Мъжете и домакинстването

• 114 986
  • 2 432
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте
Интересно ми е , Вашите мъже помагат ли в домакинската работа? Чистене,пране,готвене, подреждане и пр.?
И изобщо, какво е Вашето мнение, трябва ли да го правят?
Моля отговарящите дами да посочват дали работят или не.
Моят мъж не помага.
Прави всичко, което е нужно, за да се поддържа едно домакинство- чисти, пере, подрежда, гледаШЕ децата...    Laughing   Домът ни е общ, грижата за него-също.
Не работя.

Скрит текст:
Ама съм гадна......      Joy

# 136
Здравейте отново

Скрит текст:
За тези на които не им стана много ясен въпросът ще сбия накратко историята и да прецените и да дадете съвети, ако желаете

Когато се запознахме живееше с друг мъж на квартира (съквартиранти) и там почти не се чистеше, апартамента беше 200 кв.м. и аз само 1 път за 10 месеца успях да го изчистя основно сама, иначе сравнително редовно миех чинии и пода в нашата спалня (след като се нанесох при тях)

В последствие се изнесохме само двамата и вече 1 година живеем на квартира с 2 големи стаи с вътрешно стълбище и 2 бани+ тераса (мезонет). Съответно аз работех на ужасен график, но почивах 3/4 дни седмично, в които да кажем 2 ми бяха свободни от университета и успявах да чистя вкъщи/пера/готвя и пр.
Отидохме на гости в чужбина при негов приятел, който си има помощница, която почти по цял ден е с него, чисти му, готви му, пере му, но не са женени, той и плаща просто.
Откакто се прибрахме той започна да прави забележка за всичко. Че аз съм била жена, не можело да оставям разхвърляно и пр. (подчертавам разхвърляно, защото никога вкъщи не е мръсно /за мен има разлика/) . Единствената помощ (не във всички случаи) е след вечеря да си измие чинията и вилицата и евентуално ако го накарам да простре прането. Никога няма да се хване да мие под, да пере, да глади или нещо подобно.
Аз обаче почнах нова работа и сега 2 дни съм в университета + 5 дни работя (седмицата за съжаление има 7 дни и когато съм следобед на работа ставам рано сутрин за да чистя)
Съответно той очаква от мен да съм перфектната домакиня-всичко да е изрядно, но проблема е че аз нямам физически време да го правя
В момента съм пред дилема дали да напусна работата, която започнах преди месец, въпреки че съм сравнително доволна от условията и да си търся работа с по-късо работно време, за да успявам да смогвам с всичко или не.
Той не веднъж ми е казвал да си остана вкъщи и да не работя, а той да ми дава пари, но му нямам доверие, т.к. той не умее да пести, а няма да се съгласи аз да разпределям неговите пари (което не е и правилно)
и ще се окаже, че не се справяме с неговата заплата (въпреки че за БГ е доста над средното )
Отделно аз искам да се социализирам, да си работя и да си изкарвам парите сама.

Искам съвет по-скоро как да го "излъжа" да започне и той да чисти, защото той ми дава за пример единствено помощницата на неговия приятел, но аз му обяснявам че на нея и се плаща за това и тя не върши друга "работа" , но той твърди, че всяка жена трябвало да е така.
Аз леко започвам да се уморявам от тези приказки, които ги въртим всеки ден почти.

И за пример, ако аз имам 5 свободни часа вкъщи и е за чистене, ще изчистя за 2 часа и ще приключим, но ако той има 5 свободни часа, ще гледа телевизия

Правила съм графици, кой какво и кога да прави, съответно който има повече тикчета за месеца получава ''бонус'' (подарък от другия) , но без особен успех

Относно заетостта ни, аз съм в момента плътно 7/7 поне по 10 часа извън дома ни, неговата работа е от 10-18.30, почива единствено събота и неделя, но тогава много рядко седи вкъщи, по скоро пътува някъде, отива да види роднини, приятели, естеествено отиваме заедно, ако имам аз възможност да се измъкна от работа за 2 дни.

Стана много дълго, извинявам се : )
да подчертая, искам СЪВЕТ как да го накарам да ми помага у дома, не как да се разделим, защото не търся този ефект Wink
Т.е., ти си заета 7 дни в седмицата по 10-на часа на ден, той е зает 5 дни по 8 часа.Ти не си доспиваш, за да свършиш някаква домакинска работа, а той дреме пред тв, когато е свободен?И сте "прясно влюбени"?
Нямам рецепта за подобни обречени каузи.    Laughing   Да, той е обречета кауза.След като още в началото не мисли за теб и не му дреме за твоите нужди и здраве, по-нататък ще става още по-зле.
След като не искаш раздяла, се въоръжавай с търпение и биволски нерви, ще са ти много необходими.
А той няма да се промени.Както е видно от описанието ти, той няма и намерение да се променя,а ти насила няма да успееш.

# 137
Абе въобще кой нормален мъж ще предложи на жена си да си зареже работата и развитието, за да върти парцала у дома? И как може авторката това да не я притеснява? Whistling

# 138
  • Варна
Абе въобще кой нормален мъж ще предложи на жена си да си зареже работата и развитието, за да върти парцала у дома? И как може авторката това да не я притеснява? Whistling
Явно я притеснява,иначе нямаше да пусне тема.

# 139
При авторката явно мъжа взима достатъчно пари, щом я кара да напусне работа за да му слугува, ама не се е сетил да си наеме чистачка ... Та с пари, без пари, ако един мъж е със същите разбирания по-скоро бих избягала далеч Laughing
Peace
Парите нямат нищо общо. И изкарващи, и неизкарващи има с такова мислене. То е до отношение към другия пол, не до пари. Има и много богати мъже, които не се притесняват да влязат в кухнята и да приготвят вечеря на семейството си, да сменят памперс или да си изгладят ризата. Просто са възпитани, че работата си е работа, но вкъщи са обикновени хора и това са нормални отговорности.
Другите, които чувстват, че жена им е родена за да служи на мъжа, са си така и когато 1 лев не са изкарали.
Дали ще вземат чистачка или не, мисленето му няма да се промени, като си тръгне чистачката, пак ще е на повикване жена му.

# 140
  • София
Булка, на него не му дреме за теб, бе!
Ама верно хубавите ябълки ги ядат прасетата  Mr. Green

# 141
  • Nice
Той няма да започне да чисти каквото и да правиш, тикчета, подаръчета......едва ли ще помогнат.
Той така вижда нещата и може само да пробваш да му набиеш в главата, че вече не е на баба му времето и положението се е променило, жените работят наравно с мъжете и имат същите права. Съмнява ме да го  проумее ама пробвай.

Съветвам те да не се нервираш излишно, да чистиш ако можеш и ако искаш. Ако пък човекът започне да ти мрънка му кажи, че ако нещо не му уйдисва да си го прави сам. Кажи му, че свободното си време няма да го прекаваш като домашна прислужница защото и без това е малко.
Спри да му переш дрехите, като пита защо няма изпрани дрехи кажи му, че е защото не си ги е изпрал  Naughty Ако излешне с лафа, че е твоя работа това.....къде пише, че е работа на жените да перат и чистят?

Имаше един лаф из фейсбук който  ми се струваше тъп, ама така като те чета......
''Той: Ще се омъжиш ли за мен?
Тя: Но, аз..не мога да готвя, не мога да гладя..
Той: Аз не те помолих да ми станеш прислужница, аз те моля да станеш моята кралица!''

# 142
Помагат, помагат, колко да помагат?
Аз 'помагам' ли му в издръжката на семейството? По дифолт това е негов ангажимент, за който се налага да ми се моли, за да му съдействам ли? Въпроси, които в 21 век, все още остават без отговор.

# 143
Не знам как е при теб, при нас издръжката на семейството ни е обща отговорност.

# 144
  • Варна
Не знам как е при теб, при нас издръжката на семейството ни е обща отговорност.

Мисля,че Нощна птица го каза с ирония,демек както тя работи и помага за приходите в дома,така и на него не му пречи да хване парцала

# 145
Ето какво правят жените с мъжете:Опитомените мъже в повечето случаи доброволно се съгласяват на това. Дали защото са расли само с майка си, или техният баща също е бил опитомен, те приемат новата си роля в живота без дори да разберат каква цена плащат. Своето опитомяване те наричат „успокояване“ и „помъдряване“. А и нали обичат своята съпруга и искат тя да е щастлива... Но душата някак си всичко знае и помни. И копнее за предишната си сила. Мъжът е като лъв – дори и да го затвориш в клетка, никога не може да стане домашна котка. Може да стане просто унижен и дресиран лъв. Лъв, лишен от своята сила.Какво се получава на практика? Всяка жена иска да се омъжи за супермен, който да я покори с подвизи и храброст. Но й е по-удобно да живее с тих и нерешителен човек, който се занимава с нещо скучно и безопасно и помага в домакинството. И който не е интересен никому. Даже и на нея самата. По-удобно е, но това удобство има цена. И така. Той е опитомен. Но тя започва тайничко да си мечтае за онзи предишния мъж, в когото се влюби. Необуздан, силен и опасен. Който изненадващо да я прегръща силно, да спира дъха й... дори да удря по масата. Просто да чуе неговото категорично „Не“ и да види отново блясъка на силата и страстта в очите му... Money #Cussing out baby_neutral

# 146
Пълни глупости, точно като от Лексиконите във втори клас.

# 147
Не знам дали са глупости от лексиконите,или ние понякога искаме неща от мъжете си,с разсъжденията на второкласнички?!

# 148
Като удари по масата изпадам в екстаз.......

# 149
Като искам да ми реве лъв, отивам в зоологическата. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт