Семейство без брак

• 43 125
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
  • MI
Няма комплекси или по- скоро, няма ги там, където ги търсиш. Peace
Когато имаш собствен бизнес, правиш фирма, различна от ЕТ и въпросът ти е решен.
Но, да подпишеш договор, че всичко, което придобиеш през време на брака си е твое, е всичко друго, но не и проява на каквото и да било желание за общност и цялост.
Което е едно от основните неща в семейството.
Разбира се, говорим за първи брак.

Нямах предвид теб, а самия въпрос. Не е никакъв договор, просто преди сключване на брака заявяваш при какъв режим се сключва. Всичко останало е същото, няма никакви други клаузи. Просто това, което изрично може да се докаже, че си го купил лично ти по време на брака си остава само твоя собственост. И се практикува често точно като застраховка при фалит например.
А с ЕТто хич ама хич не си права. Колко фирми успяват да работят без заеми? И колко банки се съгласяват да дадат заем при обезпечение само имуществото на фирмата, особено ако не е голямо? Обичайна практика е да бъде гарант единия от собствениците поне. Освен ако не е сложил цялото си имущество като собственост на фирмата, но това не е особено умен вариант.  Peace Предполагам, че никой от семейството ти не е с негов бизнес, но не бързай да съдиш без да си била на мястото на някого. Просто не функционира така, особено при по-малките бизнеси, свободни професии и т.н. Малко предпазливост не пречи.

# 661
  • Пловдив
Вчера питах половинката за правата на двойките, които няиат брак. Преди време той искаше да ме включи в застраховката си, но за да докаже, че наистина не сме просто съквартиранти, пак се налага да отидем и да сложим подпис, че живеем на семейни начала. Само общият адрес не е достатъчен.
Бих искала да попитам тези, които нямат брак: ако децата ви попитат защо не сте женени, какво им отговаряте? Не сте се оженили, за да се разделите по-лесно, ако нещо се обърка  или пък, че е добре да си имаш едно наум и не може да се довериш изцяло дори на човек с когото имаш деца? Мисля си, че такива деца израстват с представата, че бракът е нещо и ненужно и опасно, което според мен не е добре. Освен това хората могат да бъдат роднини по два начина - чрез кръвна връзка или брачен съюз. Незнам, на мен тези въпроси са ми по-важни от материалните. Без брак бих чувствала, че нещо ми липсва, ако пък ще има и деца съм за брака с две ръце.
Ти не си роднина на съпруга си, преди няколко години по едно дело съдията пита жена "Вие имате ли родствена връзка с обвиняемия" а тя отговаря "Да, съпруга съм му" съдията обаче я поряза веднага "Госпожо, съпругът не Ви е роднина"  Laughing и цялата зала се засмя лекичко, горката жена направо я съжалих все едно е момиченце в първи клас. Имаме приятелски семейства живеещи без брак не съм чувала децата им да са ги разпитвали защо нямат сватба или пък да са страдали от това. Хората като си живеят весело и щастливо, а и децата им също какво значение има. А относно това дали имаш едно на ум или не, винаги трябва да го имаш това "едно на ум" дори и със себе си и това е не защото не обичаш някого или пък му нямаш доверие. В живота всичко се случва и колкото психически си по-подготвен за него толкова по-добре за теб.

# 662
Този съдия явно е имал много слаба обща култура. Той много се е изложил, а не жената. Погледни какво пише в уикипедия за роднински връзки. Бях убедена, че съм права, защото съм го чела.

# 663
"Роднинските връзки са отношенията между хората основани върху произхода на едно лице от друго (пряко роднинство) или на различни лица от общ родител (непряко роднинство), както и върху брачни семейни отношения." Незнам за вас, за мен е важно с мъжа, с който живея да сме роднини.
Кой е този съдия, ако си спомняш? Явно разбира от право по-малко от мен. Преди казах обща култура, но за мен е обща култура, защото не съм учила право, докато съдията явно основни понятия в работата си бърка.  Tired

# 664
  • Пловдив
Този съдия явно е имал много слаба обща култура. Той много се е изложил, а не жената. Погледни какво пише в уикипедия за роднински връзки. Бях убедена, че съм права, защото съм го чела.

Стига с тази Уикипедия. Тя не е закон, роднини са само тези, които имат кръвна връзка и тези, които са в пълно осиновяване. И аз няма да вярвам на законите и на съдя с 30 г. стаж, прокурор и цяла армия адвокати, а на един сайт!? Не всичко което пише в интернет е истина. Роднини са майка, баща, баби и дядовци, братя и сестри, лели, чичовци, братовчеди и др. Мъж и жена встъпили в брак са съпрузи (етим. со пранги или с окови, оковани), а техните роднини имат родство по сватство.

# 665
В роднински отношения си с роднините на мъжа ти - девер, зълва, свекърва, племенници и т.н. Според СК тези роднински връзки се прекратяват с разтрогване на брака.

# 666
Уикипедия ми е под ръка, затова от там цитирах. Иначе преди го бях чела някъде, не помня къде, но съм го запомнила. Освен това в уикипедията не пишат глупости. Това дали ти искаш да вярваш и е важно за теб е съвсем отделен въпрос.

# 667
  • Пловдив
Уикипедия ми е под ръка, затова от там цитирах. Иначе преди го бях чела някъде, не помня къде, но съм го запомнила. Освен това в уикипедията не пишат глупости. Това дали ти искаш да вярваш и е важно за теб е съвсем отделен въпрос.
За да не се тормозиш да търсиш, съпрузите са в семейноправни отношения по брак, които приключват с разтрогване на брака, както и родството по сватсво между техните роднини. Съпрузите не са роднини по смисъла и на друг член от СК, защото ако са, то те не могат да встъпят в брак ако са роднини по права линия, ако са роднини по съребрена линия до 4-та степен вкл. и т.н. При църковен брак пък към тези роднини се включват и роднините по сватство до 3-та степен мисля, че беше както и кумовете.

# 668
In4i, защото ми стана интересно, а също не съм запозната - какво е роднини по съребрена линия 4-а степен? Втори братовчеди или първи, примерно? Blush

# 669
  • Пловдив
In4i, защото ми стана интересно, а също не съм запозната - какво е роднини по съребрена линия 4-а степен? Втори братовчеди или първи, примерно? Blush

Тук е обяснено добре
http://eksior.com/wp-content/uploads/2010/02/Sxema-Rodstveni-vruzki.pdf

# 670
В роднински отношения си с роднините на мъжа ти - девер, зълва, свекърва, племенници и т.н. Според СК тези роднински връзки се прекратяват с разтрогване на брака.

Дара, явно е така, както казваш. Аз това съм чела и това съм запомнила и е вярно, но не съм го изтълкувала правилно. Не е уточнено, че не става въпрос за съпруга, а за неговите роднини  Grinning

# 671
Вие разбихте всякаква романтика на брака...то стана,че е задължително този който няма нищо да сключи брак,че да може да прилапа от имащия.Той колко е имащ е друг въпрос.
Напротив.
Да припомня, че в брака влизаш със собствеността, която вече имаш и излизаш пак с нея.
Всички, положили подписа сме на мнение, че каквото се постигне по време на брака, трябва да е общо- затова и сме се " бракували".
Романтиката е в това- да дава всеки от себе си колкото може за доброто на общността с еднаква фамилия.
А, ако не се получи, законът си го е решил кое- как да бъде и за нас не е изненада, нали сме се съгласили предварително.
Аз си представих как двама се женят.Булката едно 10г не работи,а само натяква на мъжа си колко малко пари изкарва и как не стигат за нищо.По цял ден люпи семки и чака да стане 17ч и да вземе детето от градина,защото оня нехранимайко мъжа и бил почнал втора работа и не може да вземе детето.Тя е изморена защото е готвила цяла сутрин супа топчета с готови топчета.
На мъжа му писва да е касичка и я напуска.Съответно съда присъжда всичко на нея.А той на квартира.
Донякъде има логика,защото мъжа ще се справи нали работи.Ама на нея каквото и да и дадат е загубена кауза.Като няма с какво да се издържа пак ще иде при мама и тате.

# 672

Тук е обяснено добре
http://eksior.com/wp-content/uploads/2010/02/Sxema-Rodstveni-vruzki.pdf
Благодаря. Беше ми любопитно за братовчедите.

# 673
И все пак, ако не сключа брак, никога няма да мога да кажа "съпругът ми" или в чужбина - "my husband". Какво ще казвам - "my partner", "my boyfriend", "my sweetheart"?  Confused

Деси, какви са тези фантастични сценарии, които измисляш? Щом мъжът е бил съгласен жената да не работи, явно го е устройвало, защото пък тя е поемала грижа за много други неща. Ако пък тя наистина за нищо не става, а той не е бил доволен, но е търпял цели 10 години, явно е кретен. Тогава какъв е изводът, ако си кретен не се жени? Ами може и да има логика  Laughing
А жена, която работи наравно с мъжа е явление предимно в последните 50-60 години. Откакто свят светува все семки ли са люпели и защо мъжете са се женели, а пък сега доста от тях не искат? Май няма връзка с това жената колко пари изкарва, нещо друго ще да е.  Laughing Пък и аз не познавам мъж, който се е развел с жена си понеже тя не изкарва пари, но може и такива да има. Тия въпроси също се обсъждат преди брака, а не след.

Последна редакция: пн, 02 май 2016, 15:26 от Anastasiya_S

# 674
  • Пловдив
И все пак, ако не сключа брак, никога няма да мога да кажа "съпругът ми" или в чужбина - "my husband". Какво ще казвам - "my partner", "my boyfriend", "my sweetheart"?  Confused

Аз например ако е служебно назовавам половинката си по фамилия или име и фамилия, ако е между приятели по малко име, между нас си  имаме обръщения. Хора които не са ни близки, но общуваме служебно винаги ме назовават като съпругата на ..... въпреки, че сме с различни фамилии и нямаме брак.   Къде в чужбина трябва да обясняваш, че сте съпрузи, ако е за хотелска резервация говориш на Вие съответно ако съпруг, гадже, любовник или каквото и да е се казва П. Петров е Г-н Петров, тези които са ви близки знаят кой кой е, а тези които не знаят би следвало да не фамилиарничат и да си говорите с учтива форма, където хората се назовават по име и фамилия, не мъжът ми, жена ми и т.н. Ако толкова държиш на англ. език можеш да го представяш като годеник, те и без това на запад могат да си стоят сгодени с години   Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт