Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 42

• 71 430
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
И да се похвалиш с хубав резултат.

# 676
Блу, ако не стане в сряда, то следващата ако те устройва, мисля ще се вместиш.
В четвъртък от 9 часа започваш настоятелно да звъниш. Май по него време започваха записванията.
Не помня много, защото в "Дария" веднъж съм ходила. Преди беше в друга клиника.
Не знам апаратурата му в кабинета. В терапията е модерна, но това няма значение за мен. Споменавам, защото за някои хора има значение и това. За мен е важен човекът който е зад нея и доколко разчита видяното. Проф. Христозов е отличен диагностик.
Цената обаче не знам каква в сега. Като доцент взимаше 55 лв за преглед+ехография (25 преглед- 30 ехография). Сега май 50 лв е преглед.

Гърненце, добри резултати ти пожелавам ☺

# 677
Устройва ме другата сряда, но тъй като не е ясно сега дали ще преглежда тогава, ме посъветваха да проверя тази сряда дали няма отказал се. Не знам дали се разбра какво искам да кажа с тази и другата сряда. Laughing
Мереленда, понеже знам, че четеш много и мога да разчитам на съвет от теб - какво да пусна за ИР? Смятам обикновена кръвна захар и инсулинова резистентност. Има ли смисъл отделно само от инсулин?
ПП. Кръвна захар и инсулин ще изследвам.

Последна редакция: пн, 25 юли 2016, 18:31 от Блу

# 678
Мерси, момичета, задължително ще споделя. Hug

# 679
И второ питане - коя е най-добрата марка селен, която се продава на пазара? Тази на "Now Foods" ли?

трудно е да се каже коя е най-добрата марка, Now Foods са много добра марка и сравнително лесно се намира у нас и цената смятам е поносима в сравнение с масово предписвания Цефазел който не само че не е по-добър ами е цената му е неоправдано висока. В iherb има и други хубави марки. Общо взето аз препоръчвам Нау защо селена е органичен(L-selenomethionine) ако намерите друга марка която пак е с такъв органичен селен също става. Повечето марки от нас съдържат неорганичен селен или селенова мая.

# 680
Ще го взема тогава съвсем скоро, мерси. bouquet

# 681
Аз имам още един въпрос. Нали разбрах за хипофункцията ми януари,ок сега свалих тсх на 1,...но все забравям да питам. Аз наднормено тегло не съм имала, напротив 42кг. бях. Сега покрай хипофункцията пия Л- тироксин 7-ми месец вече , а и заедно с него ми изписаха и антидепресант. Питам се.. дали от тези лекарства качих? В момента съм 46 кг и нещо. ( добре ми дойдоха Laughing). Та се чудя на какво се дължи, на лекарствата ли.. Другото, което е бях спряла цигарите зимата за 5 месеца, дали и от тях не е newsm78 Е, ям си и повече де, може би е комплексно. Въпроса ми е че уж от хипо се дебелее, което при мен не беше така, а сега дори качих след тироксина, което си ми беше и необходимо де.
Или пък не е задължително пълнеенето , а просто с наместването на хормоните се наместват и килограмите, независимо дали е нужно да са ти в повече или по-малко?( за организма) newsm78

Имала ли си оплаквания, за да ти изпишат антидепресанта? Защото аз отидох на ендокринолог основно заради тежки панически атаки. И не пия хапчета за това. Личното ми мнение, е, че освен при много крайно тежки случаи на тревожност и депресия, медикаментите са ненужни и по-скоро вредни. Ако са ти го дали САМО ей така за всеки случай, бих те посъвествала да смениш лекаря.
Не, не е изписан просто така. Имах и аз атаки и много висока тревожност, бях изнервена,не ми беше хич добре, не ходих на работа 3 мес.зимата- бях като парцал-страх, замаяност-абе ужас , нежалание за всичко. ( добре че бизнеса си е наш, пу пу, иначе кой ще те търпи) Какви ли не изследвания, пу пу пак казвам, живи и здрави да сме , че е ужас. Така открихме проблема със жлезата и съответно се е отключило и другото състояние и така се стигна до лекарствата. Извинете за дългия пост, исках да съм изчерпателна. Laughing
Между другото ендото ми каза, че хипофункцията често води до такива депресивни състояния. newsm78

Така е по-оправдано. От чисто любопитство искам да попитам според теб помагат ли ти антидепресантите? Аз ходих на психиатър и ми изписа, но категорично отказах да ги пия и се оправих по друг начин. Иначе след това като открих Хашимотото лекарката каза, че Да, свързани са нещата, просто не съм знаела.

# 682
Устройва ме другата сряда, но тъй като не е ясно сега дали ще преглежда тогава, ме посъветваха да проверя тази сряда дали няма отказал се. Не знам дали се разбра какво искам да кажа с тази и другата сряда. Laughing
Мереленда, понеже знам, че четеш много и мога да разчитам на съвет от теб - какво да пусна за ИР? Смятам обикновена кръвна захар и инсулинова резистентност. Има ли смисъл отделно само от инсулин?
ПП. Кръвна захар и инсулин ще изследвам.
Кръвна захар на гладно и инсулин на гладно не дават информация дали има ИР.
Единствено обременяване с глюкоза за трикратно измерване на кръвна загар и инсулин би дало ясна картина за състоянието. Според мен не прави обременяване, ако доктор не назначи. Нека той да прецени за твоя случай, но не си давай парите (особено само за инсулин на гладно) излишно. Няма да ти дадат информация, дори и с Нома индекс. При много хора сутрин на гладно са в норма, но след изпиване на глюкозата са най-показателни резултатите.
Ако искаш все пак, може да пуснеш гликиран хемоглобин и да направиш един кръвно-захарен профил (поне е евтин и малко или много показателен, стига да не ограничаваш умишлено храните по време на изследването, а да се храниш както се храниш по принцип) и с ендокринолог да прецените дали е нужно да се направи последващо обременяване с глюкоза за трикратно измерване на глюкоза и инсулин.

# 683
Khaleesi,да смятам, че ми помогнаха. И аз бях скептична, но в крайна сметка ги започнах. И ендото ми беше на мнение да ги започна, защото нещата са свързани. А как се справи ти, ако искаш на лични, да не се отклоним много от Хашимотската тема( макар че едното е вследствие от другото) Wink

# 684
Khaleesi,да смятам, че ми помогнаха. И аз бях скептична, но в крайна сметка ги започнах. И ендото ми беше на мнение да ги започна, защото нещата са свързани. А как се справи ти, ако искаш на лични, да не се отклоним много от Хашимотската тема( макар че едното е вследствие от другото) Wink
Когнитивно поведенческа психотерапия Simple Smile Нататък може и на лични ако искаш.

# 685
  • В един копнеж!
До петъка, който мина изпих по предписание цяла опаковка Конкор кор. И сърцебиенето не се усещаше. Да, ама откакто го спрях, ако кача 20 стълби и го усещам в гърлото си как учестено бие.  И не само. Не ми пречи да го пия пак, незнам дали трябва обаче?! Вие използвате ли някакви др. заместители...от рода на мента, глог,валериан, някакви хомеопатични хапове?!!!

# 686
Скрит текст:
Благодаря. Прочетох сега за гликирания хемоглобин и май него ще пусна. А обременяване без да е посочено от лекар не бих правила. За ограничаването на храните - днес в ранния следобед преди да реша утре да ходя на изследване ядох шоколад, макар и малко Embarassed, но каквото излезе...
Изобщо, още чудя се дали да пускам нещо, свързано с инсулин, захар и т.н., при условие, че нямам тук време за достатъчно изследвания и прегледи. От друга страна, имам нужда малко да се стресна, че много му отпуснах края на храненето.

# 687
Привет на всички! Отскоро ви чета, момичета, при пускане на хормонални изследвания, поискани от мен през февруари, се откри, че имам хипотиреодизьм, пьрвичен. Изследвания: TSH 16.59, T4 LIBRE 0.85, PROLACTINA BASAL 30.37 при граници от4,8 до 23,3, FSH 2,8, LH 7,1, правени в Испания, кьдето живея. Последва EUTIROX 50, изследвания след 3 месеца ТSH 11,37, T4 1,02 и имунология Tpo 862, eutirox 75, след 40 дни  TSH 5.09 и  T4 1,12, в момента  сьм на 100мг, тук нямат практиката да ти дават изследванията, дори диагноза Хашимото не ми поставят, а сьм наясно, че с тези антитела си е това, моля ви за сьвет, какви други изследвания да искам, забравих да добавя всичко останало ми е в норма, изследвани са Hematologia, plasma bioquimica.Притеснява ме и високия пролактин, но повече не е изследван, само пьрвия пьт. Поисках изследвания на жлезата поради усилен косопад, невьзможността да сваля нито килограм, депресивни сьстояния, замаяност, нервност и доста чести настинки тази зима, не бях боледувала от години.Ще сьм много благодарна за сьветите ви! bouquet

# 688
Според мен, относно щитовидната жлеза, други изследвания не са нужни. За пролактин може да споменеш пак, да проверят стойността ако може и ако пак е висока се назначава ЯМР или скенер в България, за да се изключи аденом на хипофизата. Твоята стойност не е много висока, по-скоро е горно-гранична, но е редно да се провери. Също има значение дали са спазени условията при изследване на пролактин. Да си в легнало положение, най-малко седнало, но е желателно легнало, около 15-20 минути покой, преди да вземат кръв. Да не си правила секс предния ден, да не са докосвани гърдите.
Пълна кръвна картина, да се види хемоглобина, а и не само. Всички показатели.
За косопада да се провери феритин, а ако хемоглобина е нисък (което е често срещано при хипофункция на жлезата), да се провери освен феритин, то и В12, В9 и В6 и заедно с показателите на кръвната картина (MCHC, MCH, MPV, hemoglobin),  да се търси причина за анемия.
Относно килограмите, да се провери инсулин и кръвна захар, да не би оттам да идва проблема. Хипофункцията на жлезата нерядко е съпътствана от забавен метаболизъм и повишаване на кръвна захар и инсулин.
За това се сещам.

# 689
Много ти благодаря, Merelenda bouquet за бьрзия отговор, всички останали неща, които са изследвани са  в норми,хемоглобин, феритин, витамин В 12, желязо, крьвна захар, само инсулин мисля не е изследван, забравих да добавя, че ми правиха и ехография на жлезата, личната ме информира, че е добре.Тук е много трудно да се добереш до изследванията си, когато те пратят на специалист, резултатите директно се изпращат на личния лекар, а моята знае, че доста чета и се интересувам и отказва да ми дава копие, добре, че имаше заместник за лятото, успях да си получа някои Grinning.Притеснява ме и това, че дори и ендокриноложка казва да си водя нормален живот, без диети, никакво приемане на витамини.На своя глава си купувам витамини, пия прополис и се опитвам да ограничавам определени храни, за които научих тук, благодаря ви за което.Искам да ви питам за селен и магнезия, мога ли да си взема и пия без лекарска препорька?Единствения плюс в случая е, че всички изследвания се поемат от здравната им каса, при условие, че работиш и си осигурен, другата седмица отивам да искам отново хормони, пролактин и антитела, и незная защо тук изследват само TPO.

Общи условия

Активация на акаунт