Дискова херния - 13

• 129 518
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • София
И аз съм заложила на курса с ПЕ сега два месеца -босвелия и куркума и накрая глюкозамин хидроитин и МСМ и пак отначало- да видим.
Сподели след време как се чувстваш и дали ти е помогнало  Peace

# 631
И аз от Милгамата и от кортикостероидите напълнях значително.

milittana, спомням си потребителката  Peace Точно, защото факторите са много не бих препоръчал операция на никого. Това си е личен избор, както самата операция, така и лекаря, който да я направи.
Мен никой не ме е навивал за операция, аз исках много, чак накрая се примолих. Честно казано ме беше страх, че ако ми откажат не знам какво да направя... Салва богу всичко мина добре.
За сметка на това на баща ми преди 20 години му правиха ШЕСТ операции от ДХ точно заради некадърен лекар. Уж проста операция, но има какво да се сбърка... Оправиха го накрая, ама си беше кошмар.

Аз пък имам страхове, че понеже съм отказала операция, като отида с нови оплаквания всички ще вдигат рамене и ще ми напомнят, че съм отказала единственото според тях лечение......Алечка, приятно ми е да те чета, така разбирам, че има и успешен изход нашето заболяване или как там да го нарека. В Токуда ми обясниха, че моето е "анатомичен дефект", който нямало как да мине с лекарства. За баща ти с 6 операции....ужас направо, но поне добре, че се е оправил накрая човекът. А операцията никак не е проста между другото, там, където бъка от нервни снопове няма как да е лесно и просто.

# 632
  • гр. София
ЕМГ-то показва дали има пареза на краката, ти нямаш. Това е едната индикация за операция, другата е тазово-резервоарни смущения. В всички други случаи НЕ се прави операция на ДХ,защото крие сериозен риск и не решава проблема /с изключение на посочените по-горе/.

# 633
  • София
ЕМГ-то показва дали има пареза на краката, ти нямаш. Това е едната индикация за операция, другата е тазово-резервоарни смущения. В всички други случаи НЕ се прави операция на ДХ,защото крие сериозен риск и не решава проблема /с изключение на посочените по-горе/.
Много ти благодаря за пояснението  Hug

# 634
И аз благодаря, на мен ми казаха, че на този етап и на база на изследванията ми не се очаква да направя точно тези 2 усложнения, макар че....божа работа. Но ми беше полезно, защото иначе пък се страхувах да предприема пътуване по-надалеч.

# 635
Не знам дали Някой от Вас е опитвал с озоновите инжекции... И уж  има 95% успеваемост, аз явно съм изтеглила късата клечка и съм от другите 5% Grinning

Ако имаше 95% успеваемост, само с това щяхме да се лекуваме и всички щяхме да сме здрави и да тичкаме насам натам доволни и щастливи... Методът с озон е с доста недоказани резултати, няма точни данни доколко е успешен процентно и дали изобщо е по-добър от плацебо, плюс, се изисква инжектиране директно в диска, което носи много рискове само по себе си.

Би ли споделила малко повече, понеже съм начинаеща в тази сфера? Hug По какъв начин резултатите от ЕМГ-та са показателни дали ще се наложи операция или не? Питам, понеже и аз съм правила това изследване - всъщност, само него засега.

Показания за операция са дълготрайно - 2-3 месеца - притискане на нервните коренчета от дисковата херния (съответно болка по протежение на нерва - крак, ръка), което не се повлиява от медикаментозно лечение и физиотерапия. Показания може да има и за спешна операция при по-сериозно притискане на нервите - например, ако се получи пареза на крайник, губене на чувствителност в тазова област и проблеми при уриниране/дефекиране.

ЯМР е основното изследване при дискова херния и то дава най-точна представа за това къде и колко голяма е тя, но понякога може да не може да се прецени само по симптоматика и ЯМР дали и доколко са засегнати нервните коренчета. ЕМГ изследването може да даде по-точна информация за това доколко има притискане и нарушаване работата на нервите - например, дори да се усеща мравучкане, може работата на нервите да е нормална (не са наранени от хернията) и съответно операция не е належаща.

# 636
  • София
След няколко кризи това лято вчера ходих на ЯМР в Сити Клиник - 300 лв. е на зона. Днес чакам резултата.
От сутринта отново усетих режещи болки /иначе вчера ми беше последната 7-ма инжекция Мовалис заради последното схващане отпреди 10 дена, когато и кортикостероид ми биха/. Общо взето откачам вече и явно не намирам моя си невролог. Влизам от остра фаза в остра фаза, до физиотерапия не стигнах, защото ми казаха поне месец след възпалението, а аз вече нямам месец без такова.
Днес пак ще ходя до невроложката - да искам ли талон за физиотерапия, след като явно възпалението си върви /освен режещите болки в кръста, които са от тази сутрин изтръпването и болките на нивото на мускулна инжекция в задника си ми стоят 10-ти ден?

# 637

Тук не мога да се съглася. ЕМГ-то показва състоянието на нервите. Но не само парезата е индикация за операция. Болката, която не се повлиява от нищо също е  Peace Аз се оперирах точно заради болката и сега болка няма.  Ако операцията не решаваше проблема нямаше да правят изобщо този тип операция.
И нека не заявяваме толкова категорично кога се прави и кога не се прави операция, за да не объркваме хората. Операция се прави по преценка на лекаря и пациента. Рисковете също се обсъждат между лекаря и пациента.  
Това, че имате ваше лично мнение по въпроса е чудесно, но не смятам, че е коректно да твърдите нещо толкова убедено, че да поставяте и диагнози и да преценявате кога някой е или не е за операция. Това е работа на лекаря и неговия пациент. Все пак сме във форум, където споделяме историите си и може да ни прочете някой, който не е добре запознат и да се подведе  Peace

Тазово резервоарите смущения са индикация за спешна операция, която не търпи никакво отлагане. В такъв случай редно спешно да се посети лекар, защото нервът се уврежда много бързо и последиците може да са необратими  Peace

# 638
  • София
Получих си разчитането на резултата, утре ще се видя с невроложката.
Имам ляво конвексна сколиоза, протрузии на 4 нива, едната с дисков пролапс, редукция на двата неврофорамена и рецуса. Предното епидурално пространство е редуцирано. Компресия на нервното коренче в ляво.
Тази компресия според вас как да я оправям?

# 639
  • гр. София
Алечка, не искам да влизам в конфликти, още по-малко да поставям диагнози. Тук сме, за да си помагаме емоционално и с информация. Целта на коментара ми беше само да успокоя момичето, което звучи много притеснено. Както и сама пишеш, в случая няма индикации за спешна операция и може спокойно да се направят нужните изследвания и консултации, а не да се обсъждат цени за операция на толкова ранен етап, защото така се измества фокуса в неправилна посока. Радвам се, че си добре след операцията. Дано и други се похвалят.

# 640
  • София
Да, и аз мисля, че не е нужно да се създават конфликти, просто всеки си изказва мнението и историята си, а аз максимално искам да събера информация Simple Smile , Благодаря още веднъж на всички, които споделихте по нещо, беше ми много полезно Simple Smile Записала съм час за ЯМР за началото на септември да видим какво ще покаже  Peace

# 641
Моля да ми препоръчате някой добър неврохирург да види МРТ на гръбнака /дискова херния/! Изпращат ни с направление в София! Работи ли някой доцент, професор с направление? Благодаря ви предварително!

# 642
  • гр. София
Мога да препоръчам, но не работи с направление, мисля че последно беше 40 лв прегледът, и се чака с часове пред кабинета му. Ако не намериш друг, пиши.

# 643
Може ли и на мен координатите на този лекар? Може и на лични ако прецените.

# 644
  • София
И аз се интересувам от координатите на този лекар Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт