КОЗУНАЦИ - 2017/2018

• 111 355
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Раче, не можеш ли да минеш на старата? Заради снимките поне. Аз съм си на нея изобщо.  Ако ми я отнемат, напускам.

# 661
  • в полите на Балкана
С телефона не знам как.
Може да си поиграя да ги кача на комп и после със старата да ги постна. Стига да ми стигне денонощието.

Готови са. Малко са препечени, но ме се струва, че ще имат конци.
Единия замина директно при свеки, но другия ще снимам, стига да не го изядат без да разбера.
Интересна ми беше рецептата с кисело мляко , и нямах прясно, та ги направих само с кисело и вода, демек айрян.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 20:11 от мамаРаче

# 662
  • Sofia
Само с кисело и аз не съм правила, та и на мен ще ми е интересно да споделиш впечатления.

# 663
  • в полите на Балкана
Само с кисело и аз не съм правила, та и на мен ще ми е интересно да споделиш впечатления.

със сигурност.днес или утре.

# 664
https://mariyanasbread.blogspot.bg/2018/03/blog-post.html?spref=fb

Някой правил ли е тези топки, струва ми се, че ще са сухи отвътре, но се чудя дали да пробвам.

# 665
мамаРаче,през новата мобилна от тел.,качвам снимки като:1.когато отвориш да пишеш отговор,отгоре има една картина-от там-или през галерията си взимаш желаната снимка;2.или с фотоапарата снимаш директно.Дано го обясних...

# 666
  • София
.......................... Аз съм си на нея изобщо.  Ако ми я отнемат, напускам.
Аз също!!  Ползвам само старата версия, новата ми е чужда и смотана.

мама Раче, чакам да видя и аз.  chef

https://mariyanasbread.blogspot.bg/2018/03/blog-post.html?spref=fb

Някой правил ли е тези топки, струва ми се, че ще са сухи отвътре, но се чудя дали да пробвам.
Трябва да си доста опитна с тестото за козунаците, това е първото, второто е, че се изисква много работа и ако нямаш под ръка статичен миксер ще трябва всичко да измесваш на ръка, третото е, че точно този вид квас изисква много време на изчакване, т.е. много часове и последното е, че авторката на рецептата споделя, че е работила с брашно Манитоба, което е силно и качествено. По този начин ще се опитам да работя Коломбата, но за нея ще си отделя специално дълго свободно време . Едва ли не, ще ми  трябват около 3 дни за да я свърша.
Ето я -  https://www.youtube.com/watch?v=sRyIMgmj1wY&list=LLZ78pZcKqn … ;index=4&t=0s

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 21:41 от marchеva14

# 667
  • в полите на Балкана
Ще се гръмна писах, писах, прикачих снимки и всичко се затри.

Та да обясня пък снимките после.
Козунака е по рецепта на Морена. Спазих я точно с изключение на следните неща. Нямах прясно мляко и го замених с вода т.е. месих с айрян. Не сложих лимонов сок само лимонова кора и бренди. Сложих 250гр. захар, а във фитилите мармалад от печени ябълки и орехи. Отгоре поръсих обилно със захар. Определено ще го направя пак, но когато имам повече време . Млякото ще е прясно сквасено или купено от магазина кисело мляко,защото сега се усеща вкус на кисело мляко.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 23:02 от мамаРаче

# 668
  • София

.........................
Joy Joy Чудесни са на вид, браво!  chef Много хубава коричка!

# 669
  • в полите на Балкана

.........................
Joy Joy Чудесни са на вид, браво!  chef Много хубава коричка!

Благодаря, Марчева. От твоята уста (клавиатура) е направо комплимент.
Да кажа,че студен е по-хубав от топъл и киселото мляко не се усеща. Само дето няма конци, само някакви наченки.

# 670
мамаРаче, много хубави козунаци, браво.  chef

За конците - някой напред беше писал (може и в темата за хлебоперните да беше  newsm78 ), че понякога конците не се виждат добре, защото зависи как е отчупено парчето, а като е отрязано с нож е по-вероятно да не се виждат. Не знам дали правилно съм разбрала и запомнила, но това като успокоение за тези, които казват, че няма конци. Laughing

# 671
  • в полите на Балкана
Фортуна, благодаря!
При отрязване с нож, особено топъл, конците отиват по-дяволите. Както казах и брашното не ми се стори много добро. Не може при дълго втасване и почти утроен обем да няма нито едно мехурче.

# 672
  • У дома
Точно така, при рязане няма конци, само при разчупване, но мен ме дразни тази "разпиляност" и "чоплене" и го режа hahaha
МамаРаче, чудни са ти козунаците bouquet

# 673
  • München, Deutschland
мамаРаче, много хубави козунаци, браво.  chef

За конците - някой напред беше писал (може и в темата за хлебоперните да беше  newsm78 ), че понякога конците не се виждат добре, защото зависи как е отчупено парчето, а като е отрязано с нож е по-вероятно да не се виждат. Не знам дали правилно съм разбрала и запомнила, но това като успокоение за тези, които казват, че няма конци. Laughing

Абсолютно. Почти всички показани козунаци са разрязани с нож, само на Венета най-често съм виждала по снимките начупени.

П.С. Едновременно сме писали с Джени.

Един единствен път (миналата година) направих козунак, който успя да стане точно като от добра пекарна - конци, остават зъбки като го отхапеш (цитат на Моренка  Hug), вдъвква се, не е твърд. Изчезна за 2 дни, а моят човек не е по козунака.
Нправих го по сборната рецепта на Джемма и Морена - Джемма пусна оригинална рецепта от някаква стара рецептурна книга по технология на сладкарството (нещо такова), а Моренка после внесе малко нейни промени и пусна рецептата. Страхотни станаха!

Обаче - голяма играчка тези козунаци. Общо втасваха 6-7 часа си спомням, като се сложи и измесване и оформяне, си стана един цял работен ден. В съботата преди Великден го направих, но през 2 часа нещо му пипваш, баеш, добавяш. От сутринта от около 10 часа чак вечерта някъде имах готов козунак...

# 674
  • в полите на Балкана
Не са много добри козунаците ми от вчера, но както казах въртеше ми се в главата една мисъл за козунак само с кисело мляко, та затова и ги направих. Иначе от години правя по рецепта на свеки, която едно време работеше в ХВК, та рецептата е от там. Стават чудни. Пускала съм я преди години тук и на друго място и след това я видях в един блог на човек пишеш тук и там, като авторска. От тогава се научих да не споделям много,много.

Рецептата на Джема в блога и ли е? Иска ми се да видя дали имат общо с тази от свеки, все пак са от един и същ период. А и що да не сбъркам майсторите с още една серия козунак.

Общи условия

Активация на акаунт