300 g брашно
50 g захар
1/2 ч.лъж. Сол
1 пакет (7 g) суха мая
160 мл прясно мляко
30 г масло
2 яйца
5 яйца за венеца (оцветени или не, по ваш избор)
2 супени лъжици разтопено масло за намазване на венеца
Смесват се 125 г брашно, захар, сол и маята в купа. Загрейте млякото и маслото в малка тенджера, докато маслото стане меко
Постепенно добавете сместа от млякото и маслото към брашнената смес и работете с постоянно разбъркване. Добавете 2 яйца и 50 грама брашно и разбъркайте. След това постепенно добавете останалото брашно и го омесете добре.оставете тестото на топло място и завито за 1 час да втаса
Разделете тестото на две половини, покрийте и оставете за още 10 минути. Оформете всяка половина от тестото на дълъг фитил, с дебелина около 4-5 см и дълго около 90 см.оплетете фитилите на венец
След това поставете яйцата между тестото......сурови не варени
поставете венеца върху хартия за печене и покрийте слабо с влажна кухненска хавлия. Оставете го да стои на топло място за около 45 минути, докато венецът добие (двоен обем). намажете венеца с разтопено масло.Загрейте фурната на 180 градуса
Печете в предварително загрята пещ в продължение на 50 до 55 минути, докато стане златисто жълто.