КОЗУНАЦИ - 2017/2018

• 111 355
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • в полите на Балкана
Smile
..........................Луда съм просто. У дома сме в ремонт и в кухнята е ад под небето. Дано се оправим за Рождество, иначе може и да не меся.
Joy Joy До Рождество със сигурност ще бъдеш готова, има -няма  9 месеца са... Hug

Това доказва,че към луда, нали. Smile

Тестото ми е почти готово.
Майстора кърти за нова каса и врата в съседната стая.
А за 9м до Рождество може и многодетна мама да стана.....35: Joy

# 646
  • Sofia
... И при мен конци няма. Иначе е хубав на вкус, ароматен, но като хляб. До сега не съ пробвала само да добавям маслото след като е омесено тестото. По принцип слагам всички продукти и пускам да меси. Освен да пробвам да замеся без масло и на второто месене да добавя маслото.
Много странно, в хлебопекарна обикновено стават много конци. Кажи какви продукти, по колко слагаш, да видим...

Мама Раче, как ме разсмя...  Joy Joy Joy
Савина, точно Кастелото на Лидл е тип 650, друга марка не съм видяла.

# 647
Ами тя рецептата ми уж на вашите прилича. От нета я имам. Неудобно ми да цитирам, понеже не знам от кого съм я преписала, но аз не претендирам с нея, показвам за да може да ме коригира някой ако види грешка.

10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно
щипка сол
3 яйца
125 захар
 настъргана лимонова кора

Както казах много хубав става на вкус, единствено конците ми ги няма. Не знам дали пък и не препичам много, т.к. ми е тъмен козунака от вън. 40мин на 180 градуса пека, но фурната ми е на газ и може и да идва силна. Все ме е страх да не остане суров и клисав от вътре.

# 648
  • Sofia
Хм, да, не ти е много захарта, нито яйцата, само пробвай да намалиш мазнината и маята. Чудно как не ти стават конци в хлебопекарната, много чудно... Но печенето не проблем за конците. Предлагам ти моята рецепта от 33 стр. на тази тема - http://old.bg-mamma.com/?topic=920958.msg34974670#msg34974670  Захарта можеш да намалиш или увеличиш, ако искаш, но макс. до 150-170г. на 500г брашно.

# 649
МНого ти благодаря. Ще я пробвам обезателно. Прави ми впечатление, че като пусна да меси веднъж и заплета стават по-пухкави от вътре, отколко като пусна да меси два пъти. Малко по-сбити ми стават на две месения. . Програмата ми за тесто е час и половина, но самото месене е 30 мин. После я спирам и сплитам. Ако искам два пъти, спирам след 30 мин и пак я пускам да измеси още веднъж.

# 650
  • Sofia
Моля, Вики, пак заповядай, ще се радвам ако съм помогнала да си доволна от резултата! Сбити (като хляб) стават от по-твърдо тесто/повече брашно на по-малко течности (мляко и яйца заедно). Замесеното тесто трябва да е на границата "да не лепне", после при измесването ползваш мазнина и няма да е проблем лекото(ама много леко) лепнене. По принцип за 15-20 мин в машината трябва да замесиш (да ти допада на мекота, каквато споменах) и после да започнеш да добавяш мазнината при измесването. Можеш половината мазнина да добавиш към края на замесването.
Моят машина има програма "тесто" 15 мин. - тогава замесва тестото. После я пускам на друга програма - "месене и втасване", където месенето е 20мин. и тогава добавям мазнината.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 18:18 от Morena

# 651
Брашно 650 имат и Билла, също от тяхната марка. Не бих търсила умишлено такова за козунаци, в случай че за това беше питането. Не че няма да станат разбира се, но с по-силно брашно е по-добре.

Малко по-сбити ми стават на две месения. . Програмата ми за тесто е час и половина, но самото месене е 30 мин. После я спирам и сплитам. Ако искам два пъти, спирам след 30 мин и пак я пускам да измеси още веднъж.
Това значи ли че спирате програмата веднага след месенето и няма никакво втасване преди сплитането?

Може да опитате да изтегляте и усуквате фитилите повечко, когато оформяте, може да стане малко по-добре. При половин час месене (а казвате че пускате и 2 х 30 минути) и рецепта която изглежда ок и на мен ми е странно да няма конци.

# 652
  • Sofia
А успешното (без да се разкъсат самите фитили, а после и/или плетката при печенето) разтегляне и ускуване на фитилите зависи от силното брашно, не многото мая, доброто втасване.

# 653
Morena, natka  bouquet bouquet bouquet

Да, спирам (независимо 1 или 2 пъти съм решила да меси), сплитам и тогава ги оставям да втасват сплетени. В машината не ги оставям да втасат.

Ще пробвам по вашите съвети, дано видя конци най-накрая Simple Smile

# 654
Не съм опитвала без да втасва първо тестото, правя си с две втасвания - преди и след оформянето. То и съвсем различно се работи с тестото веднага след месенето и ако е втасало. И втасването не бива да е на много топло, както често слагат във фурната на 50 градуса или върху тенджера с гореща вода. Да, надига се тестото, но структурата му е друга. За козуначено тесто си е нормално да втасва по-дълго, няма как да е като хляб или питка.
Когато съм месила по-големи количества и съм пекла по няколко козунака, слагах този който ще опека първи на по-топло, за да втаса по-бързо от другите... ами следващите по-хубави ставаха, винаги. Едно и също тесто, еднакъв обем надигнати, но по-бавното втасване дава по-хубав козунак накрая.

# 655
Аз след първия час като го видя, че ми е изпълнил формата и прелива и го глася да пека. Ако го оставя да втасва още ще ми излезе от формата преди опичане и голяма мацаница ще стане. Като ми е сплетен ми е по средата на формата, не ми е заел цялата форма т.е. искам да кажа че тестото ми не е много като количество. И пак бухва много. Знам, че брашшното ми е високо глутеново.

# 656
  • в полите на Балкана
Уф моите се пекат. Да кажа за брашното и аз. Правих с брашното от 2кг. пакет на Лидъл, но нещо не ми хареса. Не стана на мехурчета като втаса, а втасва дълго. Напълни 6л тенджера. Изглеждаше добре. Като започнах да оформям фитилите не можеха да се усукват, а започваше да се къса. За Великден ще меся със София Мел, ако изобщо меся. Оформения козунак сложих да втасва във фурната на 35градуса, след това увеличих и започнах да печа. До сега не съм втасвала козунак по този начин. Ще видим.
Да знаете как да кача снимка с новата версия?

# 657
Мили дами от години ви следя и приготвям козунаци и сладки по ваши рецепти.Благодаря ви от сърце за споделените рецепти и съвети.Показва ви една малка част от минало годишните ми козуначета.Yum

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 19:51 от paskalina

# 658
  • Sofia
... по-бавното втасване дава по-хубав козунак накрая.
Категорично! Simple Smile
В загрята фурна слагам да втасва понякога, но само я загрявам до 40градуса (това е минимума на фурната ми) и изключвам.

На първото втасване (омесеното тесто) трябва да удвои, та дори утрои обема си, но да се внимава да не превтаса, не се гледа часовник, следи се тестото. Второто втасване (оформеното тесто) е значително по-бързо и втасва във формата за печене - до 2/3 от обема ѝ, оставя му се място да порасне и при печенето. Аз така практикувам, не слагам офрменото тесто да втасва във фурната.

# 659
  • в полите на Балкана
Аз и двата пъти втасвах тестото във фурната, но първият път без да я включвам да загрява. Просто в момента няма къде да му намеря топличко, чистичко и без течение място. А второто както казах направих на 35гр. за много кратко и увеличих да се пече. За сега изглеждат ок. Дано се справя със снимките, телефона и новата версия. Да покажа нагледно какво стана.

Общи условия

Активация на акаунт