Семейство без брак

• 43 198
  • 760
  •   1
Отговори
# 585

Не знам защо се върти и суче, само и само да се сложи знак на равенство между семейство и съжителство на семейни начала?
При това от хора, които упорито твърдят, че не искат да бъдат семейство по смисъла на закона!?
Нали в това е разликата- с брака се обвързваш " черно на бяло", без да си правиш тънки сметки как би могъл да се изнижеш безпроблемно от връзката или как би се минал, че придобитото ще е поравно на двамата, без значение кой е дал повече пари!?

Няма такова нещо.В страната в която живея/членка е на ЕС/ имат еднакви права и задължения хората в брак и с обявено взаимно съжителство на семейни начала/двойка/.След фактическа раздяла или развод, също.Обявено съвместно съжителство=брак, по смисъла на закона.Процедурата е по-тежка при развод, само ако има сключен и църковен брак, защото се иска допълнително разрешение от църквата.И с брак хората понякога се разминават като пътни знаци.Това прави ли ги семейство?

Имала съм удоволствието да живея и в брак и без.Разликата е само в човека до мен.

# 586
  • София
Няма такова нещо.В страната в която живея/членка е на ЕС/ имат еднакви права и задължения хората в брак и с обявено взаимно съжителство на семейни начала/двойка/.След фактическа раздяла или развод, също.Обявено съвместно съжителство=брак, по смисъла на закона.Процедурата е по-тежка при развод, само ако има сключен и църковен брак, защото се иска допълнително разрешение от църквата.И с брак хората понякога се разминават като пътни знаци.Това прави ли ги семейство?

Имала съм удоволствието да живея и в брак и без.Разликата е само в човека до мен.
Какво нещо няма?
По българските закони, ангажиментите в брак са строго определени и не важат за хора, живеещи на семейни начала.

# 587
За мен това, че не можете да говорите по тази тема - брак, не брак – е неприятно. Разбирам защо това ти носи чувство за несигурност и то точно сега, когато очаквате дете и когато би трябвало да се чувстваш по друг начин. Аз лично, ако чакам дете от някого и съм с него от шест години, бих говорила открито за тези неща – притеснения, желания и т.н.

# 588
Бракът е поправима грешка.Развода е трудоемък.
И тук има много теми как този който иска да напусне другия си плете кошницата години преди раздялата.Събира компромати,купува-продава и всичко това при развода да вземе повече.А не да е честно и по-равно.
И съотвено изгонени нищо не подозиращи хора.
Хората вече не са глупави и всеки се пази (с брак,без брак),защото и любовта не е това което беше.

# 589
Супер важния "подпис" на практика е отроче на изродени комунистически идеи за това как църквата не трябва да има място в живота на хората. Имам приятелка омъжена в щатите, е там си имаше свещеник, а не някаква лелка служителка да чете заучени клишета.

Това изобщо не е вярно, In4i. Гражданският брак, като институция в Европа, съществува от векове. Общо взето, когато държавата се отделя от църквата, тогава се появява. Съответно на различни места по различно време. В Щатите конкретно, разбира се, че съществува и е задължителен (All states (and the District of Columbia) require a marriage license issued by local civil authorities.) Стана ми интересно и си направих  труда да проверя точно в България откога съществува гражданския брак – още през 1897 г е имало опити да се еманципира брака от църквата, 36-та е първия проект за задължителното въвеждане на гражданския брак, а  официално е приет на 12 май 1945 година, утвърден от Регентите на България в името на  Симеон Втори.
С комунистите нищо "ново" не идва, това е естествен ход на събитията във една секуларна държава.

# 590

Не знам защо се върти и суче, само и само да се сложи знак на равенство между семейство и съжителство на семейни начала?
При това от хора, които упорито твърдят, че не искат да бъдат семейство по смисъла на закона!?
Нали в това е разликата- с брака се обвързваш " черно на бяло", без да си правиш тънки сметки как би могъл да се изнижеш безпроблемно от връзката или как би се минал, че придобитото ще е поравно на двамата, без значение кой е дал повече пари!?

Ето тук грешиш Absurd, за това ти напих, че няма такова нещо.Между съжителство на съпружески начала обявено в общината без ритуал и брак с ритуал има равенство, според закона в държавата в която живея, а тя е член на ЕС.Това, че в България го няма, не означава, че на други места не го има.Дразнещо да наричаш съквартиранти хора които живеят на съпружески начала, само защото се ограничаваш с българското законодателство.

# 591

По същата логика всички, които сключват предбрачни договори би следвало да не се смятат за истинско семейство, а за обикновени съквартиранти, защото предварително са се презастраховали ...

# 592
Catarina, коя е тази държава? Тук в Италия например има разлика между сключилите брак и тези на семейни начала. Незнам съвсем точно какви са, защото никога не съм се интересувала, но е така. Преди време имаше един протест на тези, които живеят на семейни начала и искаха същите права като сключилите брак. Ами политиците им казаха като искат същите права да се оженят. А иначе разрешението на църквата за разтрогване има значение единствено, ако искаш да сключиш нов църковен брак. Няма никаква юридическа стойност, освен това разтрогването не е толкова сложно. Но църковният брак е свързан с религията, а не със закона и се чудя защо изобщо го намесваме. И още нещо, тук и хомосексуалните напират да се женят, но като гледам май скоро няма да им разрешат.

# 593
  • София
In4i, права си за всичко което написа в темата за истинските отношения между хората в реалния живот.
Скрит текст:
Нямаш никаква вина, за това което се е случило в личния ти живот.Обяснението е много просто.Около добре осигурени и научени на трудолюбие хора, винаги се навъртат и интересчии.В младостта си тези неща един човек дори не ги предполага, защото начинът му на мислене е друг.Влюбва се и през ум не му минава, че отсрещната страна в комплект със свалените звезди, си прави тънки сметки.Разочарованието е смазващо и не е никакъв житейски урок.Паразити винаги е имало и ще има.Те така оцеляват, закрепвайки се към здравият организъм.

Дали някой ще се припознае в моя пост, изобщо няма да ме разтревожи, защото лицемерието също е част от живота.

Христос Воскресе!Поздравявам те лично и с празника, и с това, че казваш истината за огромна част от хората! bouquet

Ето тук вече идва ред за твоята преценка за хората около теб и възможността ти да отсяваш интересчиите. След като си позволила в твоя близък кръг да има такива хора, да те използват и да преживееш някакво разочарование, значи си носиш последиците. Никой не е застрахован, но е друго, когато не се хвърляш в начинанията сляпо, а първо обмислиш нещата. Говоря условно, не знам ти лично имаш ли такъв горчив опит, дано да нямаш.

С годините съм се научила да разпознавам хората почти от пръв поглед и гледам да не допускам в близкото си обкръжение подобни личности. Всъщност с времето се оказва, че нямаме допирни точки с такива индивиди и се срещаме все по-рядко в живота.

Подбирайте хората, с които общувате и ако се случи пропуск, изхвърляйте бързо подобни индивиди от обкръжението си! Peace

# 594
Супер важния "подпис" на практика е отроче на изродени комунистически идеи за това как църквата не трябва да има място в живота на хората. Имам приятелка омъжена в щатите, е там си имаше свещеник, а не някаква лелка служителка да чете заучени клишета.

.... Гражданският брак, като институция в Европа, съществува от векове. Общо взето, когато държавата се отделя от църквата, тогава се появява.

Интересно ми стана преди да съществува църкавата, дали е било важно да се полага някъде подпис пред публика в знак за вричане във вечна вярност и заедност в добро и в зло.Ако някой ме осведоми ще му бъда много задължена.

Естественото и изчистено от всякаки предразсъдъци отношение между мъж и жена, решили да заживеят заедно, е любовта между тях, желанието им да свържат живота си и да създадат и отгледат заедно децата си.

Така е missence, но този вид "познание" няма как да го има в един млад и наивен индивид, независимо от какъв пол е.

Anastasiya, не желая да посоча местоживеенето си по лични съображения.Тук се пише за наши близки и приятели.Ако аз не съм любопитна и суетна, това не означава, че всички са като мен.Не задължавам никой да ми вярва.Страната е католическа и лично съм полагала подпис в общината със задължително представени документи за официален развод преди това.

# 595
  • София

.... Гражданският брак, като институция в Европа, съществува от векове. Общо взето, когато държавата се отделя от църквата, тогава се появява.

Интересно ми стана преди да съществува църкавата, дали е било важно да се полага някъде подпис пред публика в знак за вричане във вечна вярност и заедност в добро и в зло.Ако някой ме осведоми ще му бъда много задължена.

Винаги е бил поставян въпроса за това какво е било преди. Преди да има църква, църковен и граждански брак са се събирали младоженците заедно с роднините на една поляна и са се "взимали". На някои места дори са се крадяли булките и т.н. Преди жената се е давала на мъжа и това означава, че тя трябва да върши домакинската работа, да работи на полето, да ражда 5-10-15 деца, да мълчи и да не се оплаква от нищо. Ако мъжа й я бие - тя е виновна, ако мъжа й пие - тя мълчи, ако мъжа й каже нещо - тя го прави без да каже и дума.
Та айде стига с това преди - става въпрос за сега - какво се случва в днешно време, какви права имат хората сега. Хората имат право да се женя и да не се женят. Като се оженят имат право да се разведат и да се оженят втори, трети, пети път. Имат право да делят имуществото си, имат право и да подпишат предбрачен договор или декларация, които да опазят това, което ще имат СЛЕД брака. и т.н. и т.н. Толкова много права имат вече хората, че могат да се възползват от всяко едно от тях, без да е нужно да се мисли какво е било преди. Защото едва ли някоя от нас би издържала на начина на живот на жените, които са живели преди

# 596
Коя църква преди да съществува? Християнската ли? Да, имало е – на практика всяка култура, цивилизации, вярвания и религии са измислили някаква форма на брак, правила, по които да живеят мъжа и жената (или мъжа и жените). Естествено това не е свързано с любовта, а с правата на наследяване и разбира се кой с кого има право да прави секс.  Simple Smile
Еволюцията църковен-граждански брак очевидно настъпва, когато се оформят националните държави със собствено законодателство и ясно разписани правила, лишени от тежестите на религиозните догми.
При всички положения "съжителството", което е "равно на брак" също изисква някакъв подпис някъде, където ще се каже – ето Пенка е моя партньорка и има право на това и онова, примерно когато ми дърпат шалтера – тоест така избягвания 'подпис" пак е някаква форма на договаряне, подписано, тоест брак.

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 13:27 от 10 c`s

# 597

... Като се оженят имат право да се разведат и да се оженят втори, трети, пети път. Имат право да делят имуществото си, имат право и да подпишат предбрачен договор или декларация, които да опазят това, което ще имат СЛЕД брака. и т.н. и т.н. Толкова много права имат вече хората, че могат да се възползват от всяко едно от тях, без да е нужно да се мисли какво е било преди. Защото едва ли някоя от нас би издържала на начина на живот на жените, които са живели преди

Значи изводът какъв е?Нужни са  били много години "усложнения", за да се стигне до естествената и единствена истина, че съвмесното съжителство  е въпрос на желание и любов между един мъж и жена.

# 598
А, хората се събират и живеят (с брак, или без) по много различни мотиви, любовта и желанието са пожелателни, но не гарантирани. Животът е шарен.

# 599
  • София
Какво разбирате под "усложнения"? Усложнение може да има при съжителство и при брак, просто са от различен характер.

Разводът е усложнение, но и юридически неясния статус на двойката и децата след съжителство, също не е малко усложнение.

Общи условия

Активация на акаунт