НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 671
  • 726
  •   1
Отговори
# 90
  • На брега на реката
Джемма, страхотни резултати и физически и здравословно. Браво на теб. От все сърце ти се радвам. Много е позитивно и мотивиращо.

# 91
Привет от мен.  Hug
Чета ви, следя ви, но няма с какво по- интересно да се разпиша. Храня се предимно палео.  Peace
Джемма, поздравления!!! Браво. Браво. Браво.
blackisback , домати със сметана е вълшебна салата! Май довечера и аз ще направя такава.  Laughing
Спорна седмица на всички!!!

Шоки, липсваш!!! Кам и тя, но поне се разписва от време- навреме.  Heart Eyes

# 92
  • SA
Пак страхотни новини от Джема. Браво, момиче! Впечатляващи са резултатите ти.  Hug
Да ви споделя впечатленията си от срещата за глутена.
Накратко казано, в България гастро-ентеролозите вече приемат съществуването на т.нар. нецелиакична глутенова непоносимост и се натрупват все повече клинични доказателства, че такова заболяване съществува, а не е плод на въображението на някои хора. Според една от лекторките, при такива хора често били завишени антиглиадиновите антитела.
Приема се също така съществуването на leaky gut - синдром. За съжаление в България все още не се правят тестове за доказването му / не се изследва никъде зонулин, нито се прави лактулозо- манитолов тест/.
Много ми хареса презентацията на една лекарка - доцент от Варна, която засегна подробно тези чревни нарушения, а също така обясни, че напоследък се счита за грешка, че хората избягват и ограничават холестерола и мазнините.  Simple Smile
Разбрах също така, че в БГ вече има мляко за кърмачета, нуждаещи се от кетогенно хранене - KetoCal се нарича и в 100 грама от него се съдържат 70 г. мазнини, 14 грама протеини , няколко грама въглехидрати и фибри. Препоръчва се особено за деца с епилепсии и е отчетено добро повлияване на гърчовете при част от децата.  
Представена беше и една фирма за безглутенови продукти - брашна, бисквитки, хлябове, солети и т.н. - Dr.Schar.

# 93
  • Пловдив
Кам,благодаря за интересната информация!Особено ми стана интересно млякото за кърмачета,съжалявам че нямаше такова когато аз кърмех и ми се наложи да дохранвам.Но нищо,сигурно ще има други майки,които ще се възползват от него.

# 94
  • SA
Жижи, едва ли за нормални и здрави бебета ще е подходящо това мляко, най- малкото, че е много скъпо. По- скоро е за малки деца със заболявания, изискващи строго кетогенно хранене.

# 95
  • Пловдив
А,ясно,аз малко като албански реотан Laughing,но все пак разбрах.

# 96
Днес си купих кокосова сметана. РАзреждала се с вода и се биела като нашата сметана . В неразбито състояние е твърда. Някой експериментирал си  е с такова нещо?

# 97
тук кокосовата сметана не е твърда Thinking,но е по-гъста от животинската
всъщност,в кокосовото мляко (било  на хладно място) се получава една твърда част отгоре и вода отдолу
водата изхвърлям,но това гъстото го изяждам без да го разбивам Heart Eyes
с кокосова смена правих крем-карамел (без захар,естествено) беше нещо страхотно,но имах и страхотно разстройство посред нощ ooooh!
и кокосовата сметана наистина се разбива Laughingстава като крем шантий,но вода не съм слагала

# 98
не,тази е твърда и от магазина ми казаха,че заради кокосовото масло е твърда

# 99
  • София
За пореден път се убедих, че ядките не са за мен.

Кам, хрумна ми да те питам дали знаеш какъв е съставът на кърмата, дали се доближава до това АМ, което споменаваш в последния си пост?

# 100
  • SA
Змия, не, това кетогенно мляко не е сходно по състав с кърмата. Обикновените адаптирани млека се доближават повече до нея като съотношение на макронутриентите. Все пак, кърмата си е с високо съдържание на мазнини, очевидно нужни за бързо растящия детски организъм и особено мозък.
Кокосова сметана аз често съм купувала, но освен да си я добавям към кафе, нищо друго не съм правила с нея.
Да ви кажа и че страшно ми харесаха суровите какаови зърна. Хрупам си ги вместо ядки и даже и от какао/ шоколад ми харесват повече.

# 101
Кокосовото мляко наистина е твърдо като крем в кутийката. Аз правих бонбони с него и кокосови стърготини без захар естествено.
Не съм срещала кокосова сметана. От нея ще стане страхотен сладолед Simple Smile

# 102
Змия, аз ям 50г сурови ядки веднъж седмично, много насила, ама уж разнообразие... Защо се убеди, че не са за теб?
По Великден съм си намислила да съм на агнешко, зелена салата, яйца, овчи кашкавал и посещения на любими механи в провинцията, където да хапна шкембе с масло, разни салати и зеленчукови предястия със сметана,ммм. Козунак няма да ям, напълно безсмислено и скучно занимание -  да дъвчеш тоя боядисан в жълто памук... Joy

# 103
  • София
Защото ми предизвикват стомашен дискомфорт.

# 104
Мен пък такъв дискомфорт -болки и неприятни усещания в стомаха ми предизвиква...киселото мляко, ако ям само него. Така и не разбрах защо

Общи условия

Активация на акаунт