам със собствените си пари и това да ми дава достатъчна финансова независимост. Не бих могла да съм държанка, работеща при това.
Синоним на думата "държанка" е любовница т.е жена, която е в любовна и полова връзка с мъж, без да бъде в брак с него. Може би "любовница" е по - подходящата дума (от англ. love, sweetheart, girl friend). Любовница също идва от "любима жена", с която няма брак (не е задължително да е прелюбодейство).

# 762
Assos, това с чантата и тн. е предимството да имаш финансова независимост, която обаче се запазва и при общ бюджет или такъв, в който "мъжът плаща по-големите сметки". Както разказах, то и тези негови велики плащания са фиктивни. Ако мъжът е настроен ти да си добре и иска най-доброто за теб, тогава те оставя, както Charming каза, "неговото е общо, моето си е мое".

Пак казвам, това, за което Charming и аз говорим е за отношение от страна на мъжа, което (защо тия примери постоянно се подминават?) в реалността води до едно взаимно даване, което технически мисля че изравнява сметките.

cristina1980 аз съм доста свободолюбива душа и професията ми е артистична; миля че мъжът до мен се зарежда от духа ми по някакъв начин и е щастлив да е моя човек, за това и никога не съм чувствала какъвто и да е натиск да отвръщам на неговата грижа с домакинска работа или каквото и да е задължение. То пък това като високоплатена робиня ще е...

Селските провиквания няма да ги коментирам.

Страх ме хваща за децата ми като ви чета. Синът ми учи като луд по европейските университети, а един ден ще се наложи да върви подир някоя и да плаща като луд, щото видиш ли, вдъхновявала го в не знам си какво си.

# 763
Изобщо не си мисли, че всички жени са като тези в този форум. И добре, че е така  Joy

# 764
Тази "някоя" евентуално ще му бъде съпруга и майка на децата му. Освен това, ако е възпитан правилно, много вероятно е да намери момиче на неговото ниво от същия или подобен европейски университет, която би могла да има подобни на неговите доходи.
Не бързайте с изводите как отвсякъде дебнат жени без пукната стотинка, които искат да вземат и последния лев на безценния ви син  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт