Великолепният век Кьосем (Muhteşem Yüzyıl Kösem) №4

• 163 467
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
# 721
  • София
Пуснах новата тема малко по-рано. Доизписваме тази и се местим. Не че ще стане бързо. Дали заради липса на превод, дали заради друго, но интересът към сериала и тук не е голям.

Великолепният век Кьосем - фрагман за епизод 4/34

Мурад: Ти...
Фарйа: Мурад...
Мурад: Докато всички казваха кое е истина, аз ти повярвах и те доведох тук.
Кьосем: Принцесата дойде тук като убиец, трябва да умре като предател.
Мадам: Тя няма вина...
Фарйа: Провалих се. Прости ми.
Фарйа: Понякога, заради любимите си хора, човек прави неща, които изобщо не иска. Дори и краят им да е смъртта - те го правят с охота.

# 722
Зари, благодаря за преводите! bouquet
Май само двете с теб ще допишем тази, не сме стигнали 50 стр. newsm78
Интересът не е голям заради на липсата на превод. За което наистина много съжалявам. Повече българи трябва да гледат този сериал, както и предните ВВ и ВВК. Ако не за друго, поне заради факта, че 5 века сме нямали държава и сме били част от ОИ. Не за да учат история, а за да си помогнат в разбирането защо сме такива каквито сме в последния век и половина - да кажем, от обесването на Левски досега. За съжаление даже и някои учителки в този форум не го осъзнават. Продължават да живеят в капсула, в която светът се простира до собствения им пъп. И това не е обида, а факт. За поколенията преди нас е късно, но нали трябва да имаме и бъдеще. То се прави сега, тук. Най - лесно е да ахкаме каква държава са изградили турците от рухналата и банкрутирала ОИ. Но е трудно да признаем защо нашите предци не са успели с нашата държава, която започва съществуването си половин век по - рано от републиката на Ататюрк. Причината не е само в липсата на традиция, не. Когато гледах сцените с линча на Осман в предния сезон, се сетих за линча на Стефан Стамболов, за убийството му. Не правя никакви сравнения с двете личности. Обяснението за развитието на нашата история е неразривно свързано с историята на ОИ. Мисля си, че учениците ни много по - лесно ще разберат уроците за "съвместното съжителство" / и не само за него /, ако им показват части от трите сериала. Повече османци ли са били нашите предци или повече европейци?

# 723
И аз следя сериала. Липсата на превод на бг не ме притеснява, защото съм от поколението изучавало руски език в училище. Обаче и руския превод закъснява тази седмица. Всъщност, аз май не разбрах, точно кой ден от седмицата се излъчва сериала в Турция.

# 724
delia,
в петък се излъчва, днес преводът от руски закъснява по технически причини - е информацията на едната страница. Очаква се довечера, около 17 ч. На другата също няма, няма и обявен час за появата му.

# 725
delia,
в петък се излъчва, днес преводът от руски закъснява по технически причини - е информацията на едната страница. Очаква се довечера, около 17 ч. На другата също няма, няма и обявен час за появата му.
Благодаря за инфото.
Ще си я чакам, значи. Ама се бях настроила да започна почивния ден с гледане на любимия сериал.
Лошото е, че докато гледам филма в руските сайтове много често ми забива и се налага да презареждам. Така една серия от 2ч и 20-30 мин. ми се отича по мин. 4 часа. Изнервям се, ама...

# 726
LU4IQ Историята на това диво племе е само кървища и насилие1 ! кажи ми поне една книга написана от тях молитвите им са на арабски!
и не е било съжителство а планиран геноцит На империята им е трябвало пари и жива суровина ! трябвали са им  роби!ЕТО ТОВА Е ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ!НИКОГА НЕ СА ВЗИМАЛИ РОБИ! http://bgjournal.info/onoguriya-velikata-balgarska-imperiya/"
Откъс от „Стопанката на Господ“

„На тез, дето ще прочетат написаното, искам да река, че тоз народ много преди Христа си е имал своя вяра. Родът и земята са му били най-милни на българина. В кръв и пръст се е клел той и за тях е давал живота си. Българинът тъй и не стана християнин, и мюсюлманин не стана. И да се определя тъй, все малко зорлем му идва религията. Бил съм даскал години наред. Бил съм и ватафин на русалиите. Видял съм всякакви хора. Едни се кланят в църкви, други в джамии, трети притихват в гората. Все са българи. Много съм питал кой в какво вярва. И ако и да имат разни имена хората за Бога си, все за някаква Сила иде реч накрая…

И за да не голословя напразно, съм ви написал ей тука едни прости работи. Туй са единайсе стари народни повели. Имам ги от дядо си, Илия. Държеше ги на един пирон на стената. Викаше, че църквата откраднала повелите на народа, за да си напише нейните заповеди, ама и туй не направила като хората. Че и махнала последната, не ù била по мярка. Отдолу, с един молив, дядо ми беше дописал още четири повели. Все ги повтаряше с молива, че избледняваха. Тъй си отиде от тоя свят без да ми рече откъде се взеха тия, последните.

1. Да нямаш по-свято от рода си и от земята си! На тях разчитай, в тях се кълни и ако трябва, за тях дай и живота си!

2. Почитай майка си и баща си и слушай думата им! А когато остареят и останат на ръцете ти, грижи се за тях, дорде се приберат в Бога!

3. Пази се от кръвосмешение, че от него родът става крив! Таз повеля се отнася и до всички, станали побратими и посестрими, и до всичката тяхна челяд.

4. Избрал ли си с кого да делиш хляба и ложето си, не посягай към чужда жена или чужд мъж. И окото ти даже не бива да изтича по чуждо, че ще ти осиромашее душата!

5. Възбранява ти се всяка кражба! Било тя от нужда или по принуждение!

6. Възбранява ти се всяко убийство! Особено за мъст или грабеж! Пролятата кръв тръгва като сянка след убиеца. На такъв децата и внуците му ще теглят тая кръв.

7. Не се обръщай нивга в изедник, насилник или предател! Който изяде чуждо, онеправдае вдовица, сираче или сиромах, който предаде брата си – той внася огън в челядта и рода си.

8. Не връщай нивга от прага си пътник, дошъл да нощува, че често с пътника ходи и Господ!

9. Не връщай нивга сирак или сиромах с празни ръце, че техните сълзи са от горест и парят. Изпъдиш ли ги, пъдиш доброто от къщата си!

10. Помни, че тежък грях се тежко изкупва! Изкупва се или с кръв или с доживотна грижа на душманина за неговата жертва и рода му!

11. Почитай вярата всекиму, било тя чужда на твойта, че тя е най-скъпа потреба и право на всеки човек!

Ето ги тука и последните четири повели. Като го питаше някой, тия откъде са дошли, дядо ми махваше с ръка и викаше: „Не е важно рождеството на думите, а същината им!”

– Изричай само правата дума!

– Разбери за какво те бива!

– Следвай само твоя си дъх!

– Помни, че път се проправя с ходене!

Дано тия повели попаднат в добри ръце и не се затрият! Нека тоз, дето ги прочете и нещо му припламне в душата, да ги покаже и на други българи, и на рожбите им. Че да знаят и помнят какви са повелите на един толкоз стар и мъдър народ! И най-вече да проумеят, че когато българинът оправи рода си от вътре и си почете корена, тогаз пак ще бъде силна България!

С почит и вяра: Вангел Илиев, по волята на Бога и душата си, българин!”

Последна редакция: сб, 03 дек 2016, 11:56 от мечтание

# 727
Зари, благодаря за преводите! bouquet
Май само двете с теб ще допишем тази, не сме стигнали 50 стр. newsm78
Интересът не е голям заради на липсата на превод. За което наистина много съжалявам. Повече българи трябва да гледат този сериал, както и предните ВВ и ВВК. Ако не за друго, поне заради факта, че 5 века сме нямали държава и сме били част от ОИ. Не за да учат история, а за да си помогнат в разбирането защо сме такива каквито сме в последния век и половина - да кажем, от обесването на Левски досега. За съжаление даже и някои учителки в този форум не го осъзнават. Продължават да живеят в капсула, в която светът се простира до собствения им пъп. И това не е обида, а факт. За поколенията преди нас е късно, но нали трябва да имаме и бъдеще. То се прави сега, тук. Най - лесно е да ахкаме каква държава са изградили турците от рухналата и банкрутирала ОИ. Но е трудно да признаем защо нашите предци не са успели с нашата държава, която започва съществуването си половин век по - рано от републиката на Ататюрк. Причината не е само в липсата на традиция, не. Когато гледах сцените с линча на Осман в предния сезон, се сетих за линча на Стефан Стамболов, за убийството му. Не правя никакви сравнения с двете личности. Обяснението за развитието на нашата история е неразривно свързано с историята на ОИ. Мисля си, че учениците ни много по - лесно ще разберат уроците за "съвместното съжителство" / и не само за него /, ако им показват части от трите сериала. Повече османци ли са били нашите предци или повече европейци?

LU4IQ,Поздравления за размишленията,които си споделила тук и за това,че си права,че трябва да изгледаме поредицата от серии на ВВ,защото ние сме били част ОИ волю или неволю по онова време.Аз много обичам да гледам такива филми взети от историята,по действителни случаи,а не разни измишльотини.
Аз мисля,че много повече хора проявяват интерес,но са пасивни и не се включват в дискусиите и затова се създава впечатление,че няма заинтересовани.Приятен ден!

# 728
delia,
Благодаря за инфото.
Ще си я чакам, значи. Ама се бях настроила да започна почивния ден с гледане на любимия сериал.
Лошото е, че докато гледам филма в руските сайтове много често ми забива и се налага да презареждам. Така една серия от 2ч и 20-30 мин. ми се отича по мин. 4 часа. Изнервям се, ама...

deliahttp://bigcinema.to/series/kesem-sultan-ksem-sultan.html Казваш,че ти забива ,като гледаш сериала?Аз не знам,ъде го гледаш,но бих ти  препоръчала този руски сайт.В прозорчето горе в дясно,т.е. на търсачката можеш да търсиш и други турски филми.Аз гледам тук "Кара севда" и ВВ

# 729
Цитат
LU4IQ Историята на това диво племе е само кървища и насилие1 ! кажи ми поне една книга написана от тях молитвите им са на арабски!
и не е било съжителство а планиран геноцит

Ако ми посочиш само една империя, в чиято история няма кървища и насилие, ще те черпя. До 1928 г. турците са използвали арабската азбука. От тогава излиза от употреба и османският турски език, който всъщност е новоосмански. Чела съм книги на турски автори, преведени на български. Доколкото зная, и съвременните турци нямат достъп до литература, писана на език, който не знаят. Преди около година или две Ердоан имаше идея за въвеждане задължително изучаване на османски турски език в училищата им. Целта - да опознаят историята на ОИ. Няма кой да преведе на съвременен турски / поради липса на достатъчно преводачи / твореното от османските турци през всичките векове, през които са ползвали арабско - персийски език и арабска азбука. Затова много западни автори използват като източници писаното от пътешественици или посланици.
За останалото - явно не си ме разбрала. Поставила съм кавички, където съм преценила. За геноцида нямам намерение да споря, има определение какво означава.
Най - лесно е да забиеш в историята. Опитай да я анализираш и да изведеш грешките и поуките. Това като приятелски съвет. За линка, който даваш към друг форум, благодаря! Но написаното в него няма никакво отношение към по - късната ни история  - как великата българска държава стига до там - до падането ни под османска власт. Много интересна тема...

Varynia, благодаря!
Единствената причина да се появя в този форум, беше именно "Великолепният век". Очаквах го с любопитство - как съвременните турци ще пресъздадат, макар и само като вдъхновение, част от историята на ОИ. Защото ние имаме нашата гледна точка, четем каквото е достъпно на български, руски, английски. От художествен сериал не очаквам да уча история, но благодарение на него, прочетох много за ОИ. Нещо, което без сериала и продълженията му, едва ли щях да направя. Не бях единствената четяща и това ме радва. Защото като представителка на поколението живяло и учило преди 1989 г., имах доста клиширана и едностранчива представа за много събития от нашата история, в общия й с ОИ период.

Миналата година бях поствала линк към един роман от български автор. Може някой да е пропуснал, може да ви е интересно, затова го слагам отново. Вляво на страницата има опция за изтегляне.

http://www.chavdarmihov.com/bg/commingSoon.php?id=15

# 730
Здравеите искам да попитам нали принцесата няма да умре следващата серия много ми е симпатична и със султана

# 731
Здравейте. Присъединявам се към темата, защото и аз следа сериала. Следа Ви от дълго време и чета коментарите Ви с голям интерес.

# 732
Здравейте. Присъединявам се към темата, защото и аз следа сериала. Следа Ви от дълго време и чета коментарите Ви с голям интерес.

Здравей и добре дошла! Grinning

Здравеите искам да попитам нали принцесата няма да умре следващата серия много ми е симпатична и със султана

Здравей! Не, няма. Grinning

Преведеният епизод 33 с рус. суб.

https://vk.com/kosem_sultan?z=video-78481828_456239237%2Fea1bb23 … pl_wall_-78481828

и тук

http://turkcinema.tv/turkey-serials/kesem-sultan-s-russkimi-subt … kosem-sultan.html

и тук

https://vk.com/ayturkofficial?z=video-120644984_456239325%2F6860 … l_wall_-120644984

# 733
Следа сериала с удоволствие .
Благодаря за споделените линкове-много ме улесняват в гледането.
 bouquet bouquet bouquet

# 734
Sause baus!  bouquet Grinning

Общи условия

Активация на акаунт