Частни училища - информативна тема 12

• 99 899
  • 728
  •   1
Отговори
# 465
че тя пише винаги информативно, без нападки и спам се чувствам длъжен да кажа да си спестим злъчни забележки поне към нея.

Това е твое мнение, но не и мое. Има достатъчно примери назад, които при желание за губене на време могат да бъдат цитирани.  Peace

# 466
  • в страната на чудесата
Family &friends е уникално стара и глупава система за толкова малки деца. Особено в пук, където трябва да се учат фоникс... В ПБ също е тази система. Скоро говорих с човек от Дорис тенеди, който спомена, че МОН са им направили проблем за учебници и система на Кембридж (примерно), които са си супер яки според лингвистите, прилагани в цяла Европа, но не и от МОН. Тогава си дадох сметка, че ако училището няма отделен лиценз, с който да оправдае друга система, трябва да прилага онова, което казва МОН

# 467
  • София
БШ ползват Choices.

# 468

Хм, аз пък защото миналата година сериозно разглеждах възможността за ФЛ и точно това си мислех - понеже общо всичките такси излизат скъпичко, няма какво да се лъжем - и четох правилата и устройството им и че детето може да си носи храна в кутия и си викам - как ли пък няма да го оставя всички да ядат в стола, пък само то да си носи в кутия, да се чувства там като най-пренебрегнатото и бедно дете...пък те повечето си носели.

Хехехе, умрях си от смях... "бедните" ми деца дето от четири години си носят (голямата поне) храна от вкъщи за обяд... да не говорим за останите "бедни" около 60% деца в класа, които правят съвсем същото. Смешката на страна - съвсем сериозно мога да споделя, че дъщеря ми до момента не се е прибрала нито веднъж с коментар какво са яли другите, че нейното ядене е било по-лошо или пък че са си разменяли храна. То и не виждам как можеш да си разменяш особено лесно мусака, картофено пюре или спагети. Децата ми обядват всеки ден топла сготвена храна, така че и коментара за сухите храни не важи. Стига да има желание всичко се постига. Единствено е забранено в училище да се носят ядки (или храни съдържащи такива), заради тежки алергии при някои деца, както и шоколод на принципни основания.

На мен по принцип цялата истерия с храната ми е малко смешна, защото смятам, че в училище е много по-важно как върви учебния процес и отношенията между децата, отколкото какво точно са яли.

# 469
Аз не подкрепям носенето на храна от дома, защото ми се струва ненужно и леко префърцунено. Същото е като майките, които пазят бебетата си от шоколад и други "лоши храни", защото са съвсем малки, а те после за седмица в градина или на друго място опитват лакомо всичко забранено на куп.
В смисъл никого не упреквам как си храни детето, аз за себе си и моето дете съм избрала да яде "обща" храна, която се предлага масово, без да прекалява и да се увлича от по-вредната й част.
Говоря кое е по-вкусно и полезно и се надявам сами когато не съм с тях да започнат да правят по-добрия избор. Неща като мекици, пържени филии, мусака, лазаня, пица и т.н. не само не ме притесняват, но им давам сама от време на време.

Идеята ми е , че съм "за" унифицирането - на дрехите /униформи/ и на храната /стол с готвено/, като предпочитам да се фокусирам не върху това да ги деля и изхранвам с "домашна" храна, а да се подобри ако е възможно качеството в училището, като нямам претенции да ядат само супер храни, защото освен храната има още купища вредители на здравето им независещи от мен и предпочитам да растат стандартно без в тях да се зараждат претенции излишни към храна и др. Ядат всичко и почти, нищо не им забранявам, но често, като опитат нещо и като обясня какво е и че има друго по-хубаво, ме слушат.

Иначе е добре, че всеки може да постъпи както иска на тема храна. Това е важното - родителят да дава на децата храната, която смята за удачна.

# 470
Хехехе, умрях си от смях... "бедните" ми деца дето от четири години си носят (голямата поне) храна от вкъщи за обяд... да не говорим за останите "бедни" около 60% деца в класа, които правят съвсем същото. Смешката на страна - съвсем сериозно мога да споделя, че дъщеря ми до момента не се е прибрала нито веднъж с коментар какво са яли другите, че нейното ядене е било по-лошо или пък че са си разменяли храна. То и не виждам как можеш да си разменяш особено лесно мусака, картофено пюре или спагети. Децата ми обядват всеки ден топла сготвена храна, така че и коментара за сухите храни не важи. Стига да има желание всичко се постига. Единствено е забранено в училище да се носят ядки (или храни съдържащи такива), заради тежки алергии при някои деца, както и шоколод на принципни основания.

Ясно, сбъркал съм за тези кутии с храна. Така или иначе не зависи само от мен, жена ми не беше съгласна за ФЛ.

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 14:06 от Татко Мецан

# 471
Явно на мнозина от пишещите тук реалният им живот е скучноват...
Не разбирам как непрекъснато трябва да се дрънкате, да изпишете страници с лични нападки, с обиди...
Това по-значими в собствените ви очи ли ви прави?
Това е информативна тема - всеки споделя мнения и впечатления и толкова... Защо е толкова трудно да имаме една нормална тема.

# 472
  • София
Аз бих предпочела, щом детето ми ще е цял ден на училище, да им се предлага топла храна, вместо да си носят всякакви манджи, сандвичи и какво ли още не от къщи. Не съм от върлите почитатели на супер-еко-био храните, та чак толкова да държа да не ядат това, онова, трето и пето. Ако някое дете има здравословни проблеми и е на специална диета, естествено, че трябва да се съобразява.

# 473
То е хубав вариант да се храни с храна там....но когато не я яде?
Моя както писах не яде сандвичи и тестени закуски. Просто не ядем това у дома. Никога не съм му забранявала да ги яде. Твърди, че ги е опитал и не му харесват.
По този повод един от дните миналата седмица беше изкарал на сутрешна закуска и таратора от обяда. Когато го взех в 19 часа го болеше стомаха....и беше супер - мега гладен.

# 474
Татко Мецан, във ФЛ за трета група в дг и след това, за да бъде прието детето трябва да държи изпит по езика. т.е. 4  години е пределната възраст, на която можеш да запишеш детето си във ФЛ без такъв изпит и без да има изискване да знае език.
ако може, би ли споделил защо съпругата ти не е избрала училището?

# 475
  • в страната на чудесата
Мои приятели, французи живяха в БГ две години. Казаха, че за малкото дете ФЛ е ОК, но по-голямото 5 или 6 клас го преместиха в international school.
Носенето на храна според мен може да е по-здравословно, особено ако родителят чете. Но е много трудоемко и времеемко... Да не говорим, че иска план за седмицата Wink))

# 476
  • София
В този ред на мисли  Laughing аз препращам седмичното меню на нашето училище на моята счетоводителка, която има внучки-близначки, втори клас в ДУ, за "идеи" какво да им готвят през седмицата.

# 477
  • в страната на чудесата
А можеш ли да ми го пратиш и на мен, за сравнение? Моля Simple Smile

# 478
  • София
Хубавото на храната в СС е, че има избор. Можеш да си вземеш от което колкото искаш. Моето дете е от "ядящите", но се е случвало нещо да не му хареса и тогава си е хапвал в достатъчно количество от другите неща. Аз работя и вариантът да приготвям ежедневно кутии с храна ми е абсолютно неприемлив.

# 479
Нашата храна се доставя от кухнятя на БШ. Не е нищо особено обаче.

Общи условия

Активация на акаунт