Искам да кажа ... (77)

• 64 798
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Аз изобщо не бих си пyскала детето на ясла, ако имах възможност да го гледам. Но трябва да работя, това е положението. Ще тръгне на 2 години и 5 месеца и се надявам до тогава да проговори, за да ми разказва какво се слyчва.

Колко годишно е сега и колко говори?
Нашето ще стане на две в края на този месец и въобще не говори. Повтори по някоя двусрична думичка с еднакви гласни и съгласни един-два пъти и после - край, не я споменава повече. Надали има и 10 думи в речника, но не ги ползва. А всичко разбира и е много самостоятелна, сама се храни, даже пижамата си облича сама.
Прави ми впечатление, че сегашните деца като че ли по-късно проговарят...Имаме доста познати дечица на две, две и половина, три, три и половина - повечето не говорят още.

А вашите наблюдения какви са?

# 571
Моята я дадохме на ясла на година и две седмици, с проходилката. Крачетата и бяха толкова мънички, че си губеше обувките на всеки две крачки. Социализира се много бързо. Проговори ранно, обличането и гърнето още по - рано. И рожденичка имало, пък софра няма. ЧРД, Бърди, и пусни по един ред твърдо.

# 572
И двете ми деца на 2г образуваха изречения с по 3-4думи, към 3г си говореха нормално.
Малкият е по-приказлив от сестра си на същата възраст.
За мен дете на 3г трябва да може да казва какво иска, прави и т.н. поне с прости думи. Дори и по-рано.
Ако не може, да се работи с него. Специалист, родители, съвместно.

# 573
  • Sofia
белла, ако не пробваш, няма как да знаеш  Peace.
Освен потенциалното боледуване, отношението към бебешорите също е основен фактор  Tired. Една учителка и една медицинска сестра до колко смогват да обгрижат 18-20 мъника, не знам.
Моят на 1 г. "говореше", на 1г и половина вече разбираемо, но пък компенсира с по-късно прохождане-на година и 3 месеца.

# 574
  • Ямбол
Привет. Ние се върнахме. Натрупах много впечатления и спомени.
Преди да пусна снимки, искам да кажа:
Честит рожден ден, Бърди;
На Бела цветът на косата е много як;
Дано повече не тормозят малката Жаки;
Да бъдат здрави всички деца.

За Шанти специално, а и не само за нея, пускам снимки от Дубай:
Скрит текст:

# 575
Бърди, извинявай! Честито  bouquet
И аз към телците...ама след два дни.

# 576
Аз изобщо не бих си пyскала детето на ясла, ако имах възможност да го гледам. Но трябва да работя, това е положението. Ще тръгне на 2 години и 5 месеца и се надявам до тогава да проговори, за да ми разказва какво се слyчва.

Прави ми впечатление, че сегашните деца като че ли по-късно проговарят...Имаме доста познати дечица на две, две и половина, три, три и половина - повечето не говорят още.

Сякаш надуших че е станало дума за болната ми тема, та да дам мнение. Да, правилни са ти впечатленията Светълчо. Не са само твои наблюдения, коментирахме го и с други родители, както и с педагозите и директорката на градината в която ходи Ени. Къснопроговарящите деца стават все повече. Понеже малко или много вече имам доста наблюдения от деца, логопедични материали и тн. ако до към 2-годишна възраст няма думи, е хубаво да се направи една консултация със специалист. По начало терапиите стартират към третата година, но вече има специалисти работят и с 2-2,5 годишни деца. Откакто споделих с няколко познати за нашите проблеми се оказа, че техни близки също имат идентични тревоги. Най-близката ни връзка с непроговорило дете е на кумовете ни, аз и в темата споменах, още като беше на 2 им обърнах внимание че не говори, те ми се пообидиха.....е, сега е на 2,6 и положението е същото. Ени, дори имаше думички на тази възраст, имитираше животни и тн, пък ей на сега не се спираме от специалисти TiredАма и аз реших да послушам съветите да не се шашкам и пресирам нещата и ''спах'' до 3-годишна възраст. Rolling Eyes
Бърди, честито и от мен, все пак още 15 минутки си рожденичка bouquetМного щастлива бъди!

# 577
Оооо, Лилю, от два дни те мисля, да не те е свил някой богат арабин, че се загуби .

# 578
Оо, Лиляна, добре завърнала се!  Grinning Хубаво е да се пътува, да му се не види. На мен проблемът ми са връщанията. Все не знам къде се намирам, защо се върнах, защо не поостанах там и т.н. Където и да съм ходила, все ме е бодвал копнеж в сърцето да остана за известно време (всъщност неизвестно), с изключение на Украйна. И вместо с годините този порив да се укротява, той ескалира. Ако има едно лесно, всяка година ще се местя.  ooooh! Дърво без корен нямало, но аз явно се съм дърво.

# 579
  • Sofia
Лиляна,добре си си дошла Peace! Последната снимка дворецът в Абу Даби ли е? На сафари в пустинята бяхте ли?

# 580
  • София
къснопроговарящите деца се увеличават. децата с дислексия също. понякога именно тя е причината за късното проговаряне. за жалост, дислексията е все още трудно разпознаваема от родителите, педагозите и редовите логопеди в много ранна възраст на детето.

# 581
Колко годишно е сега и колко говори?
Нашето ще стане на две в края на този месец и въобще не говори. Повтори по някоя двусрична думичка с еднакви гласни и съгласни един-два пъти и после - край, не я споменава повече. Надали има и 10 думи в речника, но не ги ползва. А всичко разбира и е много самостоятелна, сама се храни, даже пижамата си облича сама.

Момче е, на 2 години и 1 месец е. Говори на някакъв бебешки език, който аз изобщо не разбирам. Примерно "шль, трлю, брфyyy". Опитва да ми обясни нещо, даже жестикyлира, и като не го разбера (което е в повечето слyчаи) се ядосва, казва го пак, и хвърля нещо на земята с яд. Дyмичките, които казва, ги казва от не повече от два месеца. Това са: бyа - боза, аy - има ако, не, там, сии - седни, да - вода, маy маy, баy баy, кок - скок, ам ам - гладен е, наннна - спи мy се.
Иначе разбира всичко, включително и не много прости команди като "сложи капачката на химикала, прибери го в шкафа и после си вземи кърпата, и отиди отатъка тате да те измие". Пробвам го и без тън - мън изпълнява.
Проходи на годинка, първото зъбче се показа като стана на годинка, все още не ползва гърне. Отказва, плаче, пак опитвам и така. Има напредък, защото днеска не плака от гърнето. Иначе си казва, когато памперсът е пълен.
Досега не е боледyвал с изключение на реакция от последната ваксина. Опитва се да се облича и съблича, и все още не може съвсем сам, но с малко помощ и насърчаване се справя. Храни се сам, но не отказва и аз да го храня, че по-лесно Simple Smile

Наблюденията ми са, че децата се развиват нормално - кое по-раничко проговаря, кое - по-късно. Същата работа и с прохождането, и с гърнето. Но ми прави впечатление, че има много майки, които по мое мнение прекалено и излишно много бързат децата им рано да пораснат.  Виждала съм ги как мъкнат за ръчички 7 месечни бебета, за да свиквали да вървят. То мy се огъват крачетата, а тя щяла да маха количката, щото то мy се вървяло на детето. Пълни глyпости са това според мен. Много слyшат хорското мнение, сравняват с хорските деца, а хората често лъжат в старанието си да обяснят колко бързо се развиват децата им.

Еха! Снимките от Дyбай са страхотни!

# 582
На къснопроговарящите деца по принцип им няма нищо. Понякога може да има нещо общо с дислексията, но поне толкова вероятно е и да няма нищо общо.

# 583
  • Ямбол
Лиляна,добре си си дошла Peace! Последната снимка дворецът в Абу Даби ли е? На сафари в пустинята бяхте ли?

Благодаря. На последната снимка това е входа на палмата - изкуствен остров с форма на палма.
Сафарито го пропуснахме, както и Абу Даби. Но пък имахме свобода да си избираме много други места. Доволна съм, че нищо не планувах предварително и на място решавахме къде и кога да обикаляме и разглеждаме.
Чек, и аз съм така - като се върна от някъде, всеки път трудно приемам разликата и дълго време мисля за там. Ето сега тук ми е някакво студено и мрачно. Нямам търпение да изчезна отново нанякъде, особено с море в добавка.

# 584
  • София
На къснопроговарящите деца по принцип им няма нищо. Понякога може да има нещо общо с дислексията, но поне толкова вероятно е и да няма нищо общо.
не твърдя обратното.

Общи условия

Активация на акаунт