НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 724
  • 726
  •   1
Отговори
# 495
Тъкмо вчера гледах орехчета, Вив.
А за какво е полезен?

# 496
Приключих с „The Art and Science of Low Carbohydrate Performance” . Акцентира се повече върху кетогенното хранене, а не ВМ-НВХ като цяло, но въпреки това има интересни моменти.
Още в самото начало се казва, че ВМ-НВХ не е подходящо за всички атлети, но целта е да се развенчае мита, че без В-ти не може да се тренира и да се гонят резултати.
*ВВ хранене обрича трениращия човек, особено при по-продължителни тренировки, да бъде зависим от въглехидратите като доминиращо гориво.
*Запасите на човешкото тяло под форма на мазнини ( обикновено повече от 40 000 ккал) надхвърлят многократно максималните запаси на гориво под форма на В (около 2000 ккал).
*Аденозин трифосфат (АТФ) е горивото за процесите в човешкото тяло, в това число също контракциите на мускулите. При интензивни тренировки нуждите от АТФ нарстват. Тъй като не можем да складираме АТФ се налага бърз синтез на АТФ от други енергийни ресурси. Двата основни източника са В и М. Колкото повече В са достъпни, толкова повече В гори тялото като в същото време се възпрепятства достъпа до неговите запаси на М.
*В днешно време В-те винаги се разглеждат като предпочитаното гориво за атлетите. Каква е логиката, обаче, след като В –те не могат да се складират в тялото в големи количества? Мастните клетки,напротив, имат голям капацитет да скалдират М. Интензивните тренировки могат да изпразнят запасите на гликоген само за няколко часа, а когато човек е мазнинно адаптиран, хипотетично той разполага с гориво при интензивни тренировки за няколко дни.
*По време на продължителни тренировки, когато резерва на тялото под формата на гликоген намалява, черният дроб трябва да поддържа нивата на кръвна захар, като не само е необходимо да подсигурява трениращите мускули, но и нормалните функции на тялото, особено тези на централната нервна система. Намаленият достъп на В, особено за мозъка, води до рязък спад в енергията. В същото време има неизчерпаем източник на енергия скрит в мастните клетки, който е на разположение, но не може да се използва ако организма не е мазниннно адаптиран.

Ще споделя още, но сега ще излизаме с дребоса.  Mr. Green

Последна редакция: сб, 21 май 2016, 01:43 от svetty1980

# 497
  • Пловдив
Жижи, безкрайно благодаря за рецептата  Hug
Дали вече са станали орехчетата? Имаме на вилата орех, ама знам ли ги кога стават  Mr. Green
Изчакай до края на май,а ако е по-нависоко вилата и до първите дни на юни,за да станат по-големи орехчетата и да пуснат повече йод Laughing.

# 498
  • София
Свете, благодаря за репортажа  Hug
Ули, за набавяне на йод е ликьорчето.  Hug
Жижи,  колко трябва да са големи?  Embarassed

# 499
  • Пловдив
Вивче,като нормален орех почти трябва да е големината,но да е все още зелен.

# 500
  • София
Благодаря ти Жижи  Heart Eyes
Ще се съберем на по ликьорче  Heart Eyes

# 501
Реших да споделя моите перипетии след одстраняването на хормоналната ми спирала Мирена.

След първия цикъл гладът ми беше неописуем, имах покачване от един кг. След втория цикъл гладът изчезна, апетитът се нормализира и свалих 6кг за периода 18.04.-18.05.
Ето и мерки:
талия -6см
ханш -4см
обиколка през пъпа (т.е.паласки) -7см
бедро -4см

Надявам се да постигна хормонално равновесие и да го запазя. С хормоналната антиконцепция приключих.

# 502
  • UK
Дези, много се радвам за теб, благодаря че сподели  Heart Eyes
Аз съм жесток противник на хормоналната контрацепция, не мога да се спра да проповядвам назидателно на всичките ми приятелки, дори нови такива  Joy

# 503
Здравейте, момичета.

Отдавна не съм писала. Бавно и неусетно станаха 4 месеца на режима. Бях се оплакала, че ми стана лошо във фитнеса, но вече всичко е наред. Просто не мога да тренирам на гладно и това е. Хапвам режимно 2 часа преди това и всичко е ок.

Обаче имам проблем - тази седмица ни бяха профилактичните прегледи на работа и холестеролът ми е над нормата - 6.8. Да се притеснявам ли, нямам с какво да го сравня, защото не съм се изследвала преди да почна да се храня така. Дали да чакам още малко време и да го изследвам пак? Ще съм благодарна за всякакви съвети.

# 504
  • София
Морско_момиче, само общия холестерол ли ви изследваха?
Имаш ли възможност да си пуснеш разбивка - триглицериди, HDL, LDL.
Там ще покаже, ако нещо не е наред.

# 505
  • Пловдив
Морско_момиче,тук в темата много пъти е коментирано,че при все още отслабващи хора холестеролът често пъти е завишен.Трябва да се стабилизират килограмите и чак тогава да се изследва отново холестеролът.

# 506
# 507
Бис, статията е с днешна дата.  Mr. Green

Вив,  Hug

Липсва ми активността в темата. Обичах сутрин след тренировка , с кафето да наваксвам( заради часовата разлика) с новите публикувани мнения. Стигали са и до 70.  Sad

# 508
Свети, и на мен ми липсва, и лично на мен ми липсват преразказите и препратките към изследвания, които си запазвах да чета през деня.

# 509
Дана, точно това ми липсва и на мен.

В момента чета "Protein Power". Издадена е 1995 г, мисля. Информацията в нея и по-новите книги , които съм чела се припокрива.Поне до момента. Прочетох обаче нещо за хормона на растежа, което силно ме впечетли и исках да споделя. Едни от факторите, които стимулират хормона на растежа са ниските нива на кръвна захар и съответно нисковъглехидратното хранене. Във връзка с това , за да се възползваме максимално от хормона на растежа, в книгата се препоръчва трениране винаги на гладно, само вода по време на тренировки, както и изчакване поне час преди хранене след тренировка. Произведеният хормон на растежа, стимулиран от тренировка, навлиза в циркулация в края на самата тренировка или непосредствено след нея. Повечето трениращи към днешна дата консумират нещо високо-въглехидратно преди, по време и след тренировка, а единственото , което постигат с това всъщност е подтискане производството на хормон на растежа. От както тренирам по сериозно( 2 години) , винаги тренирам сутрин на гладно. Колкото и да изчакам след хранене, не ми е приятно да тренирам, но за първи път попадам на подобна информация.

И още нещо.Знаем, че пика на хормона на растежа настъпва час-два след настъпване фазата на дълбокия сън. Не се препоръчва високо-въглехидратна вечеря, защото това би повишило кръвната захар, което от своя страна би подтиснало нормалното производството на хормона на растежа.

Общи условия

Активация на акаунт