Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 42

• 71 489
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Да, при прием на високи дози метизол се следят левкоцитите на 2 седмици долу горе, СУЕ също е показател и другото което може да се следи са чернодробните, АСАТ и АЛАТ (заради токсичността на лекарството). Не са скъпи изследвания, но личният лекар може да ти даде направление за тях. Все пак ти ще си само седмица на 3х2 метизол, после ще го намалят, но имай едно наум. Явно си пускала сега кръвна картина съдейки по хематокрита.
Хемоглобинът не съм чувала да пада. Аз даже съм с много висок. Досега не съм чела някой с хиперфункция да споделя, че е с анемия.
Виж какво ще каже докторката. Анемията често съпътства хипофункцията на жлезата. При теб още не е ясно тази хиперфункция в какво ще премине и дали после няма да мине в трайна хипофункция.

Khaleesi, според мен не е изключено и реакция от еутирокс да си направила. Долу горе в такъв период се проявяват, не веднага след започването на хапчетата, а като се понатрупат. Виж какво ще каже докторката. Мисля че се случва при по-бързо въвеждане на тироксина, при по-висока доза лекарство. Може да отшумят обривите, а може докторката да реши да смени с елтироксин или да те накара за няколко дни да спреш хормона и да следиш дали ще изчезнат.
Разбира се и други причини може да има, но не е изключено да е реакция и от еутирокса.

# 571
  • Пловдив
Левкоцитите са ми в норма, хемоглобинът - също, СУЕ е височко - 35 при норма 0-20, но преди седмица беше 43.
TSH беше 0,02, сега е 0,049  Rolling Eyes
Бях на преглед вчера и по жлезата няма изменения. Разбрахме се да сменя метизола с пропицил от понеделник. Ще го пия една седмица 2+1+2 на ден, а след това 2х2.

# 572
На мен ми се струва адекватно лечение и добра схема. СУЕ пада добре (то пада по-бавно и му трябва повече време, докато влезе в норма). Опцията с пропицил също е добра, с него има най-малко странични ефекти.
Кой каза ти е доктор в Пловдив? Не съм специалист, но признавам си, рядко попадам на адекватно включване на доктор по време на лечение на токсикоза, та ми се иска да знам.  Embarassed
Дано не те подвеждам, но за седмица, докато те чета, оставям с много добри впечатления от доктора ти. Дано и занапред всичко върви по план.

# 573
Бях на преглед вчера и по жлезата няма изменения. Разбрахме се да сменя метизола с пропицил от понеделник.
А какво каза доктора за желязото, или ти ще ходиш на хематолог?

# 574
  • Пловдив
В Пазарджик ходя при ендокринолог. Димитрийка Радкова. Знам, че е много добър специалист. Но излиза в 2-седмичен отпуск сега и си записах час при друга в понеделник. Митева, мисля че се казваше.

# 575
  • Пловдив
Бях на преглед вчера и по жлезата няма изменения. Разбрахме се да сменя метизола с пропицил от понеделник.
А какво каза доктора за желязото, или ти ще ходиш на хематолог?
Изследванията са от днес. Пуснах ги на своя глава. Докторката иска изследвания чак към 5-6 август.

# 576
Да, обикновено на такъв период искат. При старт на лечението, контрола най-често след 30-45 дни, при условие, че има схема на лечение, както при теб. 3х2, после намаляване. Защото някои доктори набутват една висока доза и те карат след месец да отидеш на преглед, а дотогава, я камилата, я камиларя. Тук говорим за високи дози, 3х2 и повече на ден тиреостатик. Има някои пият по 8-10. С тиреостатиците нещата не са толкова прости. 2х2 не е чак висока доза, а ти скоро ще минеш на нея.
Аз също в началото нито кръвна картина пусках, нито чернодробни изследвах, чак след година разбрах, че трябвало. Не съм имала проблеми, но при някои хора се случва, я левкоцитите да паднат, я чернодробните да се вдигнат. Не че нещо по-различно се прави, просто се намалява дозата лекарство.
Тези лекарства не се пият дълго време във високи дози. Високите дози са най-често в първия месец само, докато се постигне еутиреоидно състояние и след това се пие някаква поддържаща доза. Тогава вече може и рядко да се пуска кръвна картина.

Ти си преценяваш, но според мен няма да е лошо после да се върнеш при първата докторка, като се върне от отпуск. Схемата е добра. Не виждам смисъл да ходиш другата седмица пак на доктор, но разбира се ти решаваш. Може да си пиеш хапчетата и ако имаш неразположение да отидеш, а ако всичко е ок, да изчакаш времето за контролен преглед, като междувременно след две седмици пуснеш една кръвна картина със СУЕ. Мисля че е достатъчно.
ТСХ и други хормони няма нужда да пускаш по-рано от месец на лекарства. Антитела изобщо не пускай.
Не знам какви изследвания ще ти иска август месец, но най-често или искат само ТСХ, или ТСХ, ФТ4 и ФТ3 или ТСХ и ФТ4, или ФТ4 и ФТ3. Най-често искат само ТСХ, ТСХ и ФТ4 или ФТ4 и ФТ3. Тук вече е до доктор и той си преценява на база изследвания показател (да кажем е искал само ТСХ или само ФТ4 и ФТ3), как се движат другите един/два хормона.

Последна редакция: пт, 15 юли 2016, 18:44 от Merelenda

# 577
  • Пловдив
Записах час, защото ми се искаше да чуя още едно мнение, тъй като нямам представа колко е адекватно лечението.
Ще отида на прегледа, защото ми го записа позната на лекарката и ще стане неудобно иначе. Ще пиша после какво е препоръчала тя. Виждам, че ти разбираш много, затова ще послушам съветите ти  Hug Благодаря още веднъж за изчерпателните отговори! Действат ми толкова успокояващо  Simple Smile

# 578
Втори консулт никога не е излишен.
Сподели после какво е казала докторката  Simple Smile

# 579
  • София
Здравейте, аз пак да се намъкна в темата и да питам нещо:) Първо се радвам, че нямам Хашимото, незнам, защо д-р Начев така ми го лепна(само с един ТАТ 112)....Резултатите от днес са:

FT3        4.3       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        17.01       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        2.9       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT        13       IU/ml     < 115     ECLIA/ Преди ми беше 112
MAT        15       IU/ml     < 34     ECLIA

Въпроса ми е, тсх-то е височко, особено за лято. Но другите хормони ми се виждат ок. Това пак ли се води проблем с жлезата и каква беше връзката между половите хормони и тсх-то. Кое на кое влияееше? Много се чудя защо ми се е повишило.....  bouquet

П.С. В понеделник ще ходя на лекар, но просто се чудя дали не лошо и нещо друго да изследвам. Инак в последно време не се чувствам оптимално, но незнам от вън или отвътре идват нещата, т.е. не мога да преценя дали напреженията и дискомфортите са от жлезата или от стреса....

# 580
Дали само по ТАТ го е "лепнал" Хашимотото или е видял ехографски данни за него?
Антителата спонтанно могат да влязат в ремисия. Зависи кога е бил този период "преди", когато са показали стойност над 100.
ТСХ е малко високо, но в много случаи не налага лечение, освен ако не се цели бременност и по-често високото ТСХ съчетано с повишени антитела, говори за отключено Хашимото.
Кои хормони на кои влияят, ако питаш докторите, всеки си гледа неговите и те праща на специалист за другите. Връзка рядко някой търси, но по принцип, щитовидната дисфункция влияе на половата функция.

# 581
  • София
Благодаря,  Merelenda Simple Smile "Преди" беше горе-долу преди 7 месеца. Ехографска находка май имаше, но така и неразбрах. Много бързо говореше този човек(д-р Начев). На документите е написал, че структурата на жлезата е леко хипогенна или нещо такова. Но пък, другата лекарка, която ме гледа беше категорична, че жлезата е добре и то доста, дори не й хрумна да спряга Хашимото. Да, принципно е възможна рецесия, защото все пак има намаляване на ТАТ и то не малко, но пак не е ясно Simple Smile Аз се колебая дали изобщо е имало такова нещо и ако няма вече трябва да разбера, защо имам височко ТСХ ... За сега нямам за цел бременност,но не ми харесва, че има покачване на този хормон(зимата ми беше 2.14). Ще си пусна всички полови хормони, а и други изследвания, да видя от какво може да е, или пък просто съм по-напрегната сега. Макар,че не знам дали това има връзка Simple Smile Благодаря, все пак  bouquet

# 582
Аз на нашите лаборатории нямам много вяра. Добре като  излезне нещо не в норма да се пусне контрола и в друга лаборатория ей така да се изключи лабораторна грешка че съм чела за какви ли не грешки. Според мен ТСХ не е толкова завишено че да окаже влияние на половите хормони а ТСХ може да се качи от стрес. По принцип зимата стойностите са по-високи щом тогава е било 2,14 значи е бил супер.
Може и нищо да ти няма проследявай веднъж най-много два пъти годишно ТСХ ако толкова се притесняваш и задължително преди да забременяваш го изследвай в комплект с антитела за твое спокойствие.

# 583
  • В сърцето на любимия човек
При мен, колкото и да е странно, лятото ТСХ леко ми се покачва, въпреки че съм само с хипофункция  Rolling Eyes Начев все не ми вярва като му кажа, че при стойности над 3 имам симптоми като при хиперфункция, а не на хипофункция.

# 584
Надявам се да приемете в темата ново попълнение  Simple Smile Жена съм за информация.

Отскоро приемам Л-тироксин - от края на март тази година.
Тогава TSH беше 5,05, FT4- 1,25, ТАТ- 47,9, а МАТ- 242 (за информация мин. година септември TSH ми беше 3,14 и пак имах завишени ТАТ и МАТ, което ме накара да се изследвам тази година отново и да предприема взимане на лекарство). Назначиха да пия Л-Тироксин 50мг дневно.
И това, което ме притеснява е, че преди 2седмици резултатите станаха TSH- 0,24, FT4- 1,28, MAT- 174, TAТ- 85,1 - което се пада  3-4месеца след започване на лечение и взимане на тироксин. Лекарят каза, че се съмнява в резултатите  newsm78, да си продължа със същия прием и пак ги направя. Моля за мнения и съвети - тези дни правя отново изследване. Пия си по 50мг.
Страшно ми е притеснено.
Като цяло имам симптомите на Хашимото - наддаване на 7-8 кг от около година-две, които не ми се отдават да сваля, постоянен апетит, тревожност при заспиване + сърцебиене, беше ми постоянно студено. А сега след като няколко месеца приемам тироксин се усещам като с постоянна температура, все ми е топло, отпаднало.. Жлезата е леко уголемена на ехограф, но лекарят каза в рамките на допустимото за състоянието ми.
Според вас дали, ако се повторят намалените резултати ще ми намалят дозата или ще ми изпишат друго лекарство - тъй като показателите минаха в друга крайност, което каза и лекарят - другото противоположно е Базедова болест мисля. Той каза, че принципно болестта била с колебания в показателите, но изражението на лекаря като видя резултата ме притесни. Чудя се дали изобщо предписанието му е било удачно, и като резултат от това да са резултатите. Кръвната захар ми е нормална, но дали да не си направя и изследване за инсулинова резистентност.
Ще съм благодарна някой да сподели мнение и съвет   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт