НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 712
  • 726
  •   1
Отговори
# 510
Свети, а каква точно е ролята на хормона на растежа при възрастните обясняват ли?

# 511
  • На брега на реката
Свети,
От това което пишеш за хормона на растежа излиза, че и вечер не бива да се яде въглехидрат. Не, че се чудя дали да хапвам вечер или не, но в темата често съм срещала съвет, ако въобще се консумира нещо въглехидратно, то да е вечер.

# 512
Съветът за консумацията вечер е гледна точка на това, че ако започнеш от сутринта, повишената кръвна захар може да доведе до засилен глад през целия ден.

# 513
  • Бургас
Здравейте, момичета  Simple Smile

В момента нямам време да пиша много, но по повод на растежния хормон, извадих моя справочник-книгата "Хормонална диета".
Накратко това е хормона на младостта, издръжливостта, здраво силно тяло, вътрешен мир и устойчивост.От него най-много зависи младежкия вид.Синтезира се по време на сън и по спомен също преработването на храна по време на сън пречеше на производството му, но ще взема книгата с мен да си припомня повече.

# 514
  • SA
За растежния хормон само да допълня, че силен стимул за увеличаването му са интервалните тренировки, било със спринтове или друг вид краткотрайно анаеробно натоварване, редувано също с кратка по- лека физическа активност /Меркола преди време имаше няколко статии по въпроса/. А Фънг твърди, че нивата на растежния хормон нарастват 2 -3 кратно по време на фастинг.
Иначе за значението му - той е анаболен хормон, който мощно стимулира клетъчната пролиферация и регенерация, обновлението и възстановяването на тъканите. Бил е използван в миналото като допинг от елитни спортисти и намира приложение в анти- ейджинг терапиите.

# 515
  • София
Аз по едно време много се бях запалила да го стимулирам този толкова прекрасен наш хормон, с цел орелефяване (чистене), но малко време успях да издържа. Не е лесно, поне за мен. Разбира се, не зная постигнала ли съм нещо, само по прочетена информация се ръководех.

И на мен ми липсва духа в темата, улавям се, че с дни не влизам вече.  Cry
Шоки, ако четеш, върни се  Praynig

Светенце, благодаря, че споделяш  Hug Искаме още!  Heart Eyes

# 516
  • Пловдив
Момичета,все се каня да ви питам,според вас как е по-добре да се ядат плодове?Преди или след храна?От гледна точка на повишаването на инсулина се интересувам,кога ще се повиши по-малко,ако преди това съм яла или веднага след това ако ям?

# 517
Жижи, и аз това съм се чудила. Само се досещам да е в комбинация с протеин или мазнинка.

Свети, благодаря за информацията!
Значи, този растежен хормон същият ли е като IGF-1? Аз досега съм мислела, че ниските му нива са символ на дълголетие. От разговора на Кресър с Питър Атия за дълголетието съм го чула, а Атия определено е застъпник на ниския инсулин и високите мазнини в това отношение. Високия IGF-1 го свързват с консумация на немазно месо (протеин), богато на аминокиселината метионин. От там и изводът, че по-добре храненето да е богато на мазнини, отколкото на протеини.
Също бях гледала това лаишко клипче, в което от 21-та минута се обяснява как действа IGF-1 в тялото и защо трябва да е нисък. Целта на клипчето е да покаже как с различни видове фастинг може да се подобрят здравословни показатели. IGF-1 е набеден, че като е висок, клетките се делят бързо. Когато е нисък, вместо бързо делене тялото преминава към поправка на съществуващите клетки и е по-верятно да се поправят щети по ДНК.
Може би нивата му се покачват след физическа активност, но е хубаво да е нисък по принцип? newsm78

# 518
  • SA
Дана, ще прочета статията на Кресър и Атия за дълголетието с голям интерес. И двамата са сред любимите ми автори.
А растежен хормон /GH - или соматостатин/ и  IGF-1 / соматомедин/ не са едно и също нещо. Растежният хормон се синтезира в хипофизата, а  IGF-1 се нарича още инсулиноподобен растежен фактор /протеин/ и се синтезира в черния дроб.
Растежният хормон спада към групата на контраинсуларните хормони - т.е. наднормено завишени нива при някои заболявания могат да доведат до инсулинова резистентност и нарушена глюкозна обмяна. Поднормено ниските нива на  IGF-1 пък намаляват действието на растежния хормон върху неговите рецептори. Има групи от хора с генетичен дефект, в резултат на което имат много ниски нива на  IGF-1 - заболяването се нарича синдром на Ларон. Хората с този дефект са джуджета, често със затлъстяване и някои други здравословни проблеми, но боледуват изключително рядко от диабет от 2 тип и от рак.
А смисъла да стимулираме по естествен начин растежния хормон е тази, че с възрастта неговата секреция намалява в пъти, а той е важен фактор за обновяването на тъканите, за поддържане на добра мускулатура, кости, кожа.
Жижи, за плодовете - логично е, че когато се ядат с друга храна, захарта в тях да се усвоява по-бавно и това да има по-слабо влияние върху инсулиновата секреция. Но все пак зависи и от други неща като например какво количество плодове и друга храна се яде.
За себе си от доста време установявам, че плодове просто не ми се ядат. Като вляза в магазин гледам, гледам, избирам, чудя се и накрая все си тръгвам с няколко килограма месо, риба или субпродукти.  Joy
О, забравих да кажа, че напоследък ям доста сусамов тахан, един голям буркан отива за седмица.
И почти всеки ден, понякога и по 2-3 пъти на ден изнасям по една обширна беседа на мои приятели и познати, а понякога и непознати  Grinning по темата за нашето хранене. Ми като ме питат как успявам да си поддържам теглото и им казвам истината.  Embarassed

Последна редакция: вт, 24 май 2016, 13:28 от Kameloth

# 519
  • ES
...
О, забравих да кажа, че напоследък ям доста сусамов тахан, един голям буркан отива за седмица.
..
newsm81 не е ли много за седмица. Как го ядеш, самостоятелно или го комбинираш с други храни? И от къде си го набавяш? (в чужбина живееше, нали?)

# 520
  • София

Жижи, за плодовете - логично е, че когато се ядат с друга храна, захарта в тях да се усвоява по-бавно и това да има по-слабо влияние върху инсулиновата секреция. Но все пак зависи и от други неща като например какво количество плодове и друга храна се яде.

Да, това щях да кажа и аз.
Например, има значение дали ще ядеш диня или малини, пъпеш или кисела ябълка, както и дали ядеш динята (давам нея за пример, защото е с малко фибри и много захар) след ядене или самостоятелно.
От значение е и количеството, естествено.
Но в крайна сметка, ако добре сработва твоята собствена инсулинова регулация, не виждам проблем в плодовете, особено ако не се ядат в огромни количества.

Кам  Hug Hug Hug
Супер интересно беше обяснението на двата вида хормоняци  Hug

# 521
  • SA
Да, така е Вивче. Няма нищо лошо и вредно в това един човек с добра обмяна да си хапва от време на време плодове. Стига това да не му е основната храна и да не изяжда по килограм наведнъж. Това последното от опит мога да кажа, че го правят хора, които хронично си гладуват /така бях и аз преди години/.
Гери, в България съм в момента ☺ Не ми идва много тахана,  хапвам си доста като бързам и нямам време да приготвям друга храна. За калории и мазнини отдавна престанах да се тревожа. Затлъстяването не е нарушение в енергийния баланс, а хормонално заболяване.

Последна редакция: вт, 24 май 2016, 15:18 от Kameloth

# 522
Кам, благодаря за обяснението. Hug
Супер е, че обясняваш на повече хора за ползите от това хранене и имаш слушатели.
Има и един разговор между Кресър и Марк Сисън, но той е насочен повече към спортните среди. Това, което ме озадачи, докато го четох е, че Марк Сисън е на 62 и изглежда така:
Скрит текст:

# 523
За всичко друго съм съгласна с вас, но за плодовете съм категорично несъгласна да се ядат след храна.
Или преди или съвсем самостоятелно.

# 524
Ули,Бобулина, момичетата вече са ви отговорили.  Hug

Кам, още веднъж да изкажа благодарност за отделеното време и винаги прекрасните обяснения.  Hug

Дана, и аз така си се представям към 60те.  Mr. Green

ВивчеHug Споделям още.  Simple Smile

Въпреки че книгата се казва "Protein Power" става въпрос за НВ-ВМХ с адекватни , но не високи количества протеин. За хора с доста голямо наднормено тегло( над 20%), високо кръвно, висок холестерол и триглицериди, нисък HDL, ИР и диабет се препоръчва да започнат с Фаза 1 като  поддържат В под 30 гр на ден. За хора с по-малко наднормено тегло и без метаболитни проблеми , и като 2ра стъпка след Фаза 1 , след нормализиране на кръвното,кръвната захар и липиди, се препоръчва поддържане на В под 55 гр на ден.
Целта на тази 2ра фаза е намаляване на % мазнини в тялото и увеличаване на мускулната маса.

Следващата фаза е тази на поддържане, с която всеки трябва да експериментира и да открие своята В толерантност. Препоръчва се бавно и внимателно да се увеличава количеството В с по 10 гр докато В достигнат приблизително количеството П. Важно е на всяко ново ниво В да се стои по 5-7 дни, за да се стабилизира секрецията на инсулин преди да се продължи с последващо увеличаване количеството на В.

Споделям тази информация с идеята, че на някой четящ може да му бъде от полза.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт