Парите в семейството

• 75 378
  • 988
  •   1
Отговори
# 840
  • София
На този въпрос вече е отговаряно 20 пъти и пак се намира някой, който си мисли, че е открил топлата вода с него. Въпреки това не видях отговор от почитателките на "парите на мъжа ми са общи, моите са мои" дали ако финансите на мъжа им секнат ще започнат да го издържат по начина, по който ги е издържал той или просто ще сменят мъжлето с друго, способно такова.
Да, бе, отговаряно!
Живееш с прав и здрав човек, с почти равни доходи и се пазиш да не се минеш в някоя сметка, а ще почнеш да делиш поравно, когато той падне на ръцете ти с пенсия от 200лв.!
Ще си грабнеш шапката и ще изчезнеш- та и няма да си на минус с имотите и бялата техника.

# 841
На този въпрос вече е отговаряно 20 пъти и пак се намира някой, който си мисли, че е открил топлата вода с него. Въпреки това не видях отговор от почитателките на "парите на мъжа ми са общи, моите са мои" дали ако финансите на мъжа им секнат ще започнат да го издържат по начина, по който ги е издържал той или просто ще сменят мъжлето с друго, способно такова.
Да, бе, отговаряно!
Живееш с прав и здрав човек, с почти равни доходи и се пазиш да не се минеш в някоя сметка, а ще почнеш да делиш поравно, когато той падне на ръцете ти с пенсия от 200лв.!
Ще си грабнеш шапката и ще изчезнеш- та и няма да си на минус с имотите и бялата техника.

Абе ти на какви хапчета си?

# 842
При нас с отделните бюджети (айде в моят случай и сред познатите ми) част от парите отиват за дома, а останалите си отиват за лично ползване, без да даваме отчет на другия дали и колко имаме заделени или как точно сме ги похарчили.
За сметка на това за мен общ бюджет означава "всички пари в семейството" и ако единият днес реши, че иска да си купи нещо по-скъпо лично за себе си трябва най-малкото да се допита до половинката си. Разбира се има и други с общи бюджети, при които единият си купува нещо скъпо за себе си с общите пари, без да се интересува от мнението на другия.

absurt, това е по-вероятно да се случи ако семейството е било с общ бюджет и значително по-голямата част от парите е докарвал този, който в един момент се е сринал и се е наложило другият да "тегли" и заради него.

# 843
Обикновенно мъжът е този, който изкарва повече пари в семейството, а жената се грижи за дома, отглежда децата. Често пъти мъжът е единственият, който изкарва пари. Възможно е, само жената да работи, а мъжът да не може да открие подходяща работа дълго време. Тогава общ или отделен бюджет да имаме? Ако е отделен, то по- слабият финансово няма да оцелее. Мисля, че тогава бюджетът трябва да е общ и всеки да има право на глас как да се разпределят парите, защото именно в трудни моменти на изпитание най - близките са тези, които те подкрепят.

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 21:24 от violet_2006

# 844
  • София
Трябва ли да бъда, за да не видя явното разминаване между пространните обяснения за начина на живот и последвалата декларация? newsm78

# 845
Не знам абсурд на какви хапчета е, но ако бях мъж, нямаше да си я поканя  за "съквартирантка" в свободната ми стая, па ако ще да ми е последния вариант за съвместно съжителство.
Обикновенно мъжът е този, който изкарва повече пари в семейството, а жената се грижи за дома, отглежда децата. Често пъти мъжът е единственият, който изкарва пари. Възможно е, само жената да работи, а мъжът да не може да открие подходяща работа дълго време. Тогава общ или отделен бюджет да имаме? Ако е отделен, то по- слабият финансово няма да отселее. Мисля, че тогава бюджетът трябва да е общ и всеки да има право на глас как да се разпределят парите, защото именно в трудни моменти на изпитание най - близките са тези, които те подкрепят.
Няма как да се отселее така, права си.

Последна редакция: пн, 09 май 2016, 21:16 от Алиска

# 846
Трябва ли да бъда, за да не видя явното разминаване между пространните обяснения за начина на живот и последвалата декларация? newsm78

Да, трябва да си. Не е възможно неадекватните ти включвания да са нещо естествено, нито да ти е толкова сложно да асимилираш дадена информация. Единствено ти в цялата тема не разбра абсолютно нищо за начина ми на живот и какво общо има с "последвалата декларация".
Разбирам, че явно възприемаш по-бавно, затова ще ти го обясня още по-простичко, като за тебе-
отделният бюджет при нас се състои в това, че парите и на двамата стоят по личните сметки или в джоба. Делим общите разходи, останалото го харчим както решим. Аз плащам, той плаща. Никой не се скатава от даване на пари дали за разход, дали за другия. Обратното е само в твоята глава.

# 847
  • Варна
За сметка на това за мен общ бюджет означава "всички пари в семейството" и ако единият днес реши, че иска да си купи нещо по-скъпо лично за себе си трябва най-малкото да се допита до половинката си. Разбира се има и други с общи бюджети, при които единият си купува нещо скъпо за себе си с общите пари, без да се интересува от мнението на другия.
Зависи за колко  скъпо нещо говорим, ако става въпрос за рокличка или за обувки няма да го питам,както и той мен.Има нужда купува си.Все пак тези общи пари са от две заплати  и двамата сме допринесли.Ако тръгнем да купуваме апартамент,разбира се че ще го обсъдим.Но то това и вие ще седнете да го обсъдите така или иначе.

# 848
Обикновенно мъжът е този, който изкарва повече пари в семейството, а жената се грижи за дома, отглежда децата. Често пъти мъжът е единственият, който изкарва пари. Възможно е, само жената да работи, а мъжът да не може да открие подходяща работа дълго време. Тогава общ или отделен бюджет да имаме? Ако е отделен, то по- слабият финансово няма да отселее. Мисля, че тогава бюджетът трябва да е общ и всеки да има право на глас как да се разпределят парите, защото именно в трудни моменти на изпитание най - близките са тези, които те подкрепят.
Много зависи от разбиранията на хората във връзката.
За мен е недопустимо жена да чака само на мъжа си. Дори да приемем, че по някакъв начин съм решила да съм просто домакиня и да не работя, то поне ще се старая вкъщи да правя нещо, от което да изкарвам по някой лев.
Ако се случи така, че моят остане по-дълго време без работа (за щастие е ужасно работлив и дори да не го устройва ще се хване на нещо по-нископлатено, от колкото да си стои вкъщи и да бездейства) моите доходи ще са общи, естествено. Но ще са такива докато започне работа и си стъпи на краката.
Но и в двата случая този с по-ниските или нулеви доходи ще се съобразява и няма да прекалява с личните си харчове. Абсурд е ако моя е без пари, аз да му давам по 150лв. на месец за цигари. По същия начин е абсурд аз да му искам по 100-тина лева на месец, защото видиш ли някой консуматив ми е свършил, а ръцете ме сърбят да правя нещо.

Глухарче, чантата може да е и 10, и 100, и 1000лв. Обувките също. Въдицата му или моите мастила да речем - също. Та в този ред на мисли ако общия ни доход е нещо средно (да речем до 2000лв. за двама ни като живеем в средно голям град, а не в София), то със сигурност няма да съм съгласна да даде 100лв. за въдица, нито той ще е съгласен да дам 100лв. за чанта.

# 849
Никой не отговаря на въпроса какво ще се случи ако мъжът остане без финанси/възможност да се издържа и тн. защото отговорът е ясен Антигона.
Нелеп въпрос. Все едно ти ще се погрижиш за мъжа си, но другите не. Да, замълчали сме си защото крием голямата истина, че в момента в който спре да плаща, ще го изгоним [/ирония]  Rolling Eyes Rolling Eyes

По скоро нямам доверие на мъж, който като пристигне сметката от 43лв за ток ми я подава и ми казва "може и 21, не ми давай петдесетте стотинки". Страхотно семейство...

И изобщо, от целия ти тон, подмятания за хапчета (към втори потребител) и опити за язвителност не звучиш като щастлива жена. Човек не е създаден да брои сметки и да дели залци.

# 850
Зизy, а нима ако мъж ти е без работа и му даваш пари ще го питаш за какво ги харчи?
Защото първото ще е да си купи цигари, повярвай.

# 851
  • София

Laughing

Ок, аз мога да отговоря. Въпреки, че държим парите си отделно и всеки отговаря за тях, имаше двугодишен период, в който аз поех цялата издръжка, както на семейството, така и на ремонта и обзавеждането на бъдещото ни жилище. И понеже съм финансово добре ориентирана и опитна, това не ми беше никакъв проблем и не се отрази по никакъв начин на стандарта ни на живот.

# 852
Никой не отговаря на въпроса какво ще се случи ако мъжът остане без финанси/възможност да се издържа и тн. защото отговорът е ясен Антигона.
Нелеп въпрос. Все едно ти ще се погрижиш за мъжа си, но другите не. Да, замълчали сме си защото крием голямата истина, че в момента в който спре да плаща, ще го изгоним [/ирония]  Rolling Eyes Rolling Eyes

По скоро нямам доверие на мъж, който като пристигне сметката от 43лв за ток ми я подава и ми казва "може и 21, не ми давай петдесетте стотинки". Страхотно семейство...

Ясен е за теб, защото го знаеш. За разлика от други в тази тема аз не си измислям отговори, които не знам, а очаквам да ми бъдат дадени от човека към когото задавам въпроса.

Ние, примерно, не делим отделно ток, вода и така нататък. Взимаме общата сума за всичко, което в крайна сметка ползваме и двамата, и всеки дава половината. Стотинки и левчета не цепим. Аз се чувствам добре, че мога да участвам и да се грижа наравно за домакинството и поддръжката на апартамента и това мен ме прави щастлива. Друга може да е щастлива ако само мъжът й се занимава с това. Трета може да предпочита тя издържа и двамата.
Към момента, за щастие, и двамата имаме възможност за повишаване на доходите. Когато настъпи момент моите да са повече от неговите, аз ще поемам по-голямата част от сметките, когато неговите са повече от моите - той. Сега сме с равни доходи, абсурдно е един да поема повече. При всички положения обаче личните ни пари ще си стоят по личните сметки и за лични спестявания, няма да са общи.
Пак казвам - когато имам възможност да се грижа идеално за себе си без мъж, не ми трябва когато си хвана такъв да му увисна на шията. Това не го приемам като партньорство, нито ми харесват мъже, които ми тикат в ръцете пари за всяко нещо и ме лишават от възможността да бъда равна с тях.

# 853
  • Варна
Глухарче, чантата може да е и 10, и 100, и 1000лв. Обувките също. Въдицата му или моите мастила да речем - също. Та в този ред на мисли ако общия ни доход е нещо средно (да речем до 2000лв. за двама ни като живеем в средно голям град, а не в София), то със сигурност няма да съм съгласна да даде 100лв. за въдица, нито той ще е съгласен да дам 100лв. за чанта.
Да разбира се,това вече зависи от доходите.Както се казва разполагаш се според чергата си.Все пак се очаква,че става въпрос за разумни хора.

# 854
Зизy, а нима ако мъж ти е без работа и му даваш пари ще го питаш за какво ги харчи?
Защото първото ще е да си купи цигари, повярвай.
Ако се стигне до там, че да му давам "джобни" като на дете - нека си прави с тях, каквото си иска.
Ама там е работата, че ако разчитаме само на моята заплата, той самият ще предпочете да намали цигарите си за да не се чудим после дали да пестим от храна или от нещо друго.
За щастие егоизма и при двама ни е на доста ниско ниво и вечно мислим за другия, та трудно ще предпочетем да ощетим по някакъв начин човека срещу нас за да си задоволим някоя глупава потребност.

Общи условия

Активация на акаунт