Парите в семейството

• 75 338
  • 988
  •   1
Отговори
# 960
Е, как - както навъртяхме 65 страници.

# 961
  Ами не знам, от една страна е хубаво, разбира се, мъжът ти да покрива всички разходи, а твоите доходи да ти стоят настрана или за глезотийки. От друга страна - мисля, че с общо покриване на разходите, макар и не точно наполовина, а приблизително пропорционално,  и мъжът ще може да си позволи повече неща, защото ще му остават повече пари, нали така. Дори доходите на мъжа да са наистина много високи, тогава обикновено има и много разходи. Освен това може някой ден да се почувства ощетен или да каже нещо, ако цял живот е покривал всички разходи, макар и доброволно.

Но щом толкова държи ...
"Всички разходи" при нас включват жилищни разходи, почивки (т.е. път и хотел) и ресторанти предимно. Отделно човек има още много други разходи освен тези като консумативи за дома, храна и т.н. (да не изброявам, защото става досадно), в които е ясно, че и аз се включвам. Няма да го чакам него да ми даде пари за пазар, я! Laughing А иначе моят си се глези и си угажда доста, т.е. преценил си е, че явно не се ощетява. Отделно съм му дала кодовете от моите карти, ако се наложи да ги ползва, т.е. не съм аз тази, която е решила, че "моето трябва да си остане мое". Знам, че звучи много странно - и на мен самата също ми беше. Всякакви сценарии ми минаваха през главата в началото.
А как ще се почувства някой ден, можем само да гадаем. Той може да се "ощетява" финансово, но аз например правя друг голям компромис, за да функционира връзката ни.  Peace Може пък и затова да държи да го прави, знам ли...

П.П. Но това се отнася само за нас в частност. Иначе напълно разбирам гледната ти точка и съм съгласна, защото мисля по подобен начин.

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 16:08 от Charmony

# 962
Има ли значение бройката, добре, в единия случай двамата ще имат по 2 карти, в другия общо 2, така става ли Simple Smile
Скрит текст:
Някои остават от изплащани уреди, други са към служебни сметки, трети към потребителски или ипотечни кредити, четвърти са дебитни. Тези от уреди с неизгодните такси закрихме, другите си ги държим, никога не е излишно да имаш няколко кредитни карти + спестяванията, таксите са ниски, 20-тина лв. В чужбина дебитната не ми приеха.

# 963
Има ли значение бройката, добре, в единия случай двамата ще имат по 2 карти, в другия общо 2, така става ли Simple Smile
Скрит текст:
Някои остават от изплащани уреди, други са към служебни сметки, трети към потребителски или ипотечни кредити, четвърти са дебитни. Тези от уреди с неизгодните такси закрихме, другите си ги държим, никога не е излишно да имаш няколко кредитни карти + спестяванията, таксите са ниски, 20-тина лв. В чужбина дебитната не ми приеха.
аз имам две, мъжа ми има две, едната празна и неизползваема, още стои - та стават 4. Като добавим 2, които той закри - една дебитна от стара работа, която му е трябвала за еди какво си, и една кредитна, която пак му е трябвала за друго си - та стават 6. /последните 2 бяха закрити преди няколко месеца/.
Не ми се вижда толкова невероятно 2ма души да имат 8 карти, честно.
По 4 карти на човек
2 дебитни за заплата - една настояща и стара, незакрита просто /от предишна работа/
2 кредитни - едната Виза, другата Американ експрес..... за различни неща се ползват, на някои места приемат само едната от двете

На 38 години, как ли пък не съм имала 4 различни карти през живота си. В моят случай старите са закрити по някакви съображения, в случая на мъжа ми не бяха, случва се някоя от празните карти да се използва за трупане на някаква сума, за някакъв превод, нещо ... не е лошо да има човек и такава.
по двама души - та ето ти 8 карти.....

# 964
  • София
Е кво като е пример, как изведнъж при семействата с отделни пари картите се удвоиха не разбрах Simple Smile

Дори и да са към една сметка, картата е лично притежание, носи се в портфейла за удобство и прочее. Останалото е хамалогия.

# 965
Нощна птица, защо броиш и закритите карти, както и тези, които не се ползват и седят празни, само защото ви мързи да ги закриете? Simple Smile Нали не оперирате с тях.
А и ти точно да даваш примери за бюджети, която си потънала в калта и не знаеш изобщо мъжа ти колко пари взима, харчи и тн. но набиваш тука мнения. Оправи твоя семеен бюджет, тогава коментирай на хората  ooooh! Следим и твойта тема с нежеланата бременност....

# 966
Скрит текст:

хубаво, но къде ще ги ги държим, та да са на разположение и на двамата едновременно. Картата е личен... документ.

# 967
  • София
Ирис, в кутията са най-вероятно.

# 968
В "кутия пълна с тайни... ела си ги вземи... ела си ги вземи"  Joy
Никъде в Европа (а съм обиколил половин Европа сигурно), дори в Африка не са ми върнали Виза електрон дебитна карта Simple Smile

# 969
Тя милиони пътя писа, че имат по дубликат от всяка карта, ама нейсе, да й спестя още едно писане, ще го напиша вместо нея.

Тя има дубликат в своя портфейл от картата на мъжа си, и той от нейната. Но такъв семеен модел е труден за разбиране явно за някои.

Дон, аз имах предвид обратното пиле. Аз първо имах Американ експрес, а след това Виза-та. Мисли с главата си, преди да пишеш. И понеже Ескспреса не ми я приемаха навсякъде, изкарах втора , та се озовах с две. Ма то верно на някой мъже главата ви не е от горната страна на тялото.

# 970
  • София
В "кутия пълна с тайни... ела си ги вземи... ела си ги вземи"  Joy
Никъде в Европа (а съм обиколил половин Европа сигурно), дори в Африка не са ми върнали Виза електрон дебитна карта Simple Smile

Това е добре да го знам.
Аз /по-точно ние/ закрихме кредитната карта на мое име и нямаме намерение въобще да взимаме кредитна карта повече.
ММ има една кредитна карта в него, ама тя е по-особена - той си тегли от нея, а после счетоводителят му взима от заплатата. Т.е. - не е кредитна, а авансова примерно.
Другата му карта е в мен, но просто защото аз плащам всичко.
Моята карта пък дълго седя празна, но сега ще се пълни от две места.

Освен това поемам и бюджета на свекъра.

# 971
Нощна птица, защо броиш и закритите карти, както и тези, които не се ползват и седят празни, само защото ви мързи да ги закриете? Simple Smile Нали не оперирате с тях.
А и ти точно да даваш примери за бюджети,.....
Точно аз, дето съм се осмелила да родя дете в доста неясна ситуация, че и два пъти, и да си ги гледам, имам право да се изказвам за бюджети колкото искаш, и жилище съм си купила веднъж, и детето сама съм си гледала, че и двете деца, и второ жилище съм си взела и мисля съм доста наясно с финансовите операции, нещо, което ти не знаеш. С мъжа си не съм ОК, не с парите, пак не си разбрал

За старите карти - нищо подобно не съм казала /че не са ползвани/, с едната се е случвало да оперираме. Нещо пак не си чел, но ти си имаш тоя навик. Нищо не броя бе човек, опитвам се да ви обясня, че е съвсем реално един човек да притежава 2 дебитни и две кредитни, а не че ние /в момента/ имаме по толкова, кое не разбираш?

# 972
.

Тя има дубликат в своя портфейл от картата на мъжа си, и той от нейната. Но такъв семеен модел е труден за разбиране явно за някои.

Ми на мен наистина ми е трудно да разбера -  дубликат от картата на мъжа ми и той от моята, картата е личен документ, нашите са поименни, все пак някъде може и да не ти я приемат и не би трябвало даже, след като съм Марийка и подавам карта на която пише - Пешо.

На мен ми е много сложно така, аз обичам прости неща, имаме карти,  от банките, в които постъпват доходите ни - две различни банки и  оплаквания нямам. Да държа  стари незакрити карти също не виждам необходимост. Кредитни карти нямаме и не искаме да имаме, не обичам и не приветствам.

# 973
Вероятно НСЧ има предвид, че имат издадени допълнителни карти на името на съпруг/съпруг, които "вързани"  към сметката на другия.
В такъв случай на картата пише името на съпруга/та, но разплащателната сметка е на другия от двойката.
Работила съм в банка, но такива случаи не са били практика.
Да съм виждала две-три издадени такива карти.
И на мен ми се вижда хамалогия, но явно тях така си ги устройва.

# 974
Тя милиони пътя писа, че имат по дубликат от всяка карта, ама нейсе, да й спестя още едно писане, ще го напиша вместо нея.
Тя има дубликат в своя портфейл от картата на мъжа си, и той от нейната...
Така бяхме някога, когато не беше разпространено онлайн пазаруването. Сега е много по-лесно, просто си имаме данните, самия носител не ползваме.
На мен в Тулуза ми я върнаха, проблем беше не самата карта, а банката, ако помня правилно, че беше преди години.

Общи условия

Активация на акаунт