Работа, CV-та, HR-и, съвети - 53-та тема

• 83 546
  • 732
  •   1
Отговори
# 90
Някой случайно да има представа/да е попадал на информация в кои сектори ще има най-голямо търсене на работна ръка в следващите 5-10-20 години и къде реализацията на специалистите ще е най-успешна?
Сигурно ще кажете ИТ и медицина, но по-конкретно? Тези области са толкова обширни... А освен тях?
Ако трябва сега да започнете трудовия си път, накъде ще се насочите, къде перспективите са най-добри за професионално и кариерно развитие?
Или обратното, къде е най-сигурно, че няма някой ден да се спука балонът и много хора да останат на улицата или доходите им рязко да спаднат?
Доколкото е възможно да се прогнозира нещо подобно у нас, естествено, при липсата на ясна държавна цел и политика в областта на трудовата заетост и подготовката на кадрите. (За планиране да не говорим, че у нас това все още е мръсна дума.)

# 91

Ако трябва сега да започнете трудовия си път, накъде ще се насочите, къде перспективите са най-добри за професионално и кариерно развитие?

Ако трябваше да избирам сега - бих избрала инженер - автомобилен или ССС (ПГС).

# 92
Ит не е толкова обширно. Търсят се програмисти.

# 93
Доктор или инженер. След това - чужбина. Ако има възможност за учене в чужбина - не бих се колебала. Peace

# 94
  • София
Како, не мисля, че това, за което питаш има начин да се прогнозира. Не и в България. Например да, със сигурност търсене има огромно и ще има тепърва в медицината, но това не е равносилно на реализация. Нашите кадри, завършващи медицински специалности директно се изстрелват навън, а всички лечебни заведения страат от недостиг не само на лекари, но най-вече на медицински сестри. (въпросът със здравната "реформа" е отделен).

Доктор, доктор, но само ако те влече. Ако не, каквито и изгледи за блестяща реализация да има, по-добре да не се захваща човек. 

# 95
Ит не е толкова обширно. Търсят се програмисти.

Програмисти за какво? Универсални такива отдавна няма.
Медицина – какви специалности?

Въпросите ми не са продиктувани от голо любопитство или от полза лично за мен, а за всички млади хора, които тепърва избират какво да учат или все още имат време и възможности да се ориентират професионално. Или да се преквалифицират.

# 96
Аз веднъж плахо споделих моето усещане за нещата с програмистите. Имам чувството, че в момента изживяват своя пик. Може би още 4-5 години в България. След което пазарът ще бъде залят от млади програмисти, наскоро завършили. Точно както навремето е бил заливан периодично я от икономисти, я от прависти.
Дори мисля, че то започва вече да се усеща. Има програмисти с доходи в няколко хиляди месечно. Например 5-8. Но колко са те? А колко са малките пчелички, облекли униформите на Софика или HP? И колко вземат тези пчелички? Добри заплати все още като се сравнят с общото средно. Но не са и хилядите месечно, за които по-горе споменах.
Възможно е обаче да греша.

Нещо, което никога няма да остарее и отново се завръща - инженери. Производство винаги ще има. А всяко едно такова има нужда от инженери, които не да работят, а да наглеждат процеса.

# 97
Мисля, че ще търсят учители също така. Много се надявам нещата в тази сфера да се оправят и да се върна към преподаването, защото ужасно ми липсва.
Бизнесът изпитва все по-остра нужда от консултанти и анализатори по отношение на логистика и най-вече процеси. С това се занимавам по малко напоследък и тенденцията се засилва, големите корпорации се задъхват от тромавите си политики и неясна структура. За лекари: напоследък най-много се търсят анестезиолози и патолози, не само в България, но и в останалата част на Европа, докъдето имам наблюдения.
Периодично излизат статии и интервюта с тенденциите за най-търсени специалисти в следващите 10-20 години, но колкото хора, толкова и мнения, така че не мога да гарантирам обективност.

# 98
О, вие за в чужбина ли говорите най-вече? Аз разбрах за България.

# 99
Нещо, което никога няма да остарее и отново се завръща - инженери. Производство винаги ще има. А всяко едно такова има нужда от инженери, които не да работят, а да наглеждат процеса.

Това и аз го чувам често напоследък. Но от друга страна – то остана ли някакво читаво производство у нас? Ако има някоя и друга чужда фирма, която да работи с пълен капацитет, каква е гаранцията, че утре няма да си вдигне чуковете и да се изнесе от страната – било то търсейки по-евтина работна ръка, било то заради неблагоприятната политика на правителството?
Някъде четох сериозни предупреждения, че само след няколко години ще останем без атомни инженери. А атомна централа ще имаме ли още?
Толкова много въпроси...

О, вие за в чужбина ли говорите най-вече? Аз разбрах за България.

Ами то нещата са тясно свързани. Колкото повече се търсят например анестезиолози в чужбина, толкова по-голям ще е недостигът на такива специалисти у нас. Или както наскоро съвсем сериозно ме предупреди една позната лекарка: "Гответе се в близко бъдеще да ви лекуват филипинци, пакистанци и други подобни емигранти, защото български лекари тук няма да останат даже и за цвят...".

# 100
химия, биология, физика - особено за реализация в чужбина
интердисциплинарни специалности също
информационна сигурност
лекари

# 101
Но от друга страна – то остана ли някакво читаво производство у нас? Ако има някоя и друга чужда фирма, която да работи с пълен капацитет, каква е гаранцията, че утре няма да си вдигне чуковете и да се изнесе от страната – било то търсейки по-евтина работна ръка, било то заради неблагоприятната политика на правителството?

Принципно те лесно се прощават с активите си в една страна ако са се разпрострели в 60 други например. В същото време според мен това са си някакви нашенски си страхове - че еди кой си работодател ще вземе "да ни продаде". То хубаво, ама за тази цел трябва да има кой да купи предлаганото.
Там където производството работи с пълен капацитет има и печалби. А от това и да се откаже някой, все ще се намери друг да го купи.

# 102
В момента гледам как се забатачва едно печелившо производство, в което има много хляб за години напред, но се води към умишлен фалит, та... Вярно, ще го продадат накрая, ама за 1 лев на някой наш човек, който ще стане милиардер само от продажбата на скрап... Или ще стане вторият Ковачки.

# 103
Страшното при чуждите компании, окупирали производствата ни, е това, че с лека ръка купуват пазари, за да... ги затворят (например да стабилизират друг свой обект).

# 104
Никога не е имало универсални програмисти, като не броим при самото създаване на компютъра.
Всякакви програмисти се търсят и винаги ще се търсят. Почти всяка техника работи със софтуер. Всяка комуникация... всяка медия... всичко.

Общи условия

Активация на акаунт