Гаранция на устройство без гаранционна карта и касова бележка

• 8 673
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,
закупил съм телефон от Виваком на мое име заедно с преподписване на договор за двугодишна мобилна услуга.Към момента телефонът е в гаранционен срок и дефектира. Проблема е, че не мога да намеря гаранционната карта, към която е щракната и касовата бележка. Възможно е да са прибрани дълбоко из къщи, но подозирам, че  са изхвърлени от служители в автомивката. Телефонът обаче е закупен чрез дебитна карта, така че /предполагам/ мога да изкарам извлечение от банката за прехвърлените от моята сметка пари по тази на виваком, което не зная дали все пак може да се тълкука като "Договор за продажба" по смисъла на закона за защита на потребителите:
Цитат
34. (нова - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) "Договор за продажба" е договор, по силата на който търговецът прехвърля или се задължава да прехвърли собствеността на стоки на потребителя, а потребителят заплаща или се задължава да заплати цената за тях, включително договорите, имащи за предмет едновременно стоки и услуги.
което е е и единственото законово изискване за предявяване на рекламация.

При досегашните ми разговри по телефона ме режат навсякъде, а вече е късно да се консултирам със самата комисия за защита на потребителите, всеки съвет е добре дошъл.

На кратко, телефонът ми който е в гаранция, но липсва гаранционна книжка или касова бележка, а има само банково извлечение за съответният превод на пари при покупка и догов мобилна услуга намаляваща цената на устройството се нуждае от гаранционен ремеонт.

# 1
  • София
Съжалявам,че ще ти го кажа, но най-нормалното нещо е да не ти признаят гаранцията. Липсват необходимите реквизити , за да бъде валидна тя. Не знам във Виваком как е, но аз съм закупувала телефони от Глобул и Мтел, към договора за тарифния план се прикрепя и фактура за закупеното устройство /с IMEI и други данни/, към която има и касов бон.
КЗП няма какво да сезираш, защото в случая не ти признават гаранцията съвсем законово.
Все пак може да пробваш номера с банковото извлечение.....но шанса според мен е под 1 процент.

# 2
Съжалявам,че ще ти го кажа, но най-нормалното нещо е да не ти признаят гаранцията. Липсват необходимите реквизити , за да бъде валидна тя. Не знам във Виваком как е, но аз съм закупувала телефони от Глобул и Мтел, към договора за тарифния план се прикрепя и фактура за закупеното устройство /с IMEI и други данни/, към която има и касов бон.
КЗП няма какво да сезираш, защото в случая не ти признават гаранцията съвсем законово.
Все пак може да пробваш номера с банковото извлечение.....но шанса според мен е под 1 процент.
Виваком закачат касов бон към гаранционната книжка на устройството.

Реквизита за рекламация е ако не чета грешно, представлява договорът за продажба чиято дефиниция по закон съм цитирал горе. Ако не го тълкувам грешно това е касовата бележка. Самата транзакция от банката по някакъв начин не може ли да се обвърже с този касов бон е това което е най-съществено. Не съм тръгнал да сезиран комисията, а да попитам служители там информативно защото все още не ми е отказана гаранция реално, а само ми е казано по телефона че не става.

# 3
  • София
Единствено ми идва на ум да се провели за какъв период от време Виваком пазят контролните ленти на касовите апарати, магазин, в който работех ги пазеше 6м и клиенти можеше да изискват копие...със зор, но ставаше /намирахме по система касовия бон и ровехме в кащоните  Mr. Green/
Транзакцията от банката не съдържа информацията, която се съдържа в един касов бон.... не знам, силно скептична съм, че може с банково извлечение , но пробвай Simple Smile

Като договор за продажба не е редно да тълкуваш банково извлечение, то може да се прикрепи към останалите неща - гаранционна карта и оригинален касов бон + фактура евентуално.

# 4
Като договор за продажба не е редно да тълкуваш банково извлечение, то може да се прикрепи към останалите неща - гаранционна карта и оригинален касов бон + фактура евентуално.
Реално доста трябва да се напъна, че да го изтълкувам така, ама телефона е тотален дефект и заминава една заплата иначе  Laughing

# 5
  • София
В гаранционната карта трябва да е записан серийния номер на апарата. Без нея няма как да се докаже, че дефектния апарат е точно този, който е закупен от тях, а не някой друг.

# 6
При преподписването на договора получи ли някаква отстъпка за телефона? Покупката му обвързана ли е с преподписването на договора? В такъв случай май се вписва серийният номер на апарата в самия договор, а може би се отразява и по друг начин в тяхната система.
Пазиш ли договора? Провери го, а нищо чудно да откриеш там и липсващата гаранционна карта.
Успех!  Simple Smile

# 7
При преподписването на договора получи ли някаква отстъпка за телефона? Покупката му обвързана ли е с преподписването на договора? В такъв случай май се вписва серийният номер на апарата в самия договор, а може би се отразява и по друг начин в тяхната система.
Пазиш ли договора? Провери го, а нищо чудно да откриеш там и липсващата гаранционна карта.
Успех!  Simple Smile
Договорът дава отстъпка за телефона, но в него не виждам да са записани серииният номер или други такива на устройството Sad

# 8
  • София
Реално доста трябва да се напъна, че да го изтълкувам така, ама телефона е тотален дефект и заминава една заплата иначе  Laughing

ами на практика ти това се опитваше да кажеш и да изкараш от ситуацията  Mr. Green няма какво да се пънеш да го тълкуваш
По-надолу са ти казали за гаранционната карта и серийния номер, аз също ти го бях казала. Много жалко ако телефонът е тотал щета, но ако не си намериш гаранционната карта няма какво да направиш. Пробвай да го ремонтираш в сервиз, може да ти излезе по-евтино от нов апарат. Или да си вземеш някой по-обикновен.
Хубав уикенд!

# 9
Благодаря за съветите!
Ще драсна като има развитие по ситуацията Simple Smile

# 10
Оказа се че, серииният номер на апарата е записан в договора, но не е излязъл на принтираното за мен копие. В самият магазин в системата им се показва, че този апарат е обвързан с този договор. Служителят на място беше любезен, но изглежда само управителя може да измисли нещо по моят случай, ако изобщо е възможно. За понеделник ще се види.
ами на практика ти това се опитваше да кажеш и да изкараш от ситуацията  Mr. Green няма какво да се пънеш да го тълкуваш
По-надолу са ти казали за гаранционната карта и серийния номер, аз също ти го бях казала. Много жалко ако телефонът е тотал щета, но ако не си намериш гаранционната карта няма какво да направиш. Пробвай да го ремонтираш в сервиз, може да ти излезе по-евтино от нов апарат. Или да си вземеш някой по-обикновен.
Хубав уикенд!
Дефекта е тотален, доколкото чета в нета, направо ги сменят и не ги ремонтират гаранционно. Проблеми с дънната платка. Ще се напъвам и каквото друго мога да тълкувам колкото се може повече в моят полза Wink

# 11
  • София
В твоя полза е,че се доказва връзката на дефектиралия апарат с покупката - в този случай би следвало да ти уважат гаранцията. Хубаво е да изискаш ново копие от договора, в което се чете/вижда серийния номер, за да може ако ти откажат да сезираш КЗП. При тези обстоятелства си имаш реалния шанс всичко да се развие в твоя полза Simple Smile
/преди няколко години в Мтел ми смениха дефектирал телефон с нов без да ми изземват гаранционната карта и/или да я снимат, просто я скъсахме и ми написаха нова, с новия сериен номер/

п.п Я кажи какъв е телефона, да си имаме едно на ум  Mr. Green

# 12
В твоя полза е,че се доказва връзката на дефектиралия апарат с покупката - в този случай би следвало да ти уважат гаранцията. Хубаво е да изискаш ново копие от договора, в което се чете/вижда серийния номер, за да може ако ти откажат да сезираш КЗП. При тези обстоятелства си имаш реалния шанс всичко да се развие в твоя полза Simple Smile
/преди няколко години в Мтел ми смениха дефектирал телефон с нов без да ми изземват гаранционната карта и/или да я снимат, просто я скъсахме и ми написаха нова, с новия сериен номер/

п.п Я кажи какъв е телефона, да си имаме едно на ум  Mr. Green
LG G4

# 13
Телефонът е пуснат за гаранционен ремонт. Златна звезда за служителите във виваком. Не купувайте LG  Laughing

# 14
  • София
евала на Виваком в този случай, впечатлена съм!

а иначе повече LG никога, разкарах старото с кеф  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт