Работа, CV-та, HR-и, съвети - 53-та тема

• 83 558
  • 732
  •   1
Отговори
# 120
Нищо лично, ама това за допълнителните доходи на лекари и учители звучи, както каваше баба ми, "съшито с конци". Има много такива, но не обобщавайте. Има много неща и в двете сфери, които не се коментират публично, а сякаш нарочно се раздухват някакви теории на конспирацията, целящи да настройват общността срещу определени професии. Тъкмо преди 2 дни се налагаше да обяснявам на жена, която може да ми е майка, че тая работа с "учителите са в отпуска през ваканциите" е мит.
В контекста на темата да допълня: всички статии, които са ми попадали по темата, стигат до еднакво заключение: има "вечни" или "класически" професии, които ще бъдат винаги търсени, като за тях има просто вероятност да се видоизменят донякъде. Именно там се изброяват лекари, учители, инженери и т.н.

# 121
Програмистите на високо ниво могат да работят дистанционно. Не са вързани за българския пазар.

# 122
Това, което аз си спомням е, че като бях ученичка, класната ми работеше като администраторка лятото в хотела до нас.
Също така, сега моя позната работи като камериерка( не е учителка), но колежките й и двете са учителки, които работят по два месеца като камериерки.

# 123
Не очаквам в скоро време да има пренасищане от ИТ специалисти (не говоря само за програмисти).
Да, пазарът в БГ не е голям, но много чужди фирми отварят офиси в България и наемат български ИТ специалисти, защото като цяло са много добри, а и вземат значително по-малко, отколкото в други европейски държави.

Най-близките ми приятели са ИТ и да - вземат много високи заплати. Да не говорим за другите глезотийки като масажи в офиса, стая за игри и стая за релакс ...
Почти всички работят за чужди фирми, опериращи на чужди пазари. За какво пренасищане говорим, след като пазарът не е ограничен само в рамките на България?

# 124
Ако можех да се върна 10-15 години назад бих учила или стоматология, или програмиране. Следваща стъпка би била икономическа магистратура (мениджмънт). Според моите наблюдения има доста по-добра реализация за тези, които разбират от програмиране, но оставят другите да го правят, а те управляват работния поток. Също така консултантите в тази област са доста ценни, а това според мен е възможно само ако имаш 'търговски' поглед над нещата, а не да се интересуваш само как да си напишеш кода. Подобна ми е логиката и за стоматологията.

# 125
Познавам няколко програмиста на ръководни позиции и никой от тях няма образование, свързано с мениджмънт. И не само програмисти. Не познавам нито едно ИТ, което да е учило мениджмънт в университет. Те фирмите предлагат обучения. А и програмист можеш да станеш винаги, стига да имаш достатъчно голямо желание.

# 126
  • In the shadows of my mind
А и програмист можеш да станеш винаги, стига да имаш достатъчно голямо желание.
Laughing Laughing Laughing
Aко всеки с голямо желание, ставаше програмист, нямаше да има такова търсене! Трябва и да имаш потенциал за подобно нещо, умения, ако щеш и начин на мислене. Това не е просто суха теория, материал, който да научиш от документацията, да назубриш команди и да си готов да 'кодиш'.

# 127
Ти, celika, не познаваш. Аз обаче - познавам. Познавам и самоуки програмисти, познавам и такива учили доста години. Не мисля, че темата беше за кой кого познава, а за 'къде перспективите са най-добри за професионално и кариерно развитие?' и е нормално всеки да сподели собствения си опит. Не съм се и надявала моят и твоят опит да се припокриват.

# 128
Жоселин, пак не ме разбра. Не съм казала, че всеки може да стане програмист. То това е елементарно и мисля, че всеки го знае. То не всеки става за доктор и за каквото и да е.
Славейче, и аз просто спделих моя опит, и не съм казала, че грешиш.

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 08:52 от celika

# 129
Аз, примерно, имам приятелка, която завърши информатика във Франция и категорично реши, че не иска да работи в ИТ сферата, върна се в БГ искаше да учи френска филология. Аз пък завърших френска филология, но така ми се случи кариерата, че в момента работя в ИТ сферата и малко от малко съм понаучила 2-3 езика за програмиране. Разбира се, не съм на нивото на колегите с това образование, но все пак знам нещо  Mr. Green

Онзи ден попаднах на някакво мнение, не помня тук, или във фейсбук, в което пак едно момче каза, че 4 години информатика му стигали и не искал да се занимава с това...
Така че явно дори да влизат много в компютърни специалности, после не всички искат да го работят.  newsm78

# 130
От всичките ми ИТ приятели само един има ИТ образование.
Останалите са се учили сами, започнаха още преди 20-ина години и сега са много търсени специалисти. Никой не ги пита за образование.

# 131
  • Бургас
Съгласна съм, че за лекари и инженери ще има винаги работа. Но с уговорката инженерите да не се обучават в БГ, поне не и в състоянието, в което е нашето образование в момента. И наистина е крайно време тукашните университети да работят заедно с бизнеса. Не може (както беше при мен) да караш студентите си да учат някакви нерелевантни предмети само защото имаш някакви стари номенклатури (доценти) хрантутници и трябва да им се осигури заетост.
Имам позната, която живее в Германия. Фирмата, в която работи има договор с местния университет. Учиш една година там и постъпваш на работа готов научен само с необходимото за тази работа. Без излишни неща.

# 132
Ако можех да се върна 10-15 години назад бих учила или стоматология, или програмиране. ...
тук е бъкано от стоматолози и особено младите мизерстват. Дъщеря на моя приятелка и мъжът й заминаха за Англия след 2 години безуспешни опити тук. Има фирми оборудвали много кабинети, дават ги под наем и за стоматолозите почти нищо не остава. Ако нямаш в брой едни 100-200хиляди нямаш шанс. А и да ги имаш, за колко време ще си възвърнеш инвестицията е друга тема... И лекарите не са малко в момента, особено младите - за 1 място за специализация по определени специалности кандидатстват по 10+ човека. Да не казвам колко им плащат през това време. Легендата с недостига на лекари е поради лоша организация на здравното министерство.

# 133
  • София
Фри, не е легенда недостига на лекари. Не знам къде си, но това, че има кандидати съвсем не означава, че извън София не липсват от обикновени ОПЛ до всякакъв вид специалисти. На много места са в пенсионна възраст и не престават да работят, защото НЯМА кой да ги смени.

# 134
На много места са в пенсионна възраст и не престават да работят, защото НЯМА кой да ги смени.
Един глас и от мен за това, баща ми се пенсионира преди 2 години, не минава месец без да се обадят поне от 3 болници от различни градове да му се молят да работи, дори и един ден в седмицата. Понеже патологията е непривлекателна специалност, само дето болница без патолог не може да съществува и директорите организират какви ли не шашми, за да могат да работят. Майка ми също е пенсионер, работи. Всичките й колежки също са пенсионерки, не само лекарите, има и сестри. Говоря за областен град.
Подобна е ситуацията и в училищата.

Общи условия

Активация на акаунт