НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 581
  • 726
  •   1
Отговори
# 345
FitnessPal има и друго предимство - може, ако нещото е пакетирано, да сканира бар кодът. Това ми помага, като съм в офиса, да речем, и не ми се занимава да преписвам числа, да търся имена и тн.  Peace

# 346
  • София
Здравейте отново Simple Smile

Това е извадка от първият пост

Цитат
И още нещо, което не е лошо да имате предвид: ако правите изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ - обременяване с глюкоза), е важно поне 4-5 дни преди това да се храните по-високовъглехидратно (с 150 - 250 грама въглехидрати на ден), защото в противен случай резултатите ви може да се окажат нереално завишени и да се притесните ненужно.

Не разбирам какво означава "нереално завишени". Ако се храня дълго време съобразно тази диета нивото на инсулин няма да е нормално, така ли? Ще е по ниско или високо?
Елл, ако се храниш по принцип нисковъглехидратно и направиш ОГТТ, тялото ти, което по принцип няма проблем с НВ, ще се сблъска с много въглехидрати, заради обременяването и реално има шанс да изстреля инсулина в небесата. Затова се препоръчва да се хапва по-въглехидратно еодна седмица преди ОГТТ, за да се види как реагира наистина тялото ти.
Все едно да искаш да видиш дали се напиваш лесно - една година никакъв алкохол и накрая от една чашка си под масата  Mr. Green ако искаш се напиеш качествено, поспененно въвеждаш алкохола, за да видиш истинския си капацитет  Blush ох, много зле обяснявам, дано съм помогнала Hug

# 347
  • София
Благодаря,момичета.Ще си изтегля приложението

# 348
  • София
Благодаря, Erinne, добре обясняваш.

# 349
  • SA
Елл, яденето на повече въглехидрати преди ОГТТ е изискване за всички хора, които си правят теста, не само спазващите ВМ НВХ. Така се преодолява физиологичната ИР на мускулите, която възниква бързо , за няколко дни,  при ограничени въглехидрати в храната или глад, с цел глюкозата да се запазва само за органи, които не могат да използват друго гориво.

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 15:42 от Kameloth

# 350
Аз си смятам съотношенията тук: https://www.zdravoslovno.com/calculators-calorie-counter
Доволна съм и ми дава ясна представа колко В М Б консумирам, като гледам да се движа в границите на допустимото. Като цяло ги смятам на другия ден, след като съм изминала целият ден.

# 351
Лея, имам спомен, че здравословно не се препоръчва, без да претендирам, че знам как работи. Peace Ето цитат от първа страница:
Цитат
Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com.  Следете сайтът да показва въглехидратите, мазнините и белтъчините като процент от дневните калории, а не като процент от дневните грамажи. По тази причина българският здравословно.ком не е подходящ.

# 352
Слушам един подкаст за мазнините и казват, че има бели и кафеви мазнини (white and brown fat): бялата е отговорна за производство на хормони, energy storage, а кафявата е много богата на митохондрии и е по-активна, дори имало и предложения тук-там да се класифицира като активна тъкан, т.е. нещо като мускул.
Някой срещал ли е информация за това? Аз го чух за първи път.

# 353
  • SA
Ули, наистина им разлика между кафявата и бялата мастна тъкан. Първата е доста по- добре представена при новородените деца и малки бебета, а при възрастни доколкото знам се среща основно около жизнено важни органи.
Наличието на митохондрии в нея я прави активна тъкан, в която се генерира енергия.

# 354
Да, Кам, споменават и това. Една от основните причини, защото бебетата се раждат от топла среда и кафявата масна тъкан е това, което може да ги топли навън, защото нямат достатъчно мускулна маса, за да се движат и да се топлят по този начин.

# 355
  • SA
Понеже стана въпрос за яденето на въглехидрати преди ОГТТ, преди малко ми попадна една публикация на човек с диабет, който от известно време следвал стриктно ВМ-НВХ и решил чрез ОГТТ да провери доколко това е повлияло ИР. Всъщност направил два теста - единият докато все още бил на НВХ с около 60-90 г. въглехидрати, а вторият след 3 дневно ядене по 150 гр. въглехидрати от ориз, картофи, ябълки и др.
Публикувал е резултатите си в статията:
http://www.diabetes-warrior.net/2012/05/03/dear-pancreas-you-may … nce-test-results/

Вижда се значителната разлика между тях - в първия случай те показват значителна ИР / макар и не диабет/, докато във втория случай кръвните захари по време на теста са почти нормални/ гранични за ИР/.

# 356
Момичета, много моля за помощ! Откриха ми камък в жлъчката - 5 мм. От близо 3 седмици съм със сравнително слаби болки, които бяха започнали да отминават последните 1-2 дена. Храня се режимно, но днес след 3 яйца с масло и бекон направо място не мога да си намеря от болка. Да спирам ли мазнините? Как да се храня?

# 357
  • SA
Jаs, щом имаш жлъчна криза, не яж мазнини, докато не ти преминат болките.

# 358
  • бургас
Здравейте дами!Какво ще кажете за сиропа от бъз на Димков/ред захар,ред бъз/От няколко години си го правя.1 суп.лъжица сутрин на гладно,дали ще се отразява на организма по някакъв начин,ако си на този режим?

# 359
Този сироп е чиста захар. Дори да го вместиш в процентите и сметката да ти излезе на края на деня, в рафинираната захар, с която се прави, няма нищо полезно.
Да не говорим, че като първа храна също не е добре, изстрелваш си инсулина още от началото на деня. Ако държиш на едната супена лъжица, поне нека бъде следобяд.

Общи условия

Активация на акаунт