КОЗУНАЦИ - 2017/2018

• 111 359
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • забравих си мисълта...
Ами тези, които не ползват някакъв вид електроника (хлебопекарна или миксер/робот), няма как да не помесят. Хамалогия не е, но не може без това, за да е козунак.  Биенето е въпрос на избор - с него и без него - все тая. Simple Smile

DreamComeTrue, благодаря за доверието, радвам се, че си доволна. Simple Smile Много добре изглеждат козунаците ти, поздравления!  Hug  Иначе линка предложих, заради обясненията ми и снимките, не заради рецептата. Simple Smile

Morena, имах предвид описанието, което е направила natka. На мен лично ми е прекалено дълго и сложно. Дори и на ръка да се меси, чак толкова бавно и сложно вкарване на мазнината, не мисля, че е от значение за конците. Казвам го от личен опит.

# 631
  • София
Точно както споделя Венета, всичко слагав в миксера и той ми го забърква, единствената разлика мазнината/маслото ми е малко повече, но преди да имам такава машина си го измесвах само на ръка, даже е и удоволствие да се усети тестото.  От много време вече не измесвам на ръка, не виждам смисъл след като имам техниката, а и не мога.
Това с пералнята го приемам като лоша шега, според мен е абсурдно да го приложа.

# 632
  • Sofia
О, относно мазнината, също е все тая - дали ще е отначало сложена или после добавена, няма особена разлика. Но начинът на natka и на мен ми е безмислен. Аз вече слагам половината количество при замесването, но след като съм сложила яйцата и млякото, да не е в пряк контакт с маята. Втората половина добаявам на 2-3 пъти при измесването - дали на ръка или в хлебопекарната все така.
И аз напоследък се спрях на тези мерки, които си споменала, Венета - захар - брашно - мазнина, яйцата в случая са ми 2-3 (за 1кг доза - 5) , останалото е млякото.

Душата  Hug Heart Eyes  Аз по Великден карам с хлебопекарната, че правя повечко, но през другото време съм си на ръка, то и с машината едвам изтърпявам да не бръкна заедно с бъркалките.  Simple Smile

# 633
  • София
.................Душата  Hug Heart Eyes  Аз по Великден карам с хлебопекарната, че правя повечко, но през другото време съм си на ръка, то и с машината едвам изтърпявам да не бръкна заедно с бъркалките.  Simple Smile

Нали си е удоволствие да го усетиш тестото, меко и ухаещо.  Simple Smile  Тази година съм се спряла на много  нови неща, какво ще успея за приготвя все още не ми е ясно, а най-много ме затруднява търсенето на красивите  книжните форми за онзи прекрасен италиански козунак Коломбо, няма никъде книжна  форма , обърнах де що има производителни и вносители. Вероятно са свършили, аз докато се усетя и тях ги вече  няма.

# 634
От Фейсбук:

Цитат
Рецепта за козунак в хлебопекарна от Цветелина Хаджипеткова

Продукти:

65 мл. топло прясно мляко;
20 гр. жива мая (разтваря се в 2 с.л. от прясното мляко с 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно да се активира) или 1 пак. суха мая (изсипва се е брашното);
3 яйца (един жълтък се отделя за намазване отгоре);
100 гр. разтопено краве масло;
425 гр. брашно;
100 гр. захар;
1/3 ч.л. сол;
кора от 1/2 лимон настъргана + 2 ванилии при звуковия сигнал.

Дозата е за 750 гр. козунак, пече се на програма около 2:50 часа.

Продуктите се слагат в контейнера в реда, в който са написани. Преди да започне печенето, козунака се намазва с разбития жълтък с 1 с.л прясно мляко и се поръсва с кристална захар.

Приготвих козунака в хлебопекарна Панасоник на програма 11 - Briosche (3.30 часа), като при звуковия сигнал добавих половината масло на кубчета, кора лимон и ванилия.
Към захарта добавих 4 капки течна стевия. Който обича сладко ще му е малко захарта. Допустимо количество захар в тестото е 125 гр. Моите яйца бяха L-размер.
Брашното е тип 405 немско. Маята е кубче от Лидъл.
Всичко е теглено с везна.
Не съм разтопявала маслото. Предварително разтворих маята, както е описано, но не съм чакала да шупне. Програмата има 30 мин. подгряване.
Само в Панасоник маята е отдолу, после брашното, течностите са отгоре. Спазих това правило, а не последователността в рецептата.
Резултатът е повече от отличен. Много конци и коричка, топяща се в устата.
Един лек минус: при печенето опря в капака. Следващият път ще намаля продуктите с 1/4.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 10:23 от wilian

# 635
  • София
Ето мееее, една идея по-сухо стана, отколкото очаквах, но пък е разкошен. Два пекох.

Морена, по твоята рецепта, мерси много :-* Фантастични са! За конци не знам, че ми е жал да ги разчупя Grinning

Козунациии

Ееее, страхотни са ти станали  Hug

# 636
  • в полите на Балкана
Обикновено не правя козунаци преди празника, но днес замесих рецептата но Морена. Започнах в хлебопекарната, но нещо беше лепкаво и трудно се меси, затова си намазних плота и продължих на ръка. Мазнината вкарах откакто започнах на ръка да меся. Меси с Лидълското брашно тип 650.Сега втасват. Ще си каже какво съм сътворила.
Луда съм просто. У дома сме в ремонт и в кухнята е ад под небето. Дано се оправим за Рождество, иначе може и да не меся.

# 637
  • Sofia
Някой да знае къде в София мога да си купя брашно тип 650?  newsm78

# 638
Благодаря за съветите на всички🌺,
Другата седмица ще видим какви ще ги свърша. За пералнята и на мен ми се стори абсурдно, ама все пак реших да питам, че знае ли човек🤔😊!

# 639
  • У дома
Аз вече два пъти правих козунаци-за раздаване, вкъщи няма кой да ги яде, но правя само този със заквасена сметана на Ева Тонева.
Не мога да меся и меся само в хлебопекарната. Пускам три пъти да меси, вторият път вкарвам мазнината(масло и олио), третият път пускам да съм сигурна, че всичко е добре измесено😂винаги има мнооого конци. Снощи правих два козунака-единият с белтък намазан, а др със жълтък. Печени един до друг, разликата в цвета е очеизваждаща. Ставам фен на мазането вече само с белтък😉
МамаРаче, до Рождество ще се оправите, виж до Възкресение-то е по-скоро, вече си е предизвикателство с ремонта😉

# 640
Някой да знае къде в София мога да си купя брашно тип 650?  newsm78
От Лидъл

# 641
  • Sofia
Благодаря!

# 642
А аз като пусна да ми меси 2 пъти в хлебопекарната и после сякаш ми става жилав козунака. Оформям на ръка, не пека вътре. И при мен конци няма. Иначе е хубав на вкус, ароматен, но като хляб. До сега не съ пробвала само да добавям маслото след като е омесено тестото. По принцип слагам всички продукти и пускам да меси. Освен да пробвам да замеся без масло и на второто месене да добавя маслото.

# 643
  • София
..........................Луда съм просто. У дома сме в ремонт и в кухнята е ад под небето. Дано се оправим за Рождество, иначе може и да не меся.
Joy Joy До Рождество със сигурност ще бъдеш готова, има -няма  9 месеца са... Hug

# 644
Последният козунак правих в хлебопекарната, а пекох във фурната. Ползвах брашното от Лидъл - Кастело (показано по-горе). Целият беше в конци. Сложих 60 гр. масло при първото месене. След като втаса, пуснах машината да го поомеси още малко и добавих 5-6 с.л. олио. Това е цялата мазнина за около 500 гр. брашно и яйце и половина.

Общи условия

Активация на акаунт