НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 702
  • 726
  •   1
Отговори
# 540
  • here, there, everywhere
Яна, благодаря.

За да не правя само спам в темата ще кажа как съм решила да се храня. Опитах много ниско въглехидратно, но не ми понася. Буквално изтрещявам и така налитам на глупости. Решила съм да ям един, до два плода на ден и много спорадично малко ориз или киноа. Искаше ми се да съм по-стриктна, но явно това при мен води до преяждане с боклуци.
Също така открих, че ако обеля и замразя портокал на парченца, после ми е много вкусен и мога да го ползвам за десерт. Все едно сладолед ям. Боже би тялото ми иска по-дълго време за настройка. Ако е така, ще му го дам.

# 541
Здравейте, както казват многото хубаво, не е на хубаво. Предварително се извинявам, ако е дискутирано вече, не успях да намеря нищо. Та имам въпрос- някоя от вас имала ли е нередовен или липсващ цикъл след отслабване? Пропусна ми миналия месец, сега много се притеснявам да не пропусне пак. Бях на 1200ккал, увеличих ги до около 1400, според треньора ми би трябвало да поддържам тегло на около 1550, тоест нр е нещо рязко намалено. Но много ме е страх. Някакви съвети? Принципно засега ми пропусна само веднъж, тоест нормално е- стрес си е за организма, но възможно ли е да стане по-лошо? Освен това напоследък бях под стрес заради изпити а и се разболях. Но възможно ли е това да е от храненето?

# 542
  • София
Здравейте, както казват многото хубаво, не е на хубаво. Предварително се извинявам, ако е дискутирано вече, не успях да намеря нищо. Та имам въпрос- някоя от вас имала ли е нередовен или липсващ цикъл след отслабване? Пропусна ми миналия месец, сега много се притеснявам да не пропусне пак. Бях на 1200ккал, увеличих ги до около 1400, според треньора ми би трябвало да поддържам тегло на около 1550, тоест нр е нещо рязко намалено. Но много ме е страх. Някакви съвети? Принципно засега ми пропусна само веднъж, тоест нормално е- стрес си е за организма, но възможно ли е да стане по-лошо? Освен това напоследък бях под стрес заради изпити а и се разболях. Но възможно ли е това да е от храненето?

Имало ли е мазнини в храната по време на това отслабване?

# 543
Мадлен97, не даваш подробности за храненето си, но от поддържане на ниски калории продължителен период от време, в комбинация с интензивен спорт и стрес е напълно възможно. Преди около 10 години в резултат на горепосочените фактори бях 6 месеца  без МЦ. За щастие се осъзнах на време и нямаше непоправими последствия.Имам си и дребос.  Heart Eyes  

# 544
Да, основно съм на мазнини, треньорът ми каза да си увелича протеина. Въглехидратите ги държа под 50 гр, основно от плод или мед. Пия по чаша домашно прясно мляко на ден, сирена, яйца , бекон, мас и месо.  Зеленчуци ест. Основно това ям. Но нашите не го приемат, нали знаете полезно е " от всичко по малко", затова и се притеснявам да им споделя, ще ме карат да ям " нормално"- вкъщи се готвят основно картофи и боб...

# 545
Мадлен97, в случая значение имат калориите и по-скоро тяхното ограничаване. Колко време си била на 1200 кал- години, месец....колко интензивно тренираш.... Peace

# 546
Мадлен, аз вече година и 2-3 месеца се боря с този цикъл и мисля, че проблема си го докарах точно по същия начин, с малко калории и много тренировки, само дето аз бях изключила почти мазнините. Сега затова минах на този режим, но все още нямам резултати, също така пия от 2 месеца Белара 21+7.

# 547
  • USA
При мен пък когато спазвам стриктно НВ-ВМХ цикълът ми идва през 25 дни. Когато се поотпусна с въглехидратите, пак си става на 30-31 дни.

# 548
Момичета, влизам с молба ако някой може да ми помогне да сваля следните 3 книги:
paleo cookbook: over 100 gluten-free recipes to help you shine from within
the Paleo kitchen: Finding primal joy in modern cooking
OMG. That' s paleo?

Nuclear  Hug Ако щеш вярвай, точно на ФБ страницата на въпросната дама ме "хващаш". Ако успееш да свалиш нещо, кажи моля те, че при мен рестрикциите са големи и аз отдавна съм се отказала. Само на готово действам.  Blush Иначе  обмислям да си поръчам книгите й на хартиен носител, но това ще стане като се прибера на родна земя лятото.  Peace
Аз също въртях, суках, и май- май палеото най- ми допада като хранене. В сравнително умерената си разновидност.   Laughing
И да ви кажа, че новото ми хоби е висене по книжарници- там, където има вселена от литература за хранене и лайфстайл. Почти навсякъде има и по някой друг диван, свободно може да се преглеждат или направо четат книги/ списания и съм в състояние да откарам така 3- 4 часа без проблем.  Mr. Green

# 549
Мадлен97, в случая значение имат калориите и по-скоро тяхното ограничаване. Колко време си била на 1200 кал- години, месец....колко интензивно тренираш.... Peace

Около месец и половина, няма два, проблемът може би е, че аз никога досега не съм си засичала ккал- тоест нямам абсолютно никаква идея на какви ккал поддържам тегло. Бях спряла фитнеса за около година и качих 2кг. Затова и треньорът веднага ме сложи на диета. Иначе ходя на танци 2-3 седмично и 1 час фитнес. Смисъл при всички случаи не се претоварвам и не се изтощавам. А малко съм скептична около 1550 ккал, които ми каза за поддържане- смисъл, не може физиологията да се подчинява стриктно на един калкулатор, но.. Thinking

# 550
  • ES
Аз веднъж след отслабване и смяна на климата (последното много ми влияе) ми акъсня едно 10-15 дена, но чак да прескочи. Ако и този месец не дойде отивай на гинеколог.

# 551
  • София
А преди гинеколога, вдигни калориите.

Момичета, внимавайте. Отслабването не е шега работа. Умната.

# 552
  • София
При мен пък когато спазвам стриктно НВ-ВМХ цикълът ми идва през 25 дни. Когато се поотпусна с въглехидратите, пак си става на 30-31 дни.
Моят също. Разликата е, че варира 26-29 дни, но горе долу това е зависимостта.

Плод на гладно - може би, но само следобед. Сутрин озверявам от глад след зелена ябълка, например. Но аз ям основно кисели плодове.

# 553
Някой наскоро се беше притеснил от завишената стойност на общия си холестерол. В "Protein Power" това,което трябва да знаем  за холестерола е обяснено много просто  и затова реших да споделя на кратко:

* Холестеролът(Х) е жизненоважен за човека.
*Само 7% от Х се намира в кръвта, останалите 93% - в клетките.
*Х-ът е градивната единица за стероидните хормони, в това число естроген и тестостерон.
*Х-ът е основния компонент на жлъчния сок, който подпомага храносмилането. Без Х не могат да бъдат абсорбирани мастноразтворимите витамини А,Д,Е и К от храната.
*Х-ът е необходим за нормалното развитие на мозъка и нервната система.
*Х-ът е предшественик на витамин Д в кожата.
*Х-ът е изключително важен за нормалния разтеж и възстановяването на тъканите. Всички клетъчни мембрани и органели са богати на Х.
*Х-ът играе главна роля в транспортирането на триглицеридите.
*80% от Х се произвежда от тялото.Всяка клетка е способна да произвежда Х. Повечето обаче разчитат на Х, произведен от черния дроб,червата и кожата, като най-голям дял се пада на произведения от черния дроб.Когато количеството на Х в храната е по-голямо, черният дроб синтезира по-малко и обратно- когато количеството в храната е по-малко, черният дроб произвежда повече.
*Нивата на Х се регулират в самите клетки, но не и в кръвта. Няма механизъм, който да сигнализира, че нивата на Х в кръвта са твърде високи и тялото трябва да произвежда по-малко.
*Клетките имат постоянна нужда от Х за изграждането и възстановяването на своите мембрани, както и за да могат успешно да изпълняват своите жизнени функции. За да си осигури всичкия този Х, клетката или произвежда сама такъв, или взема от кръвта, или и двете. Клетката си набавя Х от кръвта като "изпраща" структури, наречене LDL рецептори на повърхността . Те привличат и опосредстват навлизането в клетката на богатите на Х LDL частици. Вътрешността на клетката се нуждае от големи количества Х, поради което и сензорите за нивата на Х се намират вътре в самата клетка. Намаляването на нивото на Х в клетката активира тези сензори и те сигнализират, че или трябва да се произведе още Х, или трябва да се набави такъв от кръвта.По този начин нивата на Х се регулират и поддържат в тесни оптимални граници. Тези сензори обаче дори и не "подозират" за Х в кръвта, който задръства артериите.
*Ако производството на Х в клетката намалее, поддържането му в оптимални граници трябва да се компенсира от Х в кръвта.Това е и принципа, на който работят повечето понижаващи Х лекарства. Забавеното производство на Х в клетката индиректно увеличава "производството" на LDL рецептори , които биват "изпращани" на повърхността на клетката , за да придърпват богатите на Х LDL частици, като по този начин намаляват LDL холестерола в кръвта.
*Завишените нива на инсулин стимулират ензима, който е отговорен за високото производство на Х в клетките, което води до изобилие на Х вътре в самите клетки.С достатъчно количество в клетките, те нямат причина да изпращат рецептори за допълнително Х от кръвта. Така количествата на LDL в кръвта нарастват и остават завишени.

Има още, но май стана доста дълго, а и при мен стана време за лягане. Дано ви е било интересно.

# 554
Скрит текст:
Някой наскоро се беше притеснил от завишената стойност на общия си холестерол. В "Protein Power" това,което трябва да знаем  за холестерола е обяснено много просто  и затова реших да споделя на кратко:

* Холестеролът(Х) е жизненоважен за човека.
*Само 7% от Х се намира в кръвта, останалите 93% - в клетките.
*Х-ът е градивната единица за стероидните хормони, в това число естроген и тестостерон.
*Х-ът е основния компонент на жлъчния сок, който подпомага храносмилането. Без Х не могат да бъдат абсорбирани мастноразтворимите витамини А,Д,Е и К от храната.
*Х-ът е необходим за нормалното развитие на мозъка и нервната система.
*Х-ът е предшественик на витамин Д в кожата.
*Х-ът е изключително важен за нормалния разтеж и възстановяването на тъканите. Всички клетъчни мембрани и органели са богати на Х.
*Х-ът играе главна роля в транспортирането на триглицеридите.
*80% от Х се произвежда от тялото.Всяка клетка е способна да произвежда Х. Повечето обаче разчитат на Х, произведен от черния дроб,червата и кожата, като най-голям дял се пада на произведения от черния дроб.Когато количеството на Х в храната е по-голямо, черният дроб синтезира по-малко и обратно- когато количеството в храната е по-малко, черният дроб произвежда повече.
*Нивата на Х се регулират в самите клетки, но не и в кръвта. Няма механизъм, който да сигнализира, че нивата на Х в кръвта са твърде високи и тялото трябва да произвежда по-малко.
*Клетките имат постоянна нужда от Х за изграждането и възстановяването на своите мембрани, както и за да могат успешно да изпълняват своите жизнени функции. За да си осигури всичкия този Х, клетката или произвежда сама такъв, или взема от кръвта, или и двете. Клетката си набавя Х от кръвта като "изпраща" структури, наречене LDL рецептори на повърхността . Те привличат и опосредстват навлизането в клетката на богатите на Х LDL частици. Вътрешността на клетката се нуждае от големи количества Х, поради което и сензорите за нивата на Х се намират вътре в самата клетка. Намаляването на нивото на Х в клетката активира тези сензори и те сигнализират, че или трябва да се произведе още Х, или трябва да се набави такъв от кръвта.По този начин нивата на Х се регулират и поддържат в тесни оптимални граници. Тези сензори обаче дори и не "подозират" за Х в кръвта, който задръства артериите.
*Ако производството на Х в клетката намалее, поддържането му в оптимални граници трябва да се компенсира от Х в кръвта.Това е и принципа, на който работят повечето понижаващи Х лекарства. Забавеното производство на Х в клетката индиректно увеличава "производството" на LDL рецептори , които биват "изпращани" на повърхността на клетката , за да придърпват богатите на Х LDL частици, като по този начин намаляват LDL холестерола в кръвта.
*Завишените нива на инсулин стимулират ензима, който е отговорен за високото производство на Х в клетките, което води до изобилие на Х вътре в самите клетки.С достатъчно количество в клетките, те нямат причина да изпращат рецептори за допълнително Х от кръвта. Така количествата на LDL в кръвта нарастват и остават завишени.
Има още, но май стана доста дълго, а и при мен стана време за лягане. Дано ви е било интересно.

Благодаря, на мен ми беше много интересно.  Hug Моля те продължавай да споделяш с нас, които сме зле с чуждите езици, всичко, което ти се струва полезно и интересно. Не само ти, а всички. Благодаря ви  Hug Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт