КОЗУНАЦИ - 2017/2018

  • 111 052
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Къде са качени снимките? Защо не ги качваш просто някъде, където е общодостъпно? Най-вероятно тук има някакво ограничение от доставчик, или иска регистрация някаква, която ние нямаме. Но самите  линкове са наистина странни.

# 76
  • Мнения: 76
Качих ги в Гугал снимки. Сега и аз не ги виждам, но като зададох върху празната снимка да се отвори в нов раздел така я видях.

# 77
# 78
  • Мнения: 710
Здравейте момичета, въпреки че сега  не е сезона на козунаците, бих искала да ви попитам нещо. След няколко злощасни опита да направя козунак на конци, прочетох една рецепта за козунак с  миксер. Дали според вас би се получило? Още повече, че миксера ми е обикновен, ръчен и пише да не се ползва повече от 4мин, при месене на тесто. Не знам и дали за толкова кратко време би се получило нещо. Вие на какво мнение сте? Дано накрая не ми изгори миксера  Grinning

# 79
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Здравейте момичета, въпреки че сега  не е сезона на козунаците, бих искала да ви попитам нещо. След няколко злощасни опита да направя козунак на конци, прочетох една рецепта за козунак с  миксер. Дали според вас би се получило? Още повече, че миксера ми е обикновен, ръчен и пише да не се ползва повече от 4мин, при месене на тесто. Не знам и дали за толкова кратко време би се получило нещо. Вие на какво мнение сте? Дано накрая не ми изгори миксера  Grinning
Аз не бих ползвала миксера в твоя случай.
Иначе всяка рецепта се изпълнява по лично решение - на ръка, на машина, с робот/миксер. Не са специални за едното или другото.  Simple Smile
За конци е важно брашното да е високо протеиново, достатъчно месене - 15-20 мин. на ръка, доброто втасване на тестото  - повече от двоен, троен размер.

# 80
  • София
  • Мнения: 12 258
Здравейте момичета, въпреки че сега  не е сезона на козунаците, бих искала да ви попитам нещо. След няколко злощасни опита да направя козунак на конци, прочетох една рецепта за козунак с  миксер. Дали според вас би се получило? Още повече, че миксера ми е обикновен, ръчен и пише да не се ползва повече от 4мин, при месене на тесто. Не знам и дали за толкова кратко време би се получило нещо. Вие на какво мнение сте? Дано накрая не ми изгори миксера  Grinning
Преди да купя стоящия миксер съм работила козунаци с ръчен такъв с дебелите бъркалки, но моят е много мощен и е с 700 вата. Така че виж си мощността на миксера и прецени до колко може да издържи.

Моренче, здравей! Липсваше ми.  Simple Smile

# 81
  • Мнения: 710
Да, ще послушам съвета ви и няма да рискувам да изгори миксера.Все пак 300вата, на фона на 700 е нищо.
Morena, ти какво брашно ползваш?
marcheva 14, колко време ти беше необходимо да се замеси козунака с ръчния миксер ?

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
niamatakova, ползвам на София Мел - "за баница", Класик, Екстра.

# 83
  • София
  • Мнения: 12 258
...................
marcheva 14, колко време ти беше необходимо да се замеси козунака с ръчния миксер ?

Не мога да ти кажа по минути, но докато се отлепяше от стените на купата. Това си беше повечко време.

# 84
  • Мнения: 136
Един споделен опит от начинаеща:Козунаците не са ми най-любимия сладкиш,предпочитам  сиропираните,но понеже меся и  ММ ги обича,все пак реших да се пробвам и да му направя.Изчетох доста  и замесих.Първият път станаха сухи и без необходимата сладост.Вторият път увеличих захарта и останаха на калъпи-съответно отидоха в кофата.Взех да ровя и чета на какво може да се дължи това-разбрах,че е от захарта.Смених я на 2/3 с подсладител и резултатът е прекрасни,дъхави ,леко влажни и сладки козунаци.От опита си установих,че за добър козунак не са толкова важни  грамовете в рецептата(болшинството са еднакви-яйца,мляко,захар,мазнина и аромати),а консистенцията на тестото и начинът на печене.От по-меко тесто се получава козунак с въздушна структура,но се губи релефа.От по- кораво тесто сигурно въздушната структура не е толкова изразена(предстои ми да пробвам),но трябва да има релеф според опита ми с питките.
Предполагам,че тази информация я има във форума,но може би не и така синтезирана и понеже на мен ми отне доста ровене исках да я напиша за следващите които се пробват.Ако съм прекалила-извинете.

# 85
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Polin, затова се казва, че опитът учи.
Много точно си установила всички нюанси. Simple Smile
Повечето мазнина също утежнява излишно тестото.
И една рецепта да следваш, пак ще са различни резултатите - яйцата дори да са все един размер, пак не са еднкво големи. Брашното е различно влажно/сухо и съответно влагопоглъщащо.
С твъдо тесто се държи плетката, но е по-сбит козунакът. Тънка е границата между меко и твърдо тесто. Wink Опитът с питки е полезен, но козуначеното тесто е по-богато и тежко.
Опит - проба - грешка... това е.  Simple Smile

# 86
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Много, много отдавна не бях правила козунаци, но онзи ден децата си пожелаха и направих тези mini козуначета.





# 87
  • София
  • Мнения: 12 006
Олеее, от сега ли започнахте с тези вкуснотийки Heart Eyes?! Хич не мислите за хората на диета  Naughty  Wink.

# 88
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Олеее, от сега ли започнахте с тези вкуснотийки Heart Eyes?! Хич не мислите за хората на диета  Naughty  Wink.

При нас козунаци се хапват не само по време на Великден, но и във всяка неделя от годината. Simple Smile  Особено в болниците винаги има козунак в неделя, освен за болните от диабет или тези, които са на диета, или пък не обичат/ не искат козунак, само тогава не получават.
А аз толкова отдавна не бях правила козунак, че вече си мислех, че съм забравила как се прави. Simple Smile

# 89
  • Варна
  • Мнения: 1 255
Много, много отдавна не бях правила козунаци, но онзи ден децата си пожелаха и направих тези mini козуначета.

Venetta, по коя рецепта направи тези вкуснотийки? newsm78 bouquet

Общи условия

Активация на акаунт