Ноемврийчe малко хапва вече от лъжичка (тема 2)

• 55 444
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Добре, може би не се изразих съвсем терминологично точно - не "основна", но "повече от половината калории до годинката да идват от кърмата".

Източници:

1. Здравното министерство:
http://ncpha.government.bg/files/2preporaki%20karmacheta.pdf

2. Блогът на Хедра, международен сертифициран консултант по кърмене:
https://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/

# 466
Аз кисел на големият ми син никога не съм му давала. Не виждам хранителна стойност. Плодов сок с нишесте. Да, пълни корема, ама с какво? А бисквити чак на 3 години му дадох. Много боклуци слагат вътре, а домашни не правя.
Като гледам как и колко яде малкия, не само до годинка, ами и до две ще кара само на мляко (само че аз не мога да произведа толкова) ☺

# 467
Кисел дори не знам какво е, бисквити не е нужно да се дават въобще. Майче, общо взето разсъждавай като за себе си. Зърнените са ти твоя ориз и хляб. Как ги ядеш? Сутрин за закуска с мляко и плодове, на обяд малко към основното (така ще ги давам като въведа глутена и мога да му давам хляб или кус кус) или в самото основно със зеленчуците (ориз със зеленчуци). Пълнозърнести по възможност е по-добре. Плодовете как ядеш? За закуска, между хранения за похапване, за десерт. Това са ти вариантите. Бебетата не са от друга планета и в крайна сметка след годинката ще ядат същото, което и ти в общи линии в идеалния случай. Нашите са още малки, така че 2-3 хранения различни от кърма/АМ са ок. Едно в пълен размер (ок.160гр), което се води заместващо, но в повечето случаи не е, и едно плодово (което е по-малко по обем) към млякото примерно сутрин или следобед. Ако усетиш, че на бебето му е малко, както беше при нас, въвеждаш още една половинка, примерно зеленчуци или плодове със зърнени храни. Избягвам дори думата каша. Ориз вече може да се вари и пасира, елда и царевица също. Отсега се старая храната на бебето да е максимално близка като комбинации и вкусове до това, което ще му готвя/ще ядем в бъдеще, за да бъде преходът по-лесен.

# 468
Естлар Мерси за инфото. .... определено съм вече 1 идея по наясно....не толкова объркана както преди 10 дена...определено бих казала че форума ми помогна....искам да споделя и нещо друго...до преди 2 сед се хранихме навечер и сега вече не му давам гледам да залъгвам с вода...нооооо. ....будим се пак и се приспиваме по час час и малко и спи неспокойно...дали е от това че може би (не съм сигурна)огладня ва или е неспокоен заради евентуално никне не на зъбите все още няма видимо...неможе да се унесе хубаво известно време и само се върти.Снощи се приспивяхме от 01.20 -02.45 #2gunfire

# 469
Аз съм въвела 2 заместени- на обяд около 190-200 зеленчуци и следобяд 190-200 каша. Сега като въведа и глутена ще заместя сутрешното. Между храненията сутрин давам 60 гр плодово пюре. Имам 2 сутрешни и 3 вечерни кърмения.
На 13-ти сме на лекар, да видим колко е качила маймуната.

# 470
  • Варна
Зеравейте, и ние бяхме скоро на консултация, 71см и 6.8 кг при навършени 6 месеца.
Захранването продължава трудно. Оризовата каша всеки ден ли я давате или през ден, тя не че изяжда огромни количества, но да знам.
Днес за първи път няправих плодово пюре от ябълка и я добавих към кашата. Мисля, че й хареса.

# 471
Марги, много фино бебче си имаш. Simple Smile

Аз давам каша всеки ден. И малечка не изяжда велики количества.

# 472
Аз също давам каша всеки ден. И то купешка. Много майки като споделям и запчват.. О ма ти луда ли си ще стани 100 кила, само го надуваш, а той миличкия последния път 280 гр. беше наддал. Но все пак си е до дете.
Аз имам 2 заместени хрнения и половина. Местно пюре в 12 часа, каша след обед и половинката е едно междинно към 19:30 -плодово пюре, за да издържи до към 21:30 за млякото преди да заспи.

# 473
До дете си е, да. Моята маймуна яде всеки ден каша, но смятам да редувам с плодове като въведа глутена.

# 474
Момичета Добро утро ☺ е за мен не е много наспано добро утро де....искам да питам вашите мъничета как спат навечер....ох ние имаме голям зор...снощи буквално се буди на всеки час.незнам какво да правя и спи неспокойно само се върти...от около 2 сед не го кърмя през нощта давам вода дали от това се буди или от зъбите немога да разбера....още нямаме зъбче ама ръцете са все в устата и  квото се хване..лигите и те постоянно текът...чувствам се преуморена, тъкмо заспя и хайде гледам часовника най много 1 час е минал... Crazy

Последна редакция: нд, 29 май 2016, 07:34 от М_а_я

# 475
Мая, защо не кърмиш през нощта? Нощното кърмене много стимулира образуването на кърма, освен това е успокоение з детето. Вероятно зъбки ви мъчат.
Теичка, много хапва твоята мома, браво, щом й се услажда  Laughing
Аз каша в момента не давам, продължава да ака през няколко дни
Cry

# 476
Много е рано да се отказва бебето от нощното ядене. Много ясно, че като е гладно ще те буди непрекъснато. Около годината вече със сигурност бих премахнала нощното хранене, но не и преди това.

Дианче, ако даваш каша с овес, ще подейства разхлабващо. Стига да си въвела глутена.

# 477
Не кърмя защото наддаваме много на всяка консултация.....над кило всеки месец даже 1.5-1.6 кг най малки мин месец 700 гр...а и знам че стомах чето им трябва да почива..

# 478
Остави я тази работа. Явно детето не е готово още. Колко време мислиш, че можеш да издържиш на такъв режим. Ако наистина е гладно, как ще спи. Пробвай пак след известно време и ще стане. Това е едно от нещата, в което съм се убедила в гледането на деца - не е ли готово едно дете за нещо (отбиване, захранване, гърне), ако щеш и на челна стойка да застанеш няма да стане, само усилията и разочарованието остават. Пак казвам, че е много важно настроението и здравето на майката.

# 479
Щом наддава от кърма не виждам проблем. А и сама казваш, че последния месец са били само 700 гр. Да държиш детето гладно цяла нощ си е живо мъчение. Не знам как ти дава сърце. Аз не бих могла. Отделно, че може да доведе до язва това, доколкото съм запозната. Виж, ако то само не търси храна, е друго.
А и си разбиваш и твоето здраве с това неспане и нерви.

Общи условия

Активация на акаунт